5 τρόποι για να θεραπεύσετε την ακμή

Rate this item
(0 votes)

Χωρίς περιθώρια για συζήτηση η κύρια αιτία της ακμής είναι η αλλαγή των ορμονών – πολύ συχνά συνδέεται με την εφηβεία. Αν η ακμή είναι ήπιας μορφής ή ενδεχομένως περιστασιακή, τότε διατίθενται πολλές θεραπείες είτε στο εμπόριο ή ακόμα και στο σπίτι. Ωστόσο, αν η ακμή είναι πιο σοβαρή, τότε συνίσταται η επίσκεψη σ’ ένα δερματολόγο.

Ας δούμε τώρα 5 τρόπους θεραπείας της ακμής αδιαφορώντας για το αν είναι οξεία ή λιγότερο σοβαρή.

1. Κουάκερ και αμυγδαλέλαιο. Το έλαιο αυτό καθαρίζει το δέρμα, συνεπώς δεν αντιμετωπίζει την κύρια αιτία που προκαλεί την ακμή. Ωστόσο, καθαρίζει και τρέφει το δέρμα, συνεπώς είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση της ακμής. Το κουάκερ και το αμυγδαλέλαιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές τη μέρα, επειδή είναι πολύ απαλά προϊόντα για χρήση. Κι ενώ θεραπεύουν την ακμή, ταυτόχρονα ωφελούν το δέρμα και μ’ άλλους τρόπους βοηθώντας το να έχει μια υγιή λάμψη.

2. Μάγισσα φουντουκιά. Παρόλο που η μάγισσα φουντουκιά δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, δρα ως στυπτική ουσία και μπορεί ν’ απομακρύνει την περιττή λιπαρότητα απ’ τους πόρους, ενώ ταυτόχρονα προωθεί ένα ωραίο, υγιές δέρμα. Η μάγισσα φουντουκιά επικρατούσε σαν γιατρικό για την εφηβική ακμή τις δεκαετίες του 1950 και ’60, επομένως τα οφέλη της είναι αποδεδειγμένα. Κι επειδή είναι φυτό είναι απαλό για το δέρμα. Μπορείτε να τη βρείτε με πρόσθετα ενυδατικά συστατικά.

3. Υπεροξείδιο του βενζολίου ή σαλικυλικό οξύ. Αυτά τα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν την ικανότητα ν’ απομακρύνουν την περιττή λιπαρότητα απ’ τους πόρους του προσώπου προωθώντας τη θεραπεία. Όλα αυτά είναι ωραία και καλά, μόνο που συμβάλλουν και στην ξηρασία της λιπαρότητας στην επιφάνεια. Ακούγεται καλό σαν θεωρία, αλλά αυτό που κάνει στην πράξη είναι να προωθεί ακόμα περισσότερο την παραγωγή σμήγματος ή λιπαρότητας. Παρόλ’ αυτά, αυτά τα προϊόντα – συνήθως στο εμπόριο κυκλοφορούν με διαφορετικά ονόματα – έχουν το ρόλο τους στη θεραπεία της ακμής.

4. Ιατρικές συνταγές. Οι ιατρικές συνταγές είναι μια απ’ τις καλύτερες λύσεις για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Συχνά, είναι στη μορφή των αντιβιοτικών. Έχουν αποτέλεσμα, φυσικά, αλλά έχουν και τα μειονεκτήματά τους με το μεγαλύτερο απ’ αυτά να κάνει το δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο. Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο αντιβιοτικό είναι η τετρακυκλίνη. Η τετρακυκλίνη αποδεδειγμένα προκαλεί σε ορισμένα άτομα ερεθισμό του δέρματος κι εξανθήματα, και μπορεί να τα κάνει επιρρεπή στα εγκαύματα απ’ τον ήλιο.

5. Επίσκεψη σ’ ένα δερματολόγο. Η επίσκεψη στο δερματολόγο πιθανό να είναι η τελευταία διέξοδος και θα πρέπει να ληφθεί υπόψην, αν η ακμή είναι πανίσχυρη κι ανυποχώρητη. Ο δερματολόγος μπορεί να προσφέρει πολλές επιλογές – μερικές θεραπείες μπορεί να είναι πολύ φυσικές, όπως η μικροδερμοαπόξεση και η θεραπεία με λέιζερ, ενώ άλλες βασίζονται σε ιατρικές συνταγές.

Άρα, έχετε 5 επιλογές για να επιλέξετε, καθεμία με τα συν της κι ενδεχομένως και με λίγα πλην. Εξαρτάται απ’ τη σφοδρότητα της ακμής σας περιορίζουν τις επιλογές που έχετε, ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη για την περίπτωσή σας. Διαφορετικά, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες θεραπείες και να βρείτε την πιο κατάλληλη για τις ανάγκες σας.

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.