Πιθανές αιτίες για την απώλεια μαλλιών

Οι αιτίες της τριχόπτωσης είναι πολλές και ποικίλες, και μπορεί να είναι προσωρινές καταστάσεις που επιλύονται με μια αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής ή μπορεί να απαιτούν πιο εντατική ιατρική φροντίδα. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ανθεκτικές σε όλες τις μορφές θεραπείας, καθώς, το πρόσωπο που πάσχει από τριχόπτωση δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να ζήσει με την κατάστασή του.

  Αιτίες που οι άνθρωποι χάνουν τα μαλλιά τους

     Μερικά άτομα χάνουν τα μαλλιά τους λίγους μήνες μετά την έναρξη κάποιας ασθένειας ή μετά από μια μείζονα χειρουργική επέμβαση. Τέτοιες συνθήκες αποδίδονται συνήθως στο άγχος της ασθένειας ή στη χειρουργική επέμβαση, και είναι συχνά προσωρινές.

 Ορμονικά προβλήματα που σχετίζονται με την απώλεια μαλλιών

      Είναι, επίσης, γνωστό ότι ορισμένα ορμονικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μαλλιών. Αυτό συμβαίνει με τα άτομα που έχουν είτε υπερδραστήριους είτε υπολειτουργία των θυρεοειδών αδένων. Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν με φαρμακευτική θεραπεία του θυρεοειδούς.

     Μια άλλη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μια ορμονική δυσαναλογία είναι η εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες παρατηρούν ένα σημαντικό βαθμό τριχόπτωσης περίπου 3 μήνες μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει λόγω των υψηλών επιπέδων των ορμονών στο σώμα που προκαλεί τη διατήρηση των τριχών που συνήθως πέφτουν. Με την επιστροφή των ορμονών στα κανονικά επίπεδα, μεγάλο μέρος των μαλλιών επανέρχεται στον κανονικό κύκλο ανάπτυξης και απώλειας.

 Ο ρόλος των φαρμάκων στην απώλεια μαλλιών

     Είναι ευρέως γνωστό ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν απλά με την παύση του φαρμάκου. Μεταξύ των φαρμάκων που συνδέονται με την απώλεια των μαλλιών είναι αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά, φαρμακευτική αγωγή ουρικής αρθρίτιδας, χημειοθεραπευτικά φάρμακα, φάρμακα ελέγχου γέννησης και αντικαταθλιπτικά. Η υπερβολική βιταμίνη Α μπορεί, επίσης, να προκαλέσει απώλεια μαλλιών σε μερικούς ανθρώπους.

 Απώλεια μαλλιών λόγω ακατάλληλης φροντίδας μαλλιών

      Ορισμένα χτενίσματα που περιορίζουν τα μαλλιά ή τα πιέζουν μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν απώλεια. Μερικοί από τους πιο συνήθεις ύποπτους είναι οι μπούκλες, οι πλεξούδες ή χτενίσματα που χρησιμοποιούν σφιχτά ρόλεϋ. Σε ακραίες περιπτώσεις όπου εμφανίζονται ουλές στο τριχωτό της κεφαλής, η τριχόπτωση μπορεί να είναι ακόμη και μόνιμη.

 Η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας μαλλιών

     Η ανδρική τριχόπτωση είναι πολύ πιθανόν η πιο συνηθισμένη και σίγουρα η πιο αναγνωρίσιμη μορφή απώλειας μαλλιών. Η κατάσταση είναι συνήθως μόνιμη και οι πάσχοντες είναι πιθανό να έχουν κληρονομήσει το γονίδιο της απώλειας μαλλιών από ένα μέλος της οικογένειας. Ενώ η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες και τις γυναίκες, είναι πολύ πιο συχνή στους άνδρες. Αυτός που θα αρχίσει να αραιώνει ή να χάνει τα μαλλιά νωρίς στη ζωή τείνει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών με την πάροδο του χρόνου, με την πάθηση συνήθως να αρχίζει με την αραίωση των μαλλιών στο μπροστινό και πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής προχωρώντας προς το υπόλοιπο του κεφαλιού.

Rate this item
(0 votes)