Ανάπλαση δέρματος με λέιζερ

Διαδικασία χειρουργικής επέμβασης

Στην ανάπλαση δέρματος με λέιζερ χρησιμοποιούνται ακτίνες λέιζερ οι οποίες στέλνουν σύντομους παλμούς φωτός υψηλής ενέργειας που απορροφώνται από το νερό και τα στοιχεία του δέρματος που ονομάζονται χρωμοφόρα. Το φως μετατρέπεται σε θερμότητα και στη συνέχεια η θερμότητα καταστρέφει (εξατμίζει) τις λεπτές γραμμές του δέρματος, σταδιακά. Καθώς οι τραυματισμένες περιοχές επουλώνονται, δημιουργείται καινούριο δέρμα, το οποίο αντικαθιστά το κατεστραμμένο που αφαιρείται κατά τη διάρκεια της 

θεραπείας. Ορισμένα είδη λέιζερ απλώς συσφίγγουν το δέρμα θερμαίνοντάς το χωρίς να το καταστρέφουν.

Το λέιζερ CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος λέιζερ που χρησιμοποιείται για ανάπλαση. Τα λέιζερ ερβίου χρησιμοποιούνται επίσης αρκετά συχνά. Το Q- switched λέιζερ χρησιμοποιείται συχνά για την αφαίρεση τατουάζ επειδή έχει την ικανότητα να απομακρύνει τα χρώματα από το δέρμα.

Η ανάπλαση δέρματος με λέιζερ συνήθως είναι μεγάλης ακριβείας και προκαλεί μικρό τραυματισμό στο δέρμα και τους ιστούς. Συνήθως εφαρμόζεται στο πρόσωπο, ωστόσο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές του σώματος. Τα χέρια, ο λαιμός και το στήθος καλό είναι να αποφεύγονται επειδή το δέρμα στις περιοχές αυτές δεν επουλώνεται τόσο καλά όσο σε κάποιες άλλες. Το δέρμα στα συγκεκριμένα σημεία έχει την τάση να γίνεται παχύ και να κάνει ουλές, ως αποτέλεσμα της θεραπείας με λέιζερ. Μερικοί χειρούργοι εφαρμόζουν τη θεραπεία στο λαιμό χρησιμοποιώντας λέιζερ χαμηλής ισχύος.

Οι πιο πρόσφατες μέθοδοι ανάπλασης δέρματος με λέιζερ προκαλούν λιγότερες επιπλοκές και ταχύτερη ανάρρωση. Σε αυτές τις μεθόδους περιλαμβάνονται:

Η κλασματική ανάπλαση δέρματος με λέιζερ, η οποία δουλεύει σε μικροσκοπικά τμήματα του δέρματος. Τα σημεία που υποβάλλονται στη θεραπεία περιβάλλονται από περιοχές που μένουν άθικτες κι έτσι υπάρχει ορατή βελτίωση χωρίς ιδιαίτερους τραυματισμούς.

Η ανάπλαση δέρματος με αέριο πλάσμα, που διοχετεύει την ενέργεια του πλάσματος στα χαμηλότερα στρώματα του δέρματος χωρίς να επηρεάζει το ανώτερο. Το ανώτερο στρώμα προστατεύει τα χαμηλότερα καθώς αυτά επουλώνονται.

Η ανάπλαση δέρματος με έρβιο λέιζερ αποτελεί μια ήπια μέθοδο θεραπείας με λέιζερ. Είναι καταλληλότερη για μικρές ρυτίδες και άλλα δερματικά προβλήματα.

Η ανάπλαση δέρματος με υπέρυθρο φως, η οποία θερμαίνει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος για λείανση και σύσφιξη.

Διαδικασία

Οι περιοχές που θα υποβληθούν στη θεραπεία καθαρίζονται και μαρκάρονται. Συνήθως χρησιμοποιείται τοπικό αναισθητικό στην περιοχή που θα δουλευτεί. Μπορεί επίσης να σας δοθεί ένα ηρεμιστικό ή αγχολυτικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Αν πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία ολόκληρο το πρόσωπό σας μπορεί να χρειαστεί πιο ισχυρή αναισθησία (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και γενική), παυσίπονα ή νάρκωση. Ίσως χρειαστεί να φορέσετε προστατευτικά γυαλιά για να αποφευχθούν οι βλάβες στα μάτια σας και τοποθετούνται βρεγμένες πετσέτες γύρω από την περιοχή για να απορροφούν το πλεονάζον φως του λέιζερ.

