Πώς ν’ αποφύγετε την τερηδόνα

Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σοκαριστικό από το ν' ανοίγει το στόμα του ένα ελκυστικό άτομο αποκαλύπτοντας άσχημα χαλασμένα δόντια.
Σε αντίθεση με άλλα μέρη του σώματός μας που ανανεώνονται συχνά όπως η επιδερμίδα και τα μαλλιά μας, έχουμε μόνο μια ευκαιρία με τα ενήλικα δόντια μας.

Η απλή αλήθεια είναι ότι αν δεν περιποιηθούμε τα δόντια μας θα τα χάσουμε για πάντα. Ορίστε πώς να τα φροντίσετε...

Βουρτσίστε, βουρτσίστε, βουρτσίστε

Μια απ' τις κύριες αιτίες της τερηδόνας είναι η χαμηλή οδοντιατρική υγιεινή. Η ενδελεχής οδοντιατρική περιποίηση είναι απαραίτητη. Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται δυο φορές τη μέρα καθημερινά. Να θυμάστε ότι η οδοντόβουρτσά σας δεν μπορεί να επιτεθεί επαρκώς σε όλες τις περιοχές των δοντιών και του στόματός σας. Το νήμα και το στοματικό διάλυμα σκοτώνουν τη συσσώρευση των μικροσκοπικών βακτηρίων του στόματος που μπορούν να εισχωρήσουν με τον τρόπο τους στα δόντια και ν' αρχίσουν να τα σαπίζουν.

Μειώστε τη ζάχαρη

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι ο κύριος ένοχος της τερηδόνας. Η ζάχαρη στην πραγματικότητα διαβρώνει κι επιτίθεται στον προστατευτικό σμάλτο των δοντιών. Και μόλις αφαιρεθεί ο σμάλτος είναι για πάντα. Τα απροστάτευτα δόντια είναι πιο απαλά και πιο επιρρεπή στην τερηδόνα, επομένως διατηρήστε τον σμάλτο των δοντιών σας μειώνοντας τα γλυκά. Επίσης, προσπαθήστε ν' αποφύγετε τα όξινα τρόφιμα όπως η κόκα κόλα και η σοκολάτα, τα οποία έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Αυξήστε την πρόσληψη νερού σας

Δεν μπορούμε να δούμε κάθε πτυχή του στόματός μας, που σημαίνει ότι συχνά μας διαφεύγουν τα σωματίδια των τροφών που μένουν απ' το τελευταίο γεύμα. Οι τροφές που μένουν ανάμεσα στα δόντια αρχίζουν να προκαλούν ζημιά, γι' αυτό προσπαθήστε ν' αφήνετε το χτεσινοβραδινό δείπνο ξεπλένοντας τακτικά με νερό ανάμεσα στα γεύματά σας.

Ώρα για έλεγχο

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε ένα τσεκ απ στον οδοντίατρό σας τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Ο οδοντίατρός σας θα καθαρίσει το στόμα σας επαγγελματικά αφαιρώντας την συσσώρευση της πλάκας που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε μόνοι στο σπίτι. Είναι, επίσης, σε θέση να επικεντρώσει στα προβληματικά σημεία και να σας προσφέρει ένα θεραπευτικό πλάνο, αν χρειαστεί.

Rate this item
(0 votes)