Ξηρή επιδερμίδα: αιτίες και θεραπεία

 Ο χειμώνας είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του δέρματος. Αν και ο χειμώνας φθείρει το δέρμα περισσότερο από το συνηθισμένο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν μιλώντας για τη φροντίδα του δέρματος.
     Για να κρατήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, ελαστικό και νεότερο πρέπει να ακολουθήσετε μια σωστή περιποίηση δέρματος. Αυτό έχει το πλεονέκτημα τη διακοπή των λάθος συνηθειών στη θεραπεία του δέρματος και την αυτοθεραπεία που μπορούν να βλάψουν περαιτέρω το δέρμα αντί να το αναζωογονήσουν.
 
Ξήρωση 
 
     «Ξήρωση» είναι ο δερματολογικός όρος για το ξηρό δέρμα. «Κνησμός» είναι μια άλλη ακραία κατάσταση της ξήρωσης όπου η υγρασία του δέρματος είναι εντελώς απούσα και οδηγεί σε κλιμάκωση, κνησμό και ξεφλούδισμα.
     Το δέρμα σας χρειάζεται ένα ελάχιστο ποσό υγρασίας για να διατηρηθεί η ελαστικότητα και η ευκαμψία του. Έλλειψη της εν λόγω υγρασίας καθιστά το δέρμα εντελώς απροστάτευτο.
     Η ενυδάτωση λιγότερου δέρματος είναι επίσης πολύ ευάλωτη στη διαρροή των επιβλαβών υπεριωδών ηλιακών ακτίνων στον υποδόριο ιστό και προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά.
 
Ξηρή επιδερμίδα - Αιτίες
 
     Η ανεπιθύμητη κατάσταση του ξηρού δέρματος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Ο προσδιορισμός τους θα σας βοηθήσει να τους αποτρέψετε μέσω της ορθής και έγκαιρης φροντίδας. Ελέγξτε το σαπούνι που χρησιμοποιείτε για συστατικά που μπορεί να είναι σκληρά. Σαπούνια αποσμητικά ή αντιβακτηριακά είναι ισχυρά και τείνουν να αφαιρούν από το δέρμα την υγρασία και τα έλαια που χρειάζεται καθιστώντας το ξηρό.
 
Συμβουλές για αποφυγή της ξηρής επιδερμίδας
 
     Να αποφεύγετε το πλύσιμο με ζεστό νερό και το πάρα πολύ συχνό πλύσιμο. Το συχνό μπάνιο με ζεστό νερό μπορεί να εκθέτει το δέρμα σας σε λοιμώξεις αφαιρώντας την υγρασία και διατηρώντας τα συστατικά. Αν συνηθίζετε να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό και δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε με χλιαρό νερό για να μειώσετε το αποτέλεσμα της ξηρότητας του δέρματος.
     Συχνό πλύσιμο – Το συχνό πλύσιμο και το μπάνιο, συνήθως πάνω από μία φορά την ημέρα καταστρέφει το σώμα σας με την υγρασία και τα φυσικά έλαια. Επίσης, να περιορίσετε το χρόνο στα 15 λεπτά.
     Γενετική ασθένεια – Τα άτομα που πλήττονται με μια σπάνια γενετική ασθένεια που ονομάζεται ιχθύαση είναι πιθανό να αναπτύξουν ξηρό δέρμα.
     Οι λοσιόν με υδροξύ άλφα οξύ είναι οι καλύτερες για το ξηρό δέρμα. Με βάση το πετρέλαιο είναι πιο αποτελεσματικές από τις λοσιόν με βάση το νερό λόγω της ιδιότητάς τους που «κλειδώνει» την υγρασία που αποθηκεύεται στο δέρμα.
     Τα αποτελεσματικά ενυδατικά εξαρτώνται από τις άμεσες και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες σας. Αν θέλετε να ανακουφίσετε την φαγούρα που προκαλείται από το ξηρό δέρμα, τα συνηθισμένα ενυδατικά εξυπηρετούν τον σκοπό σας.
     Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση: Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό.
     Αν αυτές και άλλες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές στην ανακούφιση από όλα τα συμπτώματα της ξηρής επιδερμίδας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία δερματολόγο για να παρακολουθήσει στενά την αιτία της ξηρότητας.
Rate this item
(0 votes)