Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας θα επηρεάσει την ακμή μου;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που υφίσταται δεκαετίες – «Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας θα επηρεάσει την ακμή μου;». Ασφαλώς, σαν έφηβος αναρρωτιόμουν κι εγώ το ίδιο πράγμα και χάρη στις «ιστορίες των παλιών γυναικών» που άκουγα, πίστευα ότι σίγουρα ήταν έτσι. Εσείς τι πιστεύετε;

Οι περισσότεροι είτε αρέσκονται στη σοκολάτα ή απλά τη λατρεύουν. Υπάρχει κάτι οργασμικό στο κομματάκι σοκολάτας που λιώνει στο στόμα και στη συνέχεια γλιστράει στο λαιμό. Και για να είμαστε ειλικρινείς είναι από εκείνα τ’ ανεξήγητα φαινόμενα - δεν υπάρχει εξήγηση γιατί απλά είναι πεντανόστιμη!

Όμως, ας ξαναγυρίσουμε στο κύριο θέμα μας.

Με μεγάλη μου χαρά θα χαλαρώσω το μυαλό σας αμέσως και θα σας πω ότι είναι μύθος πως η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Επομένως, μπορείτε ν’ απολαμβάνετε τη σοκολάτα σας χωρίς να αισθάνεστε ενοχές για το ενδεχόμενο να ξυπνήσετε την επόμενη μέρα με ακμή.

Όμως, μισό λεπτό. Ας το εξετάσουμε λίγο βαθύτερα. Ίσως δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο φαίνεται...

Τι προκαλεί την ακμή; Κάτω απ’ το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας υπάρχει ένας αδένας που παράγει σμήγμα, το οποίο είναι φυσικό έλαιο. Το σμήγμα διαπερνά το μήκος του τριχοθυλάκιου κι όταν φτάνει στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος ενυδατώνει και θρέφει. Ωστόσο, αν το σμήγμα παγιδευτεί μέσα στο τριχοθυλάκιο τότε αυτό συχνά οδηγεί σε ακμή. Κι αυτό μπορεί να συμβεί – να παγιδευτεί το σμήγμα – για πολλούς λόγους, όπως λόγω υπερβολικής παραγωγής λιπαρότητας ή παρεμπόδισης των πόρων από βρωμιά και λιπαρότητα.

Συνεπώς, η σοκολάτα δε φράζει τους πόρους ούτε προκαλεί υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Ή μπορεί; Μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή σμήγματος. Τα υψηλά επίπεδα λιπαρών στη διατροφή ή σακχάρων μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διακυμάνσεις. Άρα, η σοκολάτα μπορεί άμεσα να είναι ένας λόγος για ακμή.

Η σοκολάτα με μέτρο δεν προκαλεί ακμή. Αν συμπεριλαμβάνεται σε συνηθισμένη βάση στη διατροφή μπορεί να την επηρεάσει. Αυτό είναι σαν να λένε η υπερβολική δόση κάποιου πράγματος δεν κάνει καλό, αλλά μην το αφήσετε να σας απωθήσει απ’ την απόλαυση της σοκολάτας.

Η ζωή είναι για να την απολαμβάνουμε κι όχι απλά να την αντέχουμε. Απολαύστε τη διατροφή σας, απλά προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με τους πειρασμούς. Ενδεχομένως, να μην προκαλεί η σοκολάτα ακμή, αλλά κάτι άλλο που δεν είναι ισορροπημένο μέσα στη διατροφή σας. Σκεφτείτε το. Επίσης, να θυμάστε ότι η ακμή δε σχετίζεται μόνο με τη διατροφή. Ένας υγιής τρόπος ζωής έχει ωφέλιμα αποτελέσματα σε πολλά πράγματα και η ακμή είναι ένα απ’ αυτά.

Επομένως, κάντε στον εαυτό σας μια χάρη, αν έχετε πρόβλημα με την ακμή, εστιάστε στην αλλαγή του τρόπου ζωής σας παρά κυρίως στο πρόσωπό σας. Αλλά, μην ανησυχείτε τόσο πολύ αν η σοκολάτα σας προκαλεί ακμή. Θα πρέπει ν’ ανησυχείτε περισσότερο για τη διατροφή σας.

Rate this item
(0 votes)