Τριχόπτωση: Τι είναι και τι μπορεί να γίνει

Rate this item
(0 votes)

Η τριχόπτωση είναι συνήθως ένα πρόβλημα που ως επί το πλείστον βιώνουν μόνο οι ενήλικες, αλλά η κατάσταση μπορεί να προκύψει και σε μερικούς εφήβους. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας δυνητικά σοβαρής κατάστασης υγείας, που θα χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

  Τριχόπτωση στους εφήβους

     Όταν ο έφηβος αρχίζει να χάνει μαλλιά, μπορεί να είναι απλώς λόγω κακών διατροφικών συνηθειών ή μιας πιο σοβαρής ασθένειας. Φάρμακα, όπως τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία, μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών στην εφηβεία, και ακόμη και ένα χτένισμα μαλλιών που προκαλεί άγχος στα σκέλη της τρίχας μπορεί να είναι ο ένοχος.

     Όσο ανησυχητική είναι η απώλεια μαλλιών για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τους εφήβους που συνήθως ανησυχούν για την εμφάνισή τους. Τα εφηβικά έτη είναι μια εποχή μεγάλων συναισθηματικών αλλαγών και η απώλεια μαλλιών σε κάποιον μπορεί να είναι μια ήδη δύσκολη κατάσταση και ακόμη χειρότερη.

     Τα καλά νέα είναι ότι η τριχόπτωση στην εφηβεία είναι συχνά προσωρινή και η κατάσταση συνήθως διορθώνεται από μόνη της μόλις απομακρυνθεί η αιτία.

 Σύνθεση των μαλλιών

      Τα μαλλιά στην πραγματικότητα αποτελούνται από έναν τύπο πρωτεΐνης, γνωστό ως κερατίνη. Ένα ενιαίο σκέλος αποτελείται από μια τρίχα με μια ρίζα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Η ίδια η ρίζα αναπτύσσεται από τον θύλακα της τρίχας, στο κατώτερο άκρο του οποίου είναι ένας βολβός που παράγει μελανίνη. Η μελανίνη είναι κυρίως υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών.

     Μια απώλεια μαλλιών περίπου 50 έως 100 σκελών ημερησίως μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική και πολλές από αυτές συνήθως αντικαθίστανται. Η απώλεια περισσότερων μαλλιών, ωστόσο, δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να εφιστάται η προσοχή της σε έναν δερματολόγο.

 Επίσκεψη σε γιατρό για την τριχόπτωση

     Ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα με την απώλεια των μαλλιών σας... Αλλά και πάλι, μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει. Για την τριχόπτωση που προκαλείται από διατροφή, φαρμακευτική αγωγή ή ασθένεια, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει μια θεραπεία που θα απομακρύνει το πρόβλημα. Για την αλωπεκία, ωστόσο, η οποία είναι μέχρι τώρα η πιο κοινή μορφή της απώλειας μαλλιών, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο γιατρός σας είναι να συνταγογραφήσει μια θεραπεία με Minoxidil ή Propecia. Και τα δυο φάρμακα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι αποτελεσματικά και για εσάς.

 Εναλλακτικές επιλογές θεραπείας για την τριχόπτωση

      Σε περιπτώσεις, όπως σε αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, που η θεραπεία της τριχόπτωσης με φάρμακα δεν είναι αποτελεσματική, οι μόνες επιλογές σας μπορεί να είναι ένα κούρεμα που κολακεύει καλύτερα την εμφάνισή σας, η χρήση μιας περούκας ή η μερική τρέσα, ή να πάτε για μεταμόσχευση μαλλιών. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην τεχνολογία μεταμόσχευσης μαλλιών, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τα άτομα που δεν τα κατάφεραν με άλλες μεθόδους.

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.