Τοπικές θεραπείες για τη μείωση των ρυτίδων

Έρευνες δείχνουν ότι τα ακόλουθα συστατικά μπορούν να μειώσουν τις ρυτίδες. Τα περισσότερα βρίσκονται σε πολλά προϊόντα θεραπείας και περιποίησης δέρματος που μπορείτε να προμηθευτείτε με ή χωρίς τη συνταγή γιατρού.

 

  • Άλφα - υδροξυ - οξέα. Αυτά τα φυσικά οξέα φρούτων απομακρύνουν το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, κυρίως γύρω από τα μάτια. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι σε υψηλότερες συγκεντρώσεις τα άλφα - υδροξυ - οξέα ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.
  • Ρετινοειδή (συμπεριλαμβανομένης της κρέμας Retin A). Το μόνο προϊόν τοπικής θεραπείας ρυτίδων που είναι εγκεκριμένο από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. είναι η τρετινοΐνη, γνωστή με το εμπορικό όνομα Retin A. Η δερματολόγος Robin Ashinoff αναφέρει ότι αυτή η κρέμα μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις βαθιές ρυτίδες καθώς και τις βλάβες από τον ήλιο. Η Ρετινόλη είναι μια φυσική μορφή βιταμίνης Α η οποία υπάρχει σε πολλά προϊόντα που δίνονται χωρίς συνταγή γιατρού. Μελέτες δείχνουν ότι σε σταθερή μορφή και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική όπως συμβαίνει με την κρέμα Retin A και χωρίς παρενέργειες, όπως εγκαύματα κι ευαισθησία στο δέρμα.
  • Βιταμίνη C. Έρευνες στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UVA και UVB, μειώνει τα προβλήματα δυσχρωμιών και καταπολεμά τις φλεγμονές του δέρματος. Ωστόσο, το κλειδί βρίσκεται στο είδος της βιταμίνης C που χρησιμοποιείται. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το L-ασκορβικό οξύ είναι το πιο αποτελεσματικό για τη λείανση των ρυτίδων.
  • Ιδεβενόνη. Αυτό το χημικό συστατικό, προερχόμενο από την ίδια ομάδα με το θρεπτικό συνένζυμο Q10 αποτελεί ένα τρομερά ισχυρό αντιοξειδωτικό. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «Journal of Dermatology», οι γιατροί διαπίστωσαν ότι μετά από τοπική χρήση μόλις 6 εβδομάδων, υπήρχε μείωση της τραχύτητας και ξηρότητας του δέρματος κατά 26%, αύξηση της ενυδάτωσης κατά 37%, μείωση γραμμών και ρυτίδων κατά 29% και συνολική βελτίωση του δέρματος από ηλιακές βλάβες κατά 33%. Άλλες έρευνες έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.
  • Αυξητικοί παράγοντες. Έρευνες έδειξαν ότι ως μέρη της φυσικής διαδικασίας του οργανισμού για την επούλωση των τραυμάτων, αυτές οι ενώσεις όταν εφαρμόζονται τοπικά μειώνουν τις βλάβες από τον ήλιο καθώς και τις γραμμές και τις ρυτίδες, ενώ ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.
  • Πενταπεπτίδια. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έδειξαν ότι τα πενταπεπτίδια αυξάνουν την παράγωγη κολλαγόνου σε δέρμα που έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο. Αρκετές μεταγενέστερες μελέτες (συμπεριλαμβανομένης και μίας που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Εθνικό Συνέδριο Δερματολογίας) έδειξαν ότι όταν εφαρμόζονται τοπικά, ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνουν τις γραμμές και τις ρυτίδες.
Rate this item
(1 Vote)