Τα αίτια της τριχόπτωσης στις γυναίκες

Το να χάνει ένας άνδρας τα μαλλιά του είναι πολύ δυσάρεστο, αν και είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό να δει κανείς ένα φαλακρό άνδρα. Αυτό που δεν είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό είναι να δει κανείς μια φαλακρή γυναίκα να περπατά στο δρόμο.

 Δυστυχώς, στην εποχή μας οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους περισσότερο από ποτέ, επομένως είναι σημαντικό να αναζητήσουμε τα αίτια της τριχόπτωσης στις γυναίκες, ώστε να αντιληφθείτε γιατί αυτό μπορεί να σας συμβαίνει, αλλά και ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις.

 Τα μαλλιά για τις γυναίκες είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό. Είναι μακράν πιο σημαντικά για τις γυναίκες από ό, τι για τους άνδρες. Όταν μια γυναίκα χάνει «περισσότερα μαλλιά από ό, τι συνήθως», το πιθανότερο είναι να την πιάσει ένας ελαφρύς πανικός. Γι’ αυτό το λόγο περισσότερες από 30 εκατομμύρια γυναίκες μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναζητήσουν λύση για την τριχόπτωση αυτό τον χρόνο.

 Ο Κύκλος Ανάπτυξης των Μαλλιών

 Αν και όλες μας έχουμε διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης των τριχών η καθεμία, τα μαλλιά των γυναικών συνήθως μεγαλώνουν μισή ίντσα το μήνα. Οι τρίχες, με την έναρξη του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών, μακραίνουν για 2 με 6 χρόνια και στη συνέχεια περνούν σε μία «περίοδο ξεκούρασης». Μετά από αυτή την περίοδο ξεκούρασης, η τρίχα πέφτει και ο αδένας των μαλλιών αρχίζει να παράγει νέα τρίχα.

 Πώς τα Γονίδια Προξενούν Τριχόπτωση

 Τα ανδρογόνα, μια ομάδα ορμονών που σχετίζονται με τους άνδρες (αν και οι γυναίκες έχουν επίσης ανδρογόνα, απλά σε μικρότερες ποσότητες), είναι συνήθως υπαίτια για την τριχόπτωση στους άνδρες, μερικές φορές και στις γυναίκες. Τα ανδρογόνα είναι μια ομάδα ορμονών που περιλαμβάνουν την ανδροστεϊνιδιόνη, την τεστοστερόνη και τη διυδροτεστοστερόνη (η οποία αναφέρεται επίσης και ως DHT).

Αν η τεστοστερόνη έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε από τα ένζυμα που περιέχονται μέσα στα κύτταρα των μαλλιών, συνενώνεται με αυτά και μετατρέπεται στην καταστροφική για τα μαλλιά ορμόνη DHT. Η ορμόνη DHT μεγαλώνει προσκολλημένη πάνω στον αδένα των μαλλιών, κάνοντάς τον πιο αδύναμο και προξενώντας την απομάκρυνσή του, επιφέροντας εν τέλει τη διακοπή της παραγωγής της τρίχας. Κάποιες φορές οι αδένες των μαλλιών πεθαίνουν και παύουν να υπάρχουν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα να μεγαλώσει τρίχα από αυτό τον αδένα, κι επομένως προκαλείται φαλάκρα.

Αν και ακόμη ερευνάται το αν αυτό προκαλεί τριχόπτωση και στις γυναίκες, καθώς γυναίκες και άνδρες τείνουν να χάνουν τα μαλλιά τους σε διαφορετικά σημεία, (οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά από την κορυφή του κεφαλιού όλα μαζί, ενώ οι άνδρες βλέπουν τη γραμμή από την οποία ξεκινούν τα μαλλιά να υποχωρεί) αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείεται ως λόγος τριχόπτωσης για τις γυναίκες.

Ιατρικοί Λόγοι πίσω από την Τριχόπτωση στις Γυναίκες

 Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που προξενούν τριχόπτωση στις γυναίκες είναι το σύνδρομο των πολύ-κυστικών ωοθηκών. Αυτό το πρόβλημα τροποποιεί τις ορμόνες στο γυναικείο σώμα, πράγμα που κάνει τα μαλλιά να μη μεγαλώνουν.

Τα αυτό-άνοσα νοσήματα επίσης προκαλούν πολλές φορές τριχόπτωση στις γυναίκες. Αν υποφέρετε από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, αναιμία, ή κάποια χρόνια ασθένεια, το πρόβλημα που έχετε σχεδόν πάντα συνεπάγεται, δυστυχώς, και τριχόπτωση.

Οι γυναίκες επίσης συχνά ακολουθούν δίαιτες-αστραπή, έναν από τους συνηθέστερους λόγους που προξενούν τριχόπτωση. Η γέννηση ενός παιδιού, το άγχος, τραυματικές εμπειρίες και χειρουργικές επεμβάσεις επίσης ενδέχεται να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Το πιο σημαντικό όταν πρόκειται για γυναικεία τριχόπτωση είναι να επισκεφθείτε ένα γιατρό ή ειδικό ώστε να φθάσετε πραγματικά στη ρίζα του προβλήματος. 

Rate this item
(0 votes)