Βάφοντας τα μαλλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το κατά πόσον μια γυναίκα μπορεί να βάφει τα μαλλιά της ενώ είναι έγκυος. Καθώς η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών εφαρμόζουν κάποιο είδος βαφής στα μαλλιά τους, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το ερώτημα αν οι γυναίκες μπορούν να βάφουν τα μαλλιά τους ενώ είναι έγκυες έχει προκύψει αρκετές φορές.

 Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, καθώς όπως φαίνεται οι απόψεις γύρω από αυτό το θέμα διίστανται, γεγονός που προκαλεί στις έγκυες γυναίκες ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό είναι ότι δεν έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες που να ασχολούνται με τις επιπτώσεις της βαφής μαλλιών στο αγέννητο παιδί, πέρα από τις συνέπειες για την έγκυο γυναίκα και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βαφής μαλλιών. Έχοντας αναφέρει αυτό, οι ίδιοι επαγγελματίες διαβεβαιώνουν ότι η βαφή μαλλιών κατά την εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει κατά κανένα τρόπο το βρέφος, και ότι βρέφη που γεννήθηκαν από γυναίκες που έβαφαν τα μαλλιά τους ενώ ήταν έγκυες είναι φυσιολογικά και υγιή.

 Εδώ όμως προκύπτει το εξής επιχείρημα: εφόσον δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες πάνω σ’ αυτό το θέμα, κανείς δεν ξέρει αν η βαφή των μαλλιών κατά την εγκυμοσύνη είναι καλή ιδέα. Είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας πει να σταματήσετε να βάφετε τα μαλλιά σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς η ίδια η βαφή απορροφάται από το δέρμα και ενδέχεται να φτάσει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Οι γιατροί θα σας συμβουλεύσ

ουν να αποφύγετε τη βαφή των μαλλιών σας κατά το πρώτο τρίμηνο παραμονής του εμβρύου στη μήτρα, καθώς κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών αναπτύσσονται οι νευρολογικές λειτουργίες του μωρού. Ο γιατρός σας μπορεί στη συνέχεια να σας επιτρέψει να βάφετε τα μαλλιά σας κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

 Η ομορφιά είναι σημαντική, και το να έχετε προσεγμένη εμφάνιση είναι το σημείο-κλειδί για πολλά πράγματα στη ζωή σας. Αν όντως επιλέξετε να εφαρμόσετε μια βαφή στο σπίτι, τότε διαλέξτε εκείνη με τα λιγότερα χημικά. Βάψτε τα μαλλιά σας σε ένα μεγάλο, καλά αεριζόμενο χώρο (ανοίξτε όλα τα παράθυρα αν ο καιρός το επιτρέπει και θέστε σε λειτουργία ένα ανεμιστήρα που να «βλέπει» προς το εξωτερικό του δωματίου), φορέστε γάντια και προσπαθήστε να περιορίσετε την επαφή σας με χημικά όσο μπορείτε.

 Υπάρχουν επίσης και ορισμένες εναλλακτικές επιλογές για βαφή των μαλλιών. Μια εύκολη λύση αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, είναι να βάψετε τα μαλλιά σας στο φυσικό τους χρώμα και να απολαύσετε το χρώμα αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Δε σας αρέσει τόσο αυτή ή ιδέα; Τότε εξετάστε σαν επιλογή τις ανταύγειες. Αντί να βάφετε όλο σας το κεφάλι, μπορείτε να τονίσετε και να φωτίσετε μικρά τμήματα των μαλλιών σας, ώστε να κρατήσετε προσεγμένη την εικόνα σας και να τη διατηρήσετε «φρέσκια». Οι ανταύγειες επίσης θα ενισχύσουν τη λάμψη που σας προσδίδει η εγκυμοσύνη, και σκεφτείτε ότι, όταν σας κάνουν ανταύγειες, η βαφή δε φτάνει στο κεφάλι. Όταν σας κάνουν ανταύγειες αυτό σημαίνει ότι βάφουν τα μαλλιά σας μια ίντσα μακριά απ’ το κεφάλι, επομένως αυτό ποτέ δεν απορροφά βαφή.

Σαν τελευταία επιλογή, σκεφθείτε το να εφαρμόζετε ημι-μόνιμη βαφή. Αυτές οι βαφές είναι πολύ χρήσιμες όταν προσπαθείτε να γυρίσετε στο φυσικό σας χρώμα. Οι ημι- μόνιμες βαφές είναι πιο ασφαλείς, καθώς περιέχουν μακράν λιγότερα χημικά. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια βαφή που να μην περιέχει αμμωνία ή υπεροξείδιο όποτε μπορείτε.

Rate this item
(0 votes)