Τι προκαλεί τις ρυτίδες του προσώπου

Ρυτίδες προσώπου

     Οι γραμμές έκφρασης, η απώλεια του όγκου του προσώπου, οι ρυτίδες ύπνου και η βαρύτητα είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες στο πρόσωπο. Οι ρυτίδες, συνήθως, αντιμετωπίζονται με αντιρυτιδικές ενέσεις, δερματική πλήρωση και διαδικασίες ανάδειξης του προσώπου.

 Γραμμές έκφρασης
     Η επαναληπτική κίνηση των μυών, όπως το χαμόγελο και το κατσούφιασμα δημιουργούν γραμμές και ρυτίδες, γνωστές ως ρυτίδες έκφρασης. Στην αρχή οι ρυτίδες φαίνονται όταν χαμογελάμε ή συνοφρυονώμαστε, όμως, οι γραμμές μπορείω να γίνουν ορατές σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς το δέρμα σταδιακά τσαλακώνεται. 

Απώλεια του όγκου στο πρόσωπο

     Οι ρυτίδες προκαλούνται επίσης κι απ’ την απώλεια του όγκου γενικά γύρω απ’ το πηγούνι και την περιοχή των μάγουλων. Η νεότερη επιδερμίδα είναι συνήθως πιο αφράτη και γεμάτη, καθώς το άτομο γερνάει αυτός ο όγκος χάνεται οδηγώντας σε χαλάρωση του προσώπου, ως εκ τούτου σχηματίζονται ρυτίδες.

 Γραμμές ύπνου

     Οι γραμμές ύπνου σχηματίζονται λόγω της συμπίεσης του δέρματος από την επαφή του προσώπου με το μαξιλάρι κατά τη διάρκεια του ύπνου και σχηματίζονται γύρω από το μέτωπο, τα μάτια, τα μάγουλα και την περιοχή του άνω χείλους. Οι ρυτίδες καθορίζονται από τους υποκείμενους ανατομικούς δεσμούς του επιφανειακού μυϊκού απονευρωτικού συστήματος (SMAS). Η επαφή με το μαξιλάρι ασκεί πίεση σε αυτούς τους συνδέσμους που στη συνέχεια προκαλούνται γραμμές ύπνου.

 Βαρύτητα
     Η έλξη της βαρύτητας τραβά προς τα κάτω το δέρμα του προσώπου οδηγώντας στην πτώση των παρειών και τον σχηματισμό ρινοχειλικών γραμμών (γραμμές από τις γωνίες του στόματος προς τη μύτη). Η βαρύτητα προκαλεί επίσης την πτώση του δέρματος των ματιών και δημιουργεί χαλαρότητα στο άνω και το κάτω βλέφαρο, και ρυτίδες.

  Θεραπεία ρυτίδων
    
Οι αντιρυτιδικές ενέσεις (Botox) χαλαρώνουν τους μύες και σταματούν την κίνηση και τις εκφράσεις που προκαλούν τις ρυτίδες. Το Botox χρησιμοποιείται συνήθως ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τα μάτια και γενικά διαρκεί 3 με 4 μήνες.

     Οι αντιρυτιδικές ενέσεις μπορούν, επίσης, να αποτρέψουν τις στατικές γραμμές από το να γίνουν βαθύτερες με τη διακοπή της συμπίεσης του δέρματος. Οι αντιρυτιδικές ενέσεις γενικά δεν αρκούν για να ανατρέψουν τις στατικές γραμμές που υπάρχουν ήδη ή γραμμές σε κατάσταση ηρεμίας, όμως, η τακτική των αντιρυτιδικών ενέσεων στο δέρμα το ξεκουράζει από την συμπίεση και με την πάροδο του χρόνου οι στατικές ρυτίδες μπορεί να βελτιωθούν. Οι δερματικές συμπληρώσεις χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των στατικών γραμμών ή των γραμμών σε κατάσταση ηρεμίας. Η επίδρασή τους είναι προσωρινή και διαρκεί από 4 έως και 18 μήνες. Οι δερματικές συμπληρώσεις δρουν δίνοντας όγκο στην περιοχή που έχει χάσει όγκο λόγω παραγόντων όπως ο σχηματισμός της έκφρασης, η βαρύτητα, ο ύπνος και η γήρανση.

 Η αναδόμηση του δέρματος είναι μια πιο μόνιμη λύση για τις ρυτίδες και μπορεί να γίνει με λέιζερ, βαθύ χημικό πήλινγκ ή αναγέννηση του δέρματος με πλάσμα.

 Η αναδόμηση με λέιζερ είναι μια αποτελεσματική διαδικασία θεραπείας των ρυτίδων, ωστόσο, απαιτεί πολύ χρόνο απραξίας και αποκατάστασης.

 Οι πυκνότερες δερματικές συμπληρώσεις, όπως η Perlane ή η Restylane Sub Q, συνήθως χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τον χαμένο όγκο. Η χρήση αυτών των θεραπειών συμβάλλει προσθέτοντας όγκο στις περιοχές των μάγουλων, του πηγουνιού και των ματιών, αντικαθιστώντας την απώλεια λίπους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Η μεταμόσχευση λίπους γίνεται από πλαστικούς χειρουργούς και είναι μια πιο μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της απώλειας όγκου.

 

Rate this item
(0 votes)