Αντιμετώπιση κακοσμίας του στόματος

Έχει συμβεί σε όλες μας: για οποιοδήποτε λόγο, βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής με κάποιον με τη χειρότερη στοματική δυσοσμία. Είτε μόλις έφαγε δυο σκελίδες σκόρδο, είτε έχει μέρες να πλύνει τα δόντια του, η ανάσα του μυρίζει και αυτό μας αηδιάζει.

Όμως, μισό λεπτό- μήπως είναι η ΔΙΚΗ μας αναπνοή που μυρίζει έτσι;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους υποφέρουμε από δυσάρεστη αναπνοή. Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κακή στοματική υγιεινή. Αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και για τουλάχιστον δύο λεπτά, αυτός πρέπει να είναι ο λόγος για την στοματική κακοσμία σας.

Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας, ήρθε ο καιρός να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα και να απομακρύνετε όσες τροφές μένουν παγιδευμένες ανάμεσα στα δόντια σας. Το να μην φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας τακτικά μπορεί επίσης να προξενήσει διάφορες παθήσεις των ούλων, κάνοντας τα βακτήρια να παραμένουν στα ούλα και προκαλώντας έτσι κακή αναπνοή.

Κάποια τρόφιμα είναι επίσης υπεύθυνα για την κακή αναπνοή. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορούν να προκαλέσουν πολύ δυσάρεστη στοματική κακοσμία, αν και συνήθως το βούρτσισμα των δοντιών ή το μάσημα μιας τσίχλας αμέσως μετά εξουδετερώνει την άσχημη οσμή.

Τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός αποτελούν επίσης παράγοντες υπαίτιους για δυσάρεστη αναπνοή, γι' αυτό καλύτερα να αποφύγετε να τα απολαύσετε στο επόμενο καυτό σας ραντεβού.

Ο ύπνος είναι επίσης υπαίτιος για τη στοματική κακοσμία, γεγονός που επέφερε και τον όρο "morning breath" στα Αγγλικά, δηλαδή «πρωινή αναπνοή». Η έκκριση του σάλιου μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, κι έτσι δεν απομακρύνονται τα βακτήρια. Αυτά έχουν στη συνέχεια ένα θερμό και σχετικά ξηρό περιβάλλον να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσάρεστη αναπνοή.

Τέλος, διάφορες ασθένειες ενδέχεται να αποτελούν την αιτία της στοματικής κακοσμίας. Αν έχετε διαβήτη, δυσλειτουργία του ήπατος (ήπαρ είναι το συκώτι), των νεφρών, ή καρκίνο, η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να οφείλεται στην ασθένειά σας.

Πώς να Αντιμετωπίσετε Αποτελεσματικά τη Στοματική Κακοσμία

Ο ευκολότερος τρόπος να σταματήσετε τη στοματική κακοσμία είναι να αποφεύγετε τελείως τα τρόφιμα που γνωρίζετε ότι την προκαλούν. Μην τρώτε κρεμμύδια ή σκόρδο στα γεύματά σας αν μπορείτε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η συμβουλή των παλαιότερων να τρώτε μαϊντανό έπειτα από το γεύμα για να αποφύγετε τη δυσάρεστη αναπνοή είναι αποτελεσματική. Αν τον χρησιμοποιείτε για διακοσμητικό του πιάτου που σερβίρετε, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και μασήστε ένα ή δύο φυλλαράκια.

 

Ο δεύτερος πιο εύκολος τρόπος να απαλλαγείτε από τη στοματική κακοσμία είναι να «ξεσκονίσετε» την οδοντόβουρτσα σας και να αρχίσετε να πλένετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, καθώς και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα. Αυτό είναι απαραίτητο για να απομακρύνετε την πλάκα, την πέτρα, τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών που προξενούν τη δυσάρεστη αναπνοή. Καθώς βουρτσίζετε τα δόντια σας, φροντίστε να βουρτσίζετε επίσης τη γλώσσα και το εσωτερικό των μάγουλων.

Το να πίνετε τσάι αλλά και άφθονο νερό θα σας βοηθήσει επίσης σημαντικά στον έλεγχο της στοματικής κακοσμίας. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι θα αποτρέψει την ξήρανση του στόματός σας, ενώ το τσάι περιέχει πολυφαινόλη, μια ουσία που επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προξενούν κακή αναπνοή.

Rate this item
(0 votes)