Εξετάζοντας 7 τρόπους καθαρισμού της λιπαρής επιδερμίδας

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από την Livia, η οποία είναι ιδρυτής του μπλογκ Oily Skin. Εργαζόταν για μια εταιρεία περιποίησης της επιδερμίδας και τώρα μοιράζεται τις συμβουλές της για την φροντίδα της επιδερμίδας με άτομα που έχουν να αντιμετωπίσουν ατέλειες, μαύρα στίγματα, ακμή και λιπαρή επιδερμίδα.

 Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός της επιδερμίδας, αλλά όταν πρόκειται για την λιπαρή επιδερμίδα που είναι επιρρεπής σε εξανθήματα ο σωστός καθαρισμός έχει κεντρικό ρόλο που μπορεί να βελτιώσει ή να χειροτερέψει την υγεία της επιδερμίδας σας. Οι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν ένα προβληματικό πρόσωπο σε καθημερινή βάση επιλέγοντας συχνά προϊόντα που δεν αξίζουν αγνοώντας βασικά βήματα της φροντίδας του δέρματος όπως ο καθαρισμός.
«Δεν έχει νόημα η ενυδάτωση ή η χρήση αντιγηραντικών ή κατά της ακμής προϊόντων στην επιδερμίδα αν δεν είναι καθαρή για να δουλέψετε.», λέει η Ανέτ Κινγκ, διευθύντρια παγκόσμιας εκπαίδευσης για την Dermalogica.
Αυτός είναι ο λόγος που σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα πιο συνηθισμένα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να καθαρίσουν την επιδερμίδα τους για να δούμε αν μπορούν ή όχι να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια άψογη επιδερμίδα.

1. Αφαιρετικό μέικ απ ή μαντιλάκια

Μαντιλάκια αφαίρεσης μέικ απ

Όλες οι γυναίκες έχουν μαντιλάκια καθαρισμού, αλλά αν νομίζετε ότι τελειώσατε αφαιρώντας απλώς το μέικ απ (συνήθως το βράδυ) κάνετε λάθος. Η αφαίρεση απλώς του μέικ απ δεν είναι καθαρισμός! Ομολογώ ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε το καθαριστικό προσώπου για βαθύ καθαρισμό αφού αφαιρέσετε όλη τη βρωμιά από την επιδερμίδα σας. Ο λόγος που πρέπει να το κάνετε είναι επειδή αφαιρώντας το μέικ απ είναι ένα προπαρασκευαστικό βήμα για τον πραγματικό καθαρισμό, αλλά πάρα πολύ επιφανειακό για να βασιστείτε μόνο σε αυτό, και στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο το μέικ απ που πρέπει να αφαιρέσετε, αλλά και η βρωμιά και η λιπαρότητα που συσσωρεύονται μέσα στους πόρους.
Η αφαίρεση του μέικ απ είναι ένα σημαντικό βήμα για τον καθημερινό καθαρισμό και ακολουθούν κάποιες συμβουλές με προϊόντα για την λιπαρή επιδερμίδα. Ένα αφαιρετικό μέικ απ υπάρχει σε πολλές μορφές που διαφέρουν από πολύ υδάτινο μέχρι γαλακτώδες ή κρεμώδες, αλλά η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία τι τύπο χρησιμοποιείτε, γιατί αν πλύνετε το πρόσωπό σας μετά τη χρήση του όλα τα ίχνη του θα εξαφανιστούν.
Ωστόσο, για λιπαρή επιδερμίδα προτιμώ μια πιο υγρή μορφή που δεν αφήνει ίχνη λιπαρότητας, ιδιαίτερα στα μάτια. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι προϊόντα με πιο πυκνή υφή τείνουν να διαρκούν λιγότερο από τα πιο υγρά. Όταν πρόκειται για μαντηλάκια, ενώ ο κανονικός τύπος δέρματος μπορεί να αντέχει την χρήση τους για να απομακρύνει τις ακαθαρσίες της επιφάνειας και το μέικ απ, η λιπαρή επιδερμίδα είναι επιρρεπής στη φραγή των πόρων και γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει πάντα να συνοδεύετε πλένοντας το πρόσωπο.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ενώ τα περισσότερα μαντηλάκια που βρίσκονται στην αγορά εξυπηρετούν ένα κύριο σκοπό για να αφαιρέσουν το μέικ απ, συνήθως είναι φτηνά και πιο βολικά για χρήση σε σύγκριση με το παραδοσιακό αφαιρετικό μέικ απ. Ωστόσο, αφήνοντας τον καθαρισμό σε αυτά τα προϊόντα είναι η μισή δουλειά. Εξακολουθεί να χρειάζεται ένα καθαριστικό προσώπου για βαθύ καθαρισμό προσώπου.

