Τα νύχια σας – αποκαλύπτουν στοιχεία για την υγεία σας

Τα νύχια είναι περισσότερο από κάτι που μπορούμε να λιμάρουμε, να βάψουμε και να ομορφύνουμε. Είναι επίσης ένας σημαντικός δείκτης υγείας. Αν έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στα νύχια σας πρόσφατα, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας.

Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα σοβαρότερα θέματα που μπορούν να προκύψουν σχετικά με τα νύχια σας, και το τι μπορεί να αποκαλύπτουν τα νύχια σας για την υγεία σας.

 Κίτρινα Νύχια

Ένα ελαφρύς αποχρωματισμός των νυχιών δεν είναι κάτι σοβαρό, ειδικά αν φοράτε μανό συχνά ή σας εφαρμόζουν ψεύτικα νύχια τακτικά. Αν τα νύχια σας τυγχάνει να έχουν κίτρινο χρώμα που παρατηρεί κανείς εύκολα, στο βαθμό του να σας κάνουν να ντρέπεστε για την εμφάνισή τους, μπορεί να έχετε αναπνευστικό πρόβλημα. Τα κίτρινα νύχια τείνουν να είναι παχιά και να μεγαλώνουν αργά. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, η επιδερμίδα του νυχιού μπορεί να απουσιάζει εντελώς και το νύχι μπορεί να έχει ξεκολλήσει από την θέση του σε ορισμένα σημεία.

 Όταν βρίσκεστε σε αμφιβολία, καλό θα ήταν να δείξετε στο γιατρό σας τα νύχια σας και να του πείτε να σας εξετάσει, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υποβόσκοντα προβλήματα υγείας.

 Νύχια με Βαθουλώματα

 Τα νύχια με βαθουλώματα μπορούν να περιγραφούν ως νύχια με μικρές εσοχές στην επιφάνειά τους. Αν και είναι πιθανό να προκληθούν εσοχές στα νύχια λόγω ατυχήματος, ενδέχεται να είναι δείγμα ψωρίασης. Οι εσοχές στα νύχια μπορεί να είναι επίσης αποτέλεσμα χρόνιας δερματίτιδας ή αλωπεκίας (ένα αυτό-άνοσο νόσημα). Αν υποπτεύεστε ότι οι εσοχές στα νύχια σας δεν οφείλονται σε ατύχημα, τότε δείτε το γιατρό σας το συντομότερο.

 

Κατακόρυφες Προεξέχουσες Γραμμές

Κάτι που συχνά προκαλεί ανησυχία είναι οι κατακόρυφες προεξέχουσες γραμμές. Πρόκειται για ευθείες γραμμές που προεξέχουν και εκτείνονται από τη βάση έως την άκρη του νυχιού. Αντίθετα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν γι’ αυτό το θέμα, οι κατακόρυφες προεξέχουσες γραμμές είναι απόλυτα φυσιολογικές. Καθώς μεγαλώνουμε, οι γραμμές αυτές τείνουν να προεξέχουν περισσότερο και να τις παρατηρεί κανείς πιο εύκολα, γι’ αυτό και συχνά ανησυχούμε γι’ αυτές όταν περάσουν τα χρόνια.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι οριζόντιες προεξέχουσες γραμμές που διατρέχουν το νύχι από τη μια πλευρά στην άλλη, πρέπει να μας ανησυχήσουν καθώς μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως κακή διατροφή και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ συνδέονται με υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Νύχια με Σκούρες Ζώνες

 Τα νύχια με σκούρες ζώνες στην κορυφή τους, επίσης γνωστά ως «νύχια του Τέρρυ», είναι μια κατάσταση που ενδέχεται να αποδοθεί στη γήρανση, ή μπορεί να είναι δείγμα σοβαρής αρρώστιας στους νεότερους ανθρώπους. Κάποιες από τις ασθένειες με τις οποίες μπορεί να σχετίζεται είναι:

  • Διαβήτης
  • Ασθένεια στο ήπαρ (δηλαδή το συκώτι)
  • Καρδιακή ανεπάρκεια που οφείλεται σε συμφόρηση
  • Κακή διατροφή

Οριζόντιες Εσοχές

 Εκτός εάν τραυματιστήκατε με αποτέλεσμα να πάθετε μια οριζόντια εσοχή στο νύχι σας, το να έχετε μια τέτοια εσοχή δεν είναι φυσιολογικό και είναι δείγμα ασθένειας. Αυτές οι γραμμές είναι επίσης γνωστές ως «γραμμές του/της Μπο» (“Beau’s lines”). Κάποιες από τις ασθένειες που συσχετίζονται με αυτή την κατάσταση των νυχιών είναι:

  • Περιφερειακή αρτηριοπάθεια και άλλες παθήσεις του κυκλοφοριακού
  • Διαβήτης που δεν ελέγχεται επαρκώς
  • Κακή διατροφή
  • Υψηλός Πυρετός
Rate this item
(0 votes)