Γήρανση του δέρματος: μήπως φαίνεστε μεγαλύτεροι απ’ ό,τι θα έπρεπε;

Ποιός θα ήθελε να φαίνεται μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία;Οι ρυτίδες μπορεί να λέγεται ότι αποτελούν τα σημάδια της πορείας της ζωής μας, αλλά κανείς δεν θέλει να βλέπει έναν χάρτη όταν κοιτάζει το πρόσωπό του στον καθρέφτη.

Καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις, μπορεί να σας αφορούν. Ορισμένες συνήθειες και τρόποι συμπεριφοράς αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Αποφεύγοντάς τις βοηθάτε το δέρμα σας να δείχνει πιο νεανικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έκθεση στον ήλιο: η κυριότερη αιτία εμφάνισης ρυτίδων

«Υγιεινό» μαύρισμα δεν υπάρχει. Το μαύρισμα αποτελεί σημάδι βλάβης του δέρματος και απόδειξη ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου έχουν εισχωρήσει και βλάψει την υποστηρικτική δομή του δέρματος. Οι περισσότερες ρυτίδες προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ζωής μας, όμως δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσετε την κατάσταση.

Τι μπορείτε να κάνετε: καλό θα ήταν να φοράτε αντηλιακό με δείκτη ηλιακής προστασίας τουλάχιστον 15. Τα χέρια και το πρόσωπο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ηλιακές βλάβες λόγω της συχνής έκθεσής τους στον ήλιο. Κάντε την εφαρμογή του αντηλιακού μέρος της καθημερινής ρουτίνας πριν βγείτε έξω.

Κάπνισμα: άλλος ένας σημαντικός παράγοντας δημιουργίας ρυτίδων

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα κάνει κακό στο δέρμα σας, επιταχύνει τη διαδικασία γήρατος, προκαλεί ρυτίδες και σας δείχνει μεγαλύτερη απ’ όσο πραγματικά είστε.

Με μικροσκόπιο, οι ρυτίδες είναι ορατές σε καπνιστές ηλικίας ακόμα και 20 ετών. Όσο περνούν τα χρόνια και τα πακέτα που έχετε καπνίσει αυξάνονται, τόσο περισσότερες ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους. Επίσης, οι ρυτίδες είναι πιο βαθιές στους καπνιστές. Ο καπνός κάνει το δέρμα να μην δείχνει υγιές και να γίνεται τραχύ.

Τι μπορείτε να κάνετε: Φυσικά σταματήστε το κάπνισμα! Αποτελεσματικοί τρόποι είναι διαθέσιμοι σε ιστοσελίδες με ιατρικό περιεχόμενο όπως η WebMD, καθώς και σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Μπορείτε να βάλτε τη φράση «τρόποι διακοπής καπνίσματος» στη μηχανή αναζήτησης.

Οι συσπάσεις των μυών του προσώπου αιτία για τη δημιουργία ρυτίδων

Οι ρυτίδες στις γωνίες των ματιών (πόδι της χήνας) ή ανάμεσα στα φρύδια (γραμμές συνοφρυώματος) πιστεύεται ότι προκαλούνται από μικρές συσπάσεις των μυών. Με το πέρασμα των χρόνων, οι συνηθισμένες εκφράσεις του προσώπου, όπως το συνοφρύωμα, το χαμόγελο, το κατσούφιασμα αφήνουν το σημάδι τους πάνω στο δέρμα μας.

Τι μπορείτε να κάνετε: να φοράτε γυαλιά ηλίου ή μυωπίας για να αποφεύγετε το συνοφρύωμα. Σε περίπτωση που έτσι συνηθίζετε να κοιτάτε τον ήλιο δημιουργώντας ρυτίδες, υιοθετήστε έναν πιο ήρεμο τρόπο να κοιτάτε παίρνοντας παράδειγμα από το ατάραχο βλέμμα ενός βουδιστή μοναχού Ζεν.

Οι στάσεις του ύπνου μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες

Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί πράγματι να προκαλεί ρυτίδες. Δεν έχει σημασία το πόσο μαλακό είναι το μαξιλάρι σας, γεγονός είναι ότι ασκεί πίεση στο πρόσωπό σας κάθε βράδυ. Με το πέρασμα των χρόνων, αυτό μπορεί να δημιουργήσει γραμμές στο πηγούνι, τα μάγουλα ή το μέτωπο. Οι ρυτίδες ύπνου εξαρτώνται από τον τρόπο που ακουμπάτε το πρόσωπό σας στο μαξιλάρι.

Τι μπορείτε να κάνετε: συνηθίστε να κοιμάστε ανάσκελα. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται με το μαξιλάρι να πιέζει το πρόσωπό τους συνήθως δεν εμφανίζουν ρυτίδες ύπνου.

Δίαιτες γιο-γιο: μια απίστευτη αιτία δημιουργίας ρυτίδων

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δίαιτες γιο-γιο ή ανακύκλωσης βάρους που επαναλαμβάνονται για πολλά χρόνια και στις οποίες χάνετε και κερδίζετε ξανά βάρος, μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Το επαναλαμβανόμενο τέντωμα του δέρματος καταστρέφει την ελαστικότητά του, η οποία το κάνει να φαίνεται πιο νεανικό και σφιχτό.

Τι μπορείτε να κάνετε: αν έχετε αποφασίσει να χάσετε βάρος, κάντε το με λογικούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να χάνετε μισό κιλό την εβδομάδα. Αποφύγετε την υπερφαγία, πράγμα που οδηγεί σε γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους και τεντώνει το δέρμα.

Rate this item
(0 votes)