2. Καθαριστικο προσώπου και σαπούνι

καθαριστικό προσώπου ή σαπούνι

Αν και το συνηθισμένο καθαριστικό προσώπου είναι βετεράνος όταν πρόκειται για βαθύ καθαρισμό προσώπου, όσο παραδοσιακή κι αν ακούγεται αυτή η κατηγορία βελτιώνεται κάθε χρόνο με νέες συνθέσεις, νέα συστατικά και νέες τεχνολογίες. Όταν πρόκειται για το καλύτερο καθαριστικό καθημερινής χρήσης θα πρέπει να είναι απαλό, χωρίς αλκοόλη και να περιέχει σχετικές δραστικές ουσίες. Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των κηλίδων και πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος που το περιέχουν συνιστώνται από τους δερματολόγους.
Παρόλο που οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν ένα καθαριστικό προσώπου δεν έχουν όλοι τις ίδιες απόψεις όταν πρόκεται για τον καθαρισμό του προσώπου με σαπούνια, αν και είναι πολύ δημοφιλή.
«Να χρησιμοποιείτε πάντα ένα απαλό καθαριστικό, αφού τα σκληρά σαπούνια μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα να αυξήσει την παραγωγή λιπαρότητας» λέει η April W. Armstrong, Διδάκτωρ Ιατρικής, βοηθός καθηγήτρια της Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια. Και συμφωνώ, καθώς τα σαπούνια περιέχουν πυκνωτικά για να γίνουν πιο στερεά, αυτοί οι παράγοντες είναι υπερβολικά ξηραντικοί και ερεθίζουν την επιδερμίδα με αποτέλεσμα την επιδείνωση των υφιστάμενων παθήσεων του δέρματος όπως η ακμή και η υπερβολική λιπαρότητα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση σαπουνιών αν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή ή επιρρεπής στην ακμή, και αναζητήστε ένα πιο ήπιο προϊόν. Δεν μπορείτε να κάνετε ποτέ λάθος με ένα καθαριστικό και χρησιμοποιώντας ένα καθημερινό καθαριστικό προσώπου είναι μέχρι τώρα ο ασφαλέστερος και πιο συνιστώμενος τρόπος για βαθύ καθαρισμό στην προβληματική επιδερμίδα. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών σχεδιασμένη για όλες τις ανάγκες και ακόμα και αν επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν για εσάς είναι πρόκληση να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή που θα σας διευκολύνει και θα επιβραβεύσει την υγεία της επιδερμίδας σας.

3. Καθημερινή απολέπιση

καθημερινή απολέπιση

Τα απολεπιστικά έχουν εξελιχθεί από την ιδέα εβδομαδιαίας χρήσης σε καθημερινό προϊόν που ταιριάζει κατάλληλα για τις ανάγκες της επιδερμίδας με ατέλειες. Γιατί; Η λιπαρή επιδερμίδα τείνει να είναι πιο πυκνή και πιο ανθεκτική σε λειαντικά προϊόντα σε σύγκριση με άλλους τύπους δέρματος και μπορεί να αξιοποιήσει τα οφέλη της καθημερινής απολέπισης χωρίς ερεθισμούς.
Για να είναι κατάλληλες γι' αυτόν τον σκοπό αυτές οι μάρκες έχουν προσαρμόσει και αναπτύξει λιγότερο σκληρά προϊόντα με ενυδατικές ιδιότητες που αναπληρώνουν τις επιδράσεις αφυδάτωσης των πρώτων απολεπιστικών, άλλωστε οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν στρογγυλούς κόκκους που είναι περισσότερο απαλοί για το δέρμα σε σύγκριση με τους οργανικούς κόκκους, για παράδειγμα οι σπόροι καρυδιάς, που έχουν τραχιές άκρες και μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Υπέρ και κατά

Η χρήση ενός καθημερινού απολεπιστικού για βαθύ καθαρισμό των πόρων μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα καθαρίζοντας συνεχώς στίγματα, σπυράκια και την υπερβολική λιπαρότητα, και συμβάλλει στην διατήρηση μιας απαλής επιφάνειας στην επιδερμίδα, γεγονός που κάνει την εφαρμογή του μέικ απ ευκολότερη. Απ' την άλλη μεριά, για τους πιο ευαίσθητους τύπους η καθημερινή απολέπιση μπορεί να σημαίνει υπερβολική απολέπιση οδηγώντας σε ερυθρότητα και ερεθισμό. Αν αυτό είναι υπερβολικό για το δέρμα σας τότε εφαρμόστε την συνηθισμένη απολέπιση δυο φορές την εβδομάδα.

