Διαφορετικοί τύποι μαλλιών: ξηρά, λιπαρά και ισορροπημένα μαλλιά

 Η τρίχα αποτελείται από κερατίνη, την ίδια πρωτεΐνη που δομεί τα νύχια και το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Το τμήμα που αυξάνεται έξω από το δέρμα ονομάζεται τρίχα ή σκέλος. Κάθε σκέλος αποτελείται από τρία στρώματα. Το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα που ονομάζεται περιτρίχιο είναι λεπτό και άχρωμο.

 

Το μεσαίο στρώμα ή φλοιός, είναι το πιο παχύ. Παρέχει αντοχή, καθορίζει το χρώμα των μαλλιών και αν τα μαλλιά είναι ίσια είτε μπουκλαριστά. Υπάρχουν τρεις τύποι μαλλιών, τα  ξηρά, τα λιπαρά και τα ισορροπημένα ή κανονικά.

 Ξηρά μαλλιά

     Τα ξηρά μαλλιά οφείλονται στους ανενεργούς αδένες λιπαρότητας. Προκαλούνται και από άλλους παράγοντες όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η χρήση σκληρών σαμπουάν και χημικής θεραπείας. Η συσσώρευση λιπαρότητας φράζει τους πόρους μην επιτρέποντας τη λιπαρότητα να ρέει προς την επιφάνεια. Αυτό είναι ένας άλλος λόγος για τα ξηρά μαλλιά. Τα ξηρά μαλλιά χρειάζονται αφθονία τροφής. Κάντε ένα καλό μασάζ με ένα ζεστό φυτικό λάδι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε ψευδάργυρο. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαμπουάν και αποφύγετε τα σκληρά δεδομένου ότι οι χημικές ουσίες σε αυτά μπορεί να απομακρύνουν από τα μαλλιά το εξωτερικό στρώμα πρωτεΐνης ξηραίνοντας περισσότερο το τριχωτό της κεφαλής. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά σίδερα και στεγνωτήρες μαλλιών.

Λιπαρά μαλλιά

     Συνοδεύονται συνήθως με λιπαρό δέρμα. Οφείλονται στην έκκριση λιπαρότητας. Γι’ αυτό και το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά γίνονται πολύ λιπαρά. Τα λιπαρά μαλλιά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Μοιάζουν λιπαρά, ακόμη και μετά το λούσιμο και προσελκύουν περισσότερους ρύπους. Τα λιπαρά μαλλιά πρέπει να λούζονται κάθε τρίτη ή τέταρτη μέρα, ή ακόμη και πιο συχνά ανάλογα με τη μεμονωμένη άνεση, και να ξεπλένονται με λεμόνι. Χρησιμοποιήστε έλαια και σαμπουάν πλούσια σε neem και χέννα. Το μασάζ στο κεφάλι με ένα φυτικό έλαιο βοηθά να διατηρηθεί το επίπεδο pH του τριχωτού της κεφαλής. Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα και καταναλώνετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα.

Ισορροπημένα ή κανονικά μαλλιά

     Αυτά είναι τα πιο ιδανικά μαλλιά. Λάμπουν, είναι καλά ισορροπημένα και δεν ξηραίνονται. Για να διατηρηθεί αυτή ηιδανική κατάσταση επιβάλλεται μια καλά ισορροπημένη διατροφή και η κατάλληλη φροντίδα.

Rate this item
(0 votes)