Τριχόπτωση: Τι είναι και τι μπορεί να γίνει

Η τριχόπτωση είναι συνήθως ένα πρόβλημα που ως επί το πλείστον βιώνουν μόνο οι ενήλικες, αλλά η κατάσταση μπορεί να προκύψει και σε μερικούς εφήβους. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας δυνητικά σοβαρής κατάστασης υγείας, που θα χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

  Τριχόπτωση στους εφήβους

     Όταν ο έφηβος αρχίζει να χάνει μαλλιά, μπορεί να είναι απλώς λόγω κακών διατροφικών συνηθειών ή μιας πιο σοβαρής ασθένειας. Φάρμακα, όπως τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία, μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών στην εφηβεία, και ακόμη και ένα χτένισμα μαλλιών που προκαλεί άγχος στα σκέλη της τρίχας μπορεί να είναι ο ένοχος.

     Όσο ανησυχητική είναι η απώλεια μαλλιών για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τους εφήβους που συνήθως ανησυχούν για την εμφάνισή τους. Τα εφηβικά έτη είναι μια εποχή μεγάλων συναισθηματικών αλλαγών και η απώλεια μαλλιών σε κάποιον μπορεί να είναι μια ήδη δύσκολη κατάσταση και ακόμη χειρότερη.

     Τα καλά νέα είναι ότι η τριχόπτωση στην εφηβεία είναι συχνά προσωρινή και η κατάσταση συνήθως διορθώνεται από μόνη της μόλις απομακρυνθεί η αιτία.

 Σύνθεση των μαλλιών

      Τα μαλλιά στην πραγματικότητα αποτελούνται από έναν τύπο πρωτεΐνης, γνωστό ως κερατίνη. Ένα ενιαίο σκέλος αποτελείται από μια τρίχα με μια ρίζα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Η ίδια η ρίζα αναπτύσσεται από τον θύλακα της τρίχας, στο κατώτερο άκρο του οποίου είναι ένας βολβός που παράγει μελανίνη. Η μελανίνη είναι κυρίως υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών.

     Μια απώλεια μαλλιών περίπου 50 έως 100 σκελών ημερησίως μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική και πολλές από αυτές συνήθως αντικαθίστανται. Η απώλεια περισσότερων μαλλιών, ωστόσο, δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να εφιστάται η προσοχή της σε έναν δερματολόγο.

 Επίσκεψη σε γιατρό για την τριχόπτωση

     Ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα με την απώλεια των μαλλιών σας... Αλλά και πάλι, μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει. Για την τριχόπτωση που προκαλείται από διατροφή, φαρμακευτική αγωγή ή ασθένεια, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει μια θεραπεία που θα απομακρύνει το πρόβλημα. Για την αλωπεκία, ωστόσο, η οποία είναι μέχρι τώρα η πιο κοινή μορφή της απώλειας μαλλιών, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο γιατρός σας είναι να συνταγογραφήσει μια θεραπεία με Minoxidil ή Propecia. Και τα δυο φάρμακα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι αποτελεσματικά και για εσάς.

 Εναλλακτικές επιλογές θεραπείας για την τριχόπτωση

      Σε περιπτώσεις, όπως σε αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, που η θεραπεία της τριχόπτωσης με φάρμακα δεν είναι αποτελεσματική, οι μόνες επιλογές σας μπορεί να είναι ένα κούρεμα που κολακεύει καλύτερα την εμφάνισή σας, η χρήση μιας περούκας ή η μερική τρέσα, ή να πάτε για μεταμόσχευση μαλλιών. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην τεχνολογία μεταμόσχευσης μαλλιών, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τα άτομα που δεν τα κατάφεραν με άλλες μεθόδους.

Rate this item
(1 Vote)