4. Καθαριστικό λάδι

μέθοδος καθαρισμού με λάδι

Ένας άλλος τρόπος απομάκρυνσης των ακαθαρσιών είναι η χρήση ενός λαδιού καθαρισμού ή ένα μείγμα διαφορετικών λαδιών που θα βρείτε στο φαρμακείο. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των λαδιών που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της λιπαρής επιδερμίδας έχει αναπτύξει μια νέα φιλοσοφία στην περιποίηση του δέρματος, νέα στα μάτια του δυτικού κόσμου, που ονομάζεται ΚΟΑ, συντομογραφία για τη Μέθοδο Καθαρισμού με Λάδι.
Με προέλευση από τον ασιατικό κόσμο, αυτή η τεχνική βασίζεται στην ιδέα ότι μόνο ένα έλαιο μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά τη λιπαρότητα που προκαλείται στην επιδερμίδα μας έχοντας ενυδατικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με άλλα σκληρά και ξηραντικά προϊόντα. Αλλά η υπερβολική χρήση στο πρόσωπο με ένα λιπαρό έλαιο που υποτίθεται ότι απομακρύνει το σμήγμα και τα σπυράκια ακούγεται περισσότερο σαν μια φανταστική ιστορία για πολλούς δερματολόγους.
Η εμπειρογνώμων Emily Moosbrugger, Διδάκτωρ Ιατρικής, UC δερματολόγος εξηγεί στο HealthNews: «Το έλαιο δεν είναι επικίνδυνο για χρήση στο πρόσωπο, αλλά αν είστε επιρρεπής στα εξανθήματα θα πρέπει να το αποφύγετε.» Προσθέτει ότι το έλαιο μπορεί να φράξει τους πόρους αντί να τους καθαρίσει και μπορεί να επιδεινώσει παθήσεις όπως η ακμή.

Υπέρ και κατά

Ενώ η OCM μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι φέρνει βελτιώσεις στην επιδερμίδα για κάποιους από εμάς και σε αυτή την περίπτωση δεν συμφωνώ με τις ιστορίες επιτυχίας, οι περισσότεροι δερματολόγοι είναι απρόθυμοι να πιστέψουν σε αυτό. Έτσι κι αλλιώς, η OCM δεν έχει την απαιτούμενη έρευνα και για τον ιατρικό κόσμο είναι απλώς μια πολύ δημοφιλής, αλλά αδικαιολόγητη φήμη περιποίησης του δέρματος.

5. Καθαριστικά Pads

pad καθαρισμού

Καθώς η αγορά για τα καθαριστικά μαντηλάκια εκτιμάται ότι έχει μια αύξηση 2 δις δολλαρίων φέτος ο καθαρισμός προσώπου δεν ήταν ποτέ φτηνότερος, ευκολότερος και αποτελεσματικότερος. Τα περισσότερα από τα καθαριστικά pads είναι σχεδιασμένα για τη λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής και η αρχική τους σύνθεση βασίζεται στην αλκοόλη. Αν και πολλά pads συντίθενται ακόμα με σκληρές αλκοόλες οι εταιρείες έχουν καταλήξει σε εναλλακτικές φαρμακευτικές λύσεις που περιέχουν σαλικυλικό οξύ και είναι πιο κατάλληλες για το προβληματικό δέρμα.

Υπέρ και κατά

Αν το όνομα είναι λίγο παραπλανητικό, τα pads που είναι εμπλουτισμένα με καθαριστικές ουσίες είναι πιο κατάλληλα για να συμπεριληφθούν στην κατηγορία ορών παρά ως καθαριστικό προϊόν πρώτου βήματος, καθώς τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται αφού η επιδερμίδα έχει καθαριστεί προσεκτικά με ένα καθαριστικό προσώπου. Οι οδηγίες χρήσεως διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα, μερικά από αυτά απαιτούν ξέβγαλμα, άλλα αφήνουν ίχνη και τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται περίπου 3 φορές καθημερινά.

