Η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης, κοινώς γνωστή ως Μπότοξ, χρησιμοποιείται ευρέως για τη μείωση των ρυτίδων και την αναζωογόνηση του γερασμένου προσώπου.

Τα αποτελέσματα είναι μόνο προσωρινά, αλλά οι ενέσεις γίνονται γρήγορα, δεν απαιτούν χρόνο ανάρρωσης και δεν είναι κάτι τόσο περίπλοκο όπως πολλές άλλες αισθητικές επεμβάσεις για το πρόσωπο.

H βοτουλινική τοξίνη παράγεται από τα βακτήρια Clostridium botulinum. Όταν μια μικρή ποσότητα Μπότοξ εγχέεται στον μυ, μπλοκάρει τα νευρικά σήματα που οδηγούν στη συστολή των μυών. Ως αποτέλεσμα, αποδυναμώνονται ή παραλύουν προσωρινά οι μύες του προσώπου και λειαίνονται ή εξαλείφονται οι ρυτίδες για λίγους μήνες.

Μια ένεση Μπότοξ διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Τι να περιμένετε μετά τη θεραπεία

Για τις πρώτες 2 έως 3 ώρες μετά τη θεραπεία, μείνετε ήρεμοι και μην τρίβετε τη συγκεκριμένη περιοχή. Μετά από αυτό, μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές δραστηριότητές σας.

Μπορεί να χρειαστούν 3 έως 4 ημέρες πριν παρατηρήσετε κάποιο αποτέλεσμα μετά από την ένεση Μπότοξ. Τα πλήρη αποτελέσματα ενδέχεται να χρειαστούν μέχρι και 1 εβδομάδα μέχρι να γίνουν ορατά και διαρκούν 3-4 μήνες κατά μέσο όρο, αλλά μερικές φορές μέχρι και 6 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, οι ρυτίδες θα επιστρέψουν.

Για ποιούς λόγους γίνεται το Μπότοξ

Η αλλαντική τοξίνη είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία ρυτίδων συνοφρυώματος σε ενήλικες ηλικίας κάτω των 65 ετών. Οι ενέσεις Μπότοξ χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για τη μείωση άλλων ρυτίδων στο πρόσωπο και το λαιμό, όπως το πόδι της χήνας, τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια και τις γραμμές στο μέτωπο.

Η αλλαντική τοξίνη έχει εγκριθεί επίσης για τη θεραπεία μυϊκών οφθαλμικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του στραβισμού, για μη φυσιολογικές συσπάσεις στο λαιμό και τους ώμους και σπασμούς των φωνητικών χορδών.

Αποτελέσματα

Εντός 72 ωρών από τη θεραπεία, η ένεση Μπότοξ λειαίνει τις ρυτίδες μερικώς ή πλήρως για τους περισσότερους ανθρώπους. Πάντως τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και διαρκούν μόνο 3-4 μήνες. Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τις ενέσεις κάθε 3 έως 4 μήνες προκειμένου να διατηρήσετε τα αποτελέσματα. Η δόση του Μπότοξ συνήθως είναι η ίδια κάθε φορά.

Κίνδυνοι

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:

Βλεφαρόπτωση, που μπορεί να διαρκέσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Πονοκέφαλος.

Μώλωπες.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, ναυτία, προσωρινό πόνο στο πρόσωπο, ερυθρότητα στο σημείο που έγινε η ένεση, μειωμένο ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων και αδυναμία των μυών του προσώπου. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η μυϊκή αδυναμία μπορεί να περιορίσει τις εκφράσεις του προσώπου σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί μια πληγή στο λευκό μέρος του ματιού (έλκος του κερατοειδούς).

Οι κίνδυνοι από τις επαναλαμβανόμενες ενέσεις Μπότοξ δεν είναι γνωστοί.

Τι να έχετε υπόψη σας

Οι ενέσεις Μπότοξ είναι πιο εύκολες στην εφαρμογή και λιγότερο επώδυνες από άλλες επεμβάσεις για τη μείωση ρυτίδων και την ανανέωση του προσώπου (χημικά πίλινγκ, δερμοαπόξεση, ανάπλαση δέρματος με λέιζερ, λίφτινγκ).

Να έχετε υπόψη σας ότι τα αποτελέσματα μιας ένεσης διαρκούν μόνο για λίγους μήνες. Για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα, θα πρέπει να κάνετε ενέσεις αρκετές φορές το χρόνο. Μία ένεση μπορεί να έχει χαμηλό κόστος, αλλά το συνολικό κόστος των επαναλαμβανόμενων αυξάνει συνεχώς

Rate this item
(0 votes)