Τα πάντα για τις Ρυτίδες

Οι ρυτίδες αποτελούν ένα φυσικό, αν κι ενοχλητικό, αποτέλεσμα της διαδικασίας της γήρανσης. Αιτία για την εμφάνισή τους είναι η έκθεση στον ήλιο, οι μυϊκές συσπάσεις του προσώπου και το κάπνισμα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάθεστε και να υποφέρετε βυθισμένοι μες στη σιωπή. Ανακαλύψτε κάποια αποτελεσματικά αντιγηραντικά προϊόντα, τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε τις δερματικές βλάβες καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε πιο λεία επιδερμίδα.

Εμφάνιση ρυτίδων: πώς να εμποδίσετε τις βλάβες από τη γήρανση του δέρματος

Όπως συμβαίνει και με τις νιφάδες χιονιού, ποτέ δύο πρόσωπα δεν είναι απολύτως όμοια, ούτε καν ανάμεσα στα πανομοιότυπα δίδυμα. Το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών είναι διαφορετικό, όπως επίσης και το σχήμα των φρυδιών, τα ζυγωματικά, τα χείλη και η μύτη.

Ο χρόνος γήρανσης του δέρματος επίσης διαφέρει. Ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον επηρεάζουν το δέρμα σας και με βάση αυτό μπορείτε να επιλέξετε τον πιο κατάλληλο για σας τρόπο φροντίδας του.

Περιποίηση δέρματος: Τι τύπο δέρματος έχετε;

Οι δερματολόγοι κατατάσσουν το δέρμα σε 6 τύπους, με τον τύπο Ι να αποτελεί τον πιο ανοιχτόχρωμο και τον τύπο VI τον πιο σκουρόχρωμο. Η Monica Halem, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δηλώνει ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν τύπο δέρματος από 4 και πάνω έχουν περισσότερη μελανίνη στο δέρμα τους, πράγμα το οποίο τους προστατεύει από τον ήλιο.

Όσοι διαθέτουν πιο σκούρο δέρμα συνήθως δείχνουν νεότεροι από συνομηλίκους τους με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η Monica Halem αναφέρει ότι, για παράδειγμα, ένας Αφρικανός με τύπο δέρματος VI δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις γήρανσης από τον ήλιο με ένα άτομο σκανδιναβικής καταγωγής με ξανθιά μαλλιά, μπλε μάτια και ανοιχτόχρωμο δέρμα τύπου Ι.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό μελανίνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών και χρώσης του δέρματος. Επίσης, τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα δεν είναι απόλυτα ασφαλή από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό ακόμα κι αν διαθέτετε σκούρο δέρμα.

Τι συμβαίνει κατά τη γήρανση του δέρματος

Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας αρχίζει να επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Μαζί με την έκθεση στον ήλιο και την επίδραση της βαρύτητας, το δέρμα κρεμάει.

Μεγαλώνοντας, το δέρμα σας αλλάζει συνεχώς. Γίνεται πιο λεπτό, πιο ξηρό και πιο εύθραυστο, αφού η εσωτερική στιβάδα του (χόριο) αρχίζει να λεπταίνει. Το λίπος κάτω από το δέρμα στα μάγουλα, το πηγούνι και τη μύτη εξαφανίζεται, κάνοντάς το να κρεμάει. Οι τρίχες του προσώπου αυξάνονται και οι γυναίκες στις οποίες εμφανίζονται ορμονικές αλλαγές μπορεί να παρουσιάσουν ακμή.

Στα άτομα με λιπαρό δέρμα, τα ξεσπάσματα ακμής μπορεί να μην σταματήσουν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα λιπαρά δέρματα διαθέτουν ένα πλεονέκτημα: προστατεύουν περισσότερο από την εμφάνιση ρυτίδων συγκριτικά με τα ξηρά δέρματα, επειδή τα φυσικό λίπος διατηρεί το δέρμα πιο ενυδατωμένο και λείο.

Η χρήση ενυδατικής κρέμας είναι ένας τρόπος για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ρυτίδων. Αν έχετε λιπαρό δέρμα, μπορείτε να το διατηρήσετε καθαρό και με λιγότερες ρυτίδες χρησιμοποιώντας υποαλλεργικά ενυδατικά προϊόντα.

Με την πάροδο της ηλικίας, η ικανότητα του οργανισμού σας να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και το κολλαγόνο, επιβραδύνεται. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνουν την εμφάνισή του, αποκαθιστούν τις βλάβες και το ενυδατώνουν. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στις βιταμίνες C, Ε και Α, οι οποίες πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος περιλαμβάνουν πλέον αντιοξειδωτικά στα συστατικά τους.

Η απίστευτη φθορά που προκαλείται από τον ήλιο

Οι βλάβες που προκλήθηκαν από τον ήλιο στο παρελθόν, κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τη μορφή κηλίδων ηλικίας και ρυτίδων ανεξάρτητα από τον τύπο που ανήκει το δέρμα σας. Η δερματολόγος Marilyn Berzin αναφέρει ότι όλα αυτά συμβαίνουν φυσιολογικά με την πάροδο της ηλικίας, αλλά σαφώς και δεν υπάρχει λόγος να επιταχύνετε τη διαδικασία εμφάνισης ρυτίδων.