6. Ισχυρές βούρτσες καθαρισμού

Γυναικείες βούρτσες καθαρισμού Clarisonic

Επιφέροντας επανάσταση στην αγορά των σπιτικών εργαλείων περιποίησης τα τελευταία δύο χρόνια, οι ηλεκτρικές βούρτσες καθαρισμού δεν είναι νέες στην αγορά ομορφιάς, χρησιμοποιούνται στα επαγγελματικά σαλόνια από το 1960. Ωστόσο, η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί ραγδαία μόνο τα τελευταία χρόνια. Οι ηγέτες της Clarisonic, Neutrogena και της Olay αποτελούν περίπου το 40% της αγοράς των εργαλείων περιποίησης του δέρματος για σπιτική χρήση το 2011.
«Αυτές οι συσκευές πηγαίνουν τον καθαρισμό ένα βήμα παραπέρα. Θέλω να πιστεύω ότι είναι εργαλεία μηχανικής απολέπισης» λέει η Δρ. Bowe στο NY Times.
Η Clarisonic ειδικότερα ξεκίνησε την καινοτόμο πορεία της αξιώνοντας σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη διαχείριση της λιπαρής και της επιδερμίδας με τάση ακμής. Η βούρτσα της Deep Pore Cleansing Brush Head είναι σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λιπαρότερων και πυκνότερων επιδερμίδων με διευρυμένους πόρους ούσα πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση της υπερβολικής λιπαρότητας, των υπολειμμάτων και στην πρόληψη των εξανθημάτων σε σύγκριση με άλλα συνηθισμένα προϊόντα.

Υπέρ και κατά

Όταν πρόκειται για την είσοδο στη νέα εποχή των ηλεκτρικών συσκευών καθαρισμού οι δερματολόγοι διχάζονται. Από τη μια μεριά, η αναμενόμενη χρήση στο σπίτι που είναι επαγγελματική μπορεί να σας εξοικονομήσει τα χρήματα που θα ξοδεύατε στις επισκέψεις στον γιατρό ή στον αισθητικό, από την άλλη μεριά, άλλοι πιστεύουν ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε υπερβολικά χαζή απολέπιση που στο τέλος θα μας κάνει να κλαίμε.
Αν σκεφτείτε τι περνά το δέρμα σας σε εβδομαδιαία βάση, η μηχανική απολέπιση δυο φορές την ημέρα, οι μάσκες με χημικές φλούδες, τα προϊόντα με ένζυμα και αντιγηραντικά προϊόντα με οξύ, καθώς η ποικιλία των προϊόντων αυξάνεται μπορεί ο καλύτερος τρόπος να περιποιηθείτε τη λιπαρή επιδερμίδα σας είναι να μην το παρακάνετε.

7. Άλλα συστήματα καθαρισμού

άλλα συστήματα καθαρισμού

Αν το 2012 έφερε ισχυρές συσκευές στα σπίτια μας, φέτος η χρονιά θα φέρει βελτιωμένα απολεπιστικά, συνδυασμένα με ένα καθαριστικό προσώπου για κανονικό τύπο επιδερμίδας, ένα 2 σε 1 σύστημα ακόμα πιο οικονομικό.
Αρχίζουμε να βλέπουμε στη L'Oreal και στη Garnier τον συνδυασμό για λιπαρή ή επιδερμίδα με τάση ακμής που έχουν εισάγει σε συνηθισμένα καθαριστικά προσώπου με μια μετατροπή, έχουν ενσωματώσει μια βούρτσα στο μπουκάλι για τη βελτίωση της διαδικασίας καθαρισμού. Η βούρτσα που συνοδεύει το μπουκάλι δεν είναι αποσπώμενη, όλη η διαδικασία καθαρισμού γίνεται με το χέρι και αφού τελειώσει πρέπει να πάρετε άλλο μπουκάλι.
Δεν έχω δει σε άλλες μάρκες παρόμοια προϊόντα ακόμα και δεν είναι σίγουρο αν αυτός ο τύπος προϊόντων θα γίνει η επόμενη μόδα στην ομορφιά, αλλά σίγουρα οι blogger θα τα λατρέψουν.

Υπέρ και κατά

Η βούρτσα τριψίματος στο καθαριστικό προσώπου μπορεί να φαίνεται ελκυστική, όμως δεν υπάρχει καμία σημαντική έρευνα που να δείχνει ότι αυτό λειτουργεί καλύτερα από τη χρήση των δαχτύλων σας. Εξάλλου, είναι θέμα προτίμησης και αν αισθάνεστε ότι οι μικροσκοπικές κεφαλές θα βοηθήσουν την επιδερμίδα σας, θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε, αν όχι για το αποτέλεσμα τουλάχιστον για την πλάκα.
Με τόσες επιλογές στην αγορά είναι σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι και να έχετε την κατάλληλη προσέγγιση για τη φροντίδα του δέρματός σας. Ποιό από αυτά τα προϊόντα θα λέγατε ότι είναι must για τα άτομα με το πρόβλημα της λιπαρής επιδερμίδας;

Rate this item
(1 Vote)