Το λέιζερ περνά πάνω από το δέρμα στέλνοντάς του παλμούς φωτός. Κάθε παλμός έχει διάρκεια λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Ενδιάμεσα, το δέρμα ξεπλένεται με νερό ή αλατούχο διάλυμα για να δροσιστεί και να αφαιρεθεί ο ιστός που έχει καταστραφεί από το λέιζερ. Τα περάσματα λέιζερ εξαρτώνται από το πόσο μεγάλη είναι η περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία και τον τύπο του δέρματος. Για παράδειγμα, το λεπτό δέρμα γύρω από τα μάτια απαιτεί πολύ λίγα περάσματα. Σε περιοχές που το δέρμα είναι παχύτερο ή υπάρχουν πιο σοβαρές βλάβες, χρειάζονται πολύ περισσότερα περάσματα.

Το λέιζερ μπορεί να προκαλέσει τσίμπημα, ελαφρύ κάψιμο ή τράβηγμα στο δέρμα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μικρή ή και καθόλου αιμορραγία, αν και το πολύ τραυματισμένο δέρμα μπορεί να αιμορραγήσει. Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία, η περιοχή καλύπτεται με έναν καθαρό επίδεσμο ή αλοιφή.

Η ανάπλαση δέρματος με λέιζερ γίνεται σε ιδιωτικό ιατρείο ή σε εξωτερικά ιατρεία.

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

Ο χρόνος που απαιτείται για ανάρρωση ποικίλλει ανάλογα με την έκταση και το βάθος της περιοχής που υποβάλλεται στη θεραπεία. Κάποιος που εφαρμόζει τη θεραπεία σε όλο το πρόσωπο, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο αποκατάστασης από κάποιον που την εφαρμόζει μόνο σε μια μικρή περιοχή.

Η τραυματισμένη περιοχή θα είναι κόκκινη, ερεθισμένη και πρησμένη για αρκετές ημέρες. Κρύα επιθέματα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (όπως η ασπιρίνη) βοηθούν στη μείωση του οιδήματος και του πόνου. Μετά την αναγέννησή του, το δέρμα θα παραμείνει κόκκινο για αρκετές εβδομάδες.

Η σωστή φροντίδα της περιοχής που υποβλήθηκε στη θεραπεία είναι πολύ σημαντική. Η φροντίδα περιλαμβάνει :

Πλύσιμο του δέρματος πολλές φορές την ημέρα με δροσερό νερό βρύσης για να την αποφυγή μόλυνσης και για την απαλλαγή από την κρούστα που δημιουργείται μερικές φορές. Το σαπούνι και το άρωμα πρέπει να αποφεύγονται.

Χρήση αλοιφής και κάλυψη της περιοχής με σκοπό να διατηρηθεί η υγρασία και να ενισχυθεί η επούλωση.

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και, αφού σταματήσει το ξεφλούδισμα, χρήση αντηλιακού καθημερινά. Το καινούριο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στις βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο.

Μπορεί να σας δοθεί ένα αντιικό φάρμακο που περιέχει την ουσία ακυκλοβίρη προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνση αν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία γύρω από το στόμα. Ενημερώστε το γιατρό σας σε περίπτωση που είχατε επιχείλιο έρπη στο παρελθόν.

Θα χρειαστούν αρκετές επισκέψεις παρακολούθησης στο γιατρό σας προκειμένου να ελέγχεται η επούλωση και η αναγέννηση του δέρματος καθώς και για τον εντοπισμό και τη θεραπεία τυχόν λοιμώξεων ή άλλων επιπλοκών.

Για ποιούς λόγους εφαρμόζεται

Η ανάπλαση δέρματος με λέιζερ εφαρμόζεται για να αφαιρεθούν ή να βελτιωθούν:

Ρυτίδες.

Ουλές από ακμή, χειρουργικές επεμβάσεις ή τραύματα, οι οποίες δεν μεγαλώνουν ή που γίνονται βαθύτερες.

Αλλαγές στο χρώμα ή ατέλειες του δέρματος, όπως φακίδες, αιμαγγειώματα ή καφέ κηλίδες.

Βλάβες στο ανώτερο στρώμα του δέρματος (ακτινικές υπερκερατώσεις, ρινόφυμα ή σημάδια εκ γενετής). Οποιοδήποτε σημάδι που θα μπορούσε να είναι κακόηθες πρέπει να αξιολογηθεί μέσω βιοψίας προτού εφαρμοστεί θεραπεία με λέιζερ.

Τατουάζ. Αυτά συχνά αφαιρούνται με τη χρήση λέιζερ, το οποίο αποτελεί την πιο κατάλληλη μέθοδο, αλλά συνήθως απαιτούνται πολλές συνεδρίες.

Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα για να καταστραφούν οι θύλακες της τρίχας). Η αποτρίχωση με λέιζερ δεν είναι κατάλληλη

για ξανθές ή γκρίζες τρίχες.

Τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα τα οποία δεν εκτίθενται στον ήλιο μετά τη διαδικασία συνήθως έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα μπορεί να