Αναφέρει επίσης ότι αυτό που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία είναι η έκθεση στον ήλιο και η καταστροφή του δέρματος από το περιβάλλον. Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία της εμφάνισης βλαβών στο δέρμα. Και κανένας τύπος του δέρματος δεν διαθέτει ανοσία απέναντι στις βλάβες από τον ήλιο.

Ο ήλιος προκαλεί το 90% της καταστροφής του δέρματος. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα.

Διαλέξτε ένα αντηλιακό που μπλοκάρει τις ακτίνες UVA και UVB (στην ετικέτα αναγράφεται ως «αντηλιακό ευρέως φάσματος»). Με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 παρέχεται προστασία κι από τα 2 είδη ηλιακών ακτίνων.

Χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνετε έξω.

Ανανεώνετε το αντηλιακό τουλάχιστον κάθε 2 ώρες και ακόμα συχνότερα αν ιδρώνετε ή αν μπαίνετε και βγαίνετε συχνά στη θάλασσα.

Φορέστε καπέλο με πλατύ γείσο και ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο, όπως μακρυμάνικο πουκάμισο και παντελόνι. Ακόμη και με αντηλιακό, θα πρέπει να παίρνετε προφυλάξεις, όπως περιορισμός του χρόνου έκθεσης στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν δηλαδή οι ακτίνες του έχουν μεγαλύτερη ένταση.

Τρόποι περιποίησης δέρματος

Το παθητικό κάπνισμα, τα χημικά καθαριστικά και η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούν προβλήματα στο δέρμα.

Το χρόνιο στρες επίσης επηρεάζει αρνητικά. Η δερματολόγος Marilyn Berzin τονίζει ότι το χρόνιο στρες είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ορμονών οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αφυδατώνουν το σώμα και λεπταίνουν το δέρμα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση ακμής, να διαταράξει την ικανότητα του οργανισμού σας να ανανεώνει το δέρμα, να προκαλέσει κνίδωση, έκζεμα, κνησμό ή ερυθρότητα. Το στρες μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τα βακτήρια.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να καρπωθείτε όλα τα οφέλη για ένα πιο υγιές δέρμα.

Ασκηθείτε. Η άσκηση μειώνει το άγχος και σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα, με αποτέλεσμα ένα πιο υγιές δέρμα.

Κοιμηθείτε πολλές ώρες. Η Monica Halem λέει ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου το δέρμα σας έχει την ευκαιρία να επιδιορθώσει τις βλάβες που υπέστη την ημέρα. Περίπου 7 ως 8 ώρες ύπνου βοηθούν το πρόσωπό σας να χαλαρώσει και να λειάνει τις ρυτίδες, να αποφύγει τους ρύπους που υπάρχουν στον αέρα και να ανανεωθεί.

Αν τρώτε υγιεινά, φαίνεστε και υγιείς. Η Marilyn Berzin αναφέρει ότι τα τρόφιμα σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματος, κι αυτό είναι κάτι που διαπιστώνουμε όταν υπάρχει κάποια έλλειψη. Η έλλειψη της βιταμίνης C, προκαλεί σκορβούτο. Η έλλειψη ψευδάργυρου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση φολιδωτού, κόκκινου εξανθήματος, ενώ η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μαλλιών. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνει το δέρμα σας σε καλή κατάσταση είναι να τρώτε σωστά ισορροπημένα γεύματα.

Σκεφτείτε καλά πριν πιείτε. Οι δερματολόγοι συνιστούν να πίνετε νερό για να ενυδατώνεται το δέρμα σας από μέσα. Σύμφωνα με τη Monica Halem, όταν πίνετε νερό, τα κύτταρα το απορροφούν και έτσι δείχνουν πιο γεμάτα, ενώ οι ρυτίδες λειαίνονται. Το αντίθετο ισχύει για τα ποτά τα οποία αφυδατώνουν το σώμα και το δέρμα, ιδιαίτερα το αλκοόλ και τα όσα περιέχουν καφεΐνη. Ο καφές, το αλκοόλ και η σόδα μπορεί να μειώσουν εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν το δέρμα να δείχνει θαμπό και κουρασμένο. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα στο πρόσωπο και να επιδεινώσουν καταστάσεις όπως η ροδόχρους ακμή.

Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα είναι η δεύτερη αιτία αμέσως μετά τον ήλιο που προκαλεί ρυτίδες και ξηρό δέρμα. Έρευνες έδειξαν ότι οι καπνιστές έχουν σε σημαντικό βαθμό περισσότερες λεπτές ρυτίδες από τους μη καπνιστές.

Γήρανση του δέρματος: μήπως φαίνεστε μεγαλύτεροι απ’ ό,τι θα έπρεπε;

Ποιός θα ήθελε να φαίνεται μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία;

Οι ρυτίδες μπορεί να λέγεται ότι αποτελούν τα σημάδια της πορείας της ζωής μας, αλλά κανείς δεν θέλει να βλέπει έναν χάρτη όταν κοιτάζει το πρόσωπό του στον καθρέφτη.

Καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις, μπορεί να σας αφορούν. Ορισμένες συνήθειες και τρόποι συμπεριφοράς αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Αποφεύγοντάς τις βοηθάτε το δέρμα σας να δείχνει πιο νεανικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έκθεση στον ήλιο: η κυριότερη αιτία εμφάνισης ρυτίδων

«Υγιεινό» μαύρισμα δεν υπάρχει. Το μαύρισμα αποτελεί σημάδι βλάβης του δέρματος και απόδειξη ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου έχουν εισχωρήσει και βλάψει την υποστηρικτική δομή του δέρματος. Οι περισσότερες ρυτίδες προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ζωής μας, όμως δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσετε την κατάσταση.

Τι μπορείτε να κάνετε: καλό θα ήταν να φοράτε αντηλιακό με δείκτη ηλιακής προστασίας τουλάχιστον 15. Τα χέρια και το πρόσωπο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ηλιακές βλάβες λόγω της συχνής έκθεσής τους στον ήλιο. Κάντε την εφαρμογή του αντηλιακού μέρος της καθημερινής ρουτίνας πριν βγείτε έξω.

Κάπνισμα: άλλος ένας σημαντικός παράγοντας δημιουργίας ρυτίδων

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα κάνει κακό στο δέρμα σας, επιταχύνει τη διαδικασία γήρατος, προκαλεί ρυτίδες και σας δείχνει μεγαλύτερη απ’ όσο πραγματικά είστε.

Με μικροσκόπιο, οι ρυτίδες είναι ορατές σε καπνιστές ηλικίας ακόμα και 20 ετών. Όσο περνούν τα χρόνια και τα πακέτα που έχετε καπνίσει αυξάνονται, τόσο περισσότερες ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους. Επίσης, οι ρυτίδες είναι πιο βαθιές στους καπνιστές. Ο καπνός κάνει το δέρμα να μην δείχνει υγιές και να γίνεται τραχύ.

Τι μπορείτε να κάνετε: Φυσικά σταματήστε το κάπνισμα! Αποτελεσματικοί τρόποι είναι διαθέσιμοι σε ιστοσελίδες με ιατρικό περιεχόμενο όπως η WebMD, καθώς και σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Μπορείτε να βάλτε τη φράση «τρόποι διακοπής καπνίσματος» στη μηχανή αναζήτησης.

Οι συσπάσεις των μυών του προσώπου αιτία για τη δημιουργία ρυτίδων

Οι ρυτίδες στις γωνίες των ματιών (πόδι της χήνας) ή ανάμεσα στα φρύδια (γραμμές συνοφρυώματος) πιστεύεται ότι προκαλούνται από μικρές συσπάσεις των μυών. Με το πέρασμα των χρόνων, οι συνηθισμένες εκφράσεις του προσώπου, όπως το συνοφρύωμα, το χαμόγελο, το κατσούφιασμα αφήνουν το σημάδι τους πάνω στο δέρμα μας. Τι μπορείτε να κάνετε: να φοράτε γυαλιά ηλίου ή μυωπίας για να αποφεύγετε το συνοφρύωμα. Σε περίπτωση που έτσι συνηθίζετε να κοιτάτε τον ήλιο δημιουργώντας ρυτίδες, υιοθετήστε έναν πιο ήρεμο τρόπο να κοιτάτε παίρνοντας παράδειγμα από το ατάραχο βλέμμα ενός βουδιστή μοναχού Ζεν.

Οι στάσεις του ύπνου μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες

Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί πράγματι να προκαλεί ρυτίδες. Δεν έχει σημασία το πόσο μαλακό είναι το μαξιλάρι σας, γεγονός είναι ότι ασκεί πίεση στο πρόσωπό σας κάθε βράδυ. Με το πέρασμα των χρόνων, αυτό μπορεί να δημιουργήσει γραμμές στο πηγούνι, τα μάγουλα ή το μέτωπο. Οι ρυτίδες ύπνου εξαρτώνται από τον τρόπο που ακουμπάτε το πρόσωπό σας στο μαξιλάρι.

Τι μπορείτε να κάνετε: συνηθίστε να κοιμάστε ανάσκελα. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται με το μαξιλάρι να πιέζει το πρόσωπό τους συνήθως δεν εμφανίζουν ρυτίδες ύπνου.

Δίαιτες γιο-γιο: μια απίστευτη αιτία δημιουργίας ρυτίδων

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δίαιτες γιο-γιο ή ανακύκλωσης βάρους που επαναλαμβάνονται για πολλά χρόνια και στις οποίες χάνετε και κερδίζετε ξανά βάρος, μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Το επαναλαμβανόμενο τέντωμα του δέρματος καταστρέφει την ελαστικότητά του, η οποία το κάνει να φαίνεται πιο νεανικό και σφιχτό.

Τι μπορείτε να κάνετε: αν έχετε αποφασίσει να χάσετε βάρος, κάντε το με λογικούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να χάνετε μισό κιλό την εβδομάδα. Αποφύγετε την υπερφαγία, πράγμα που οδηγεί σε γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους και τεντώνει το δέρμα.

 

Rate this item
(1 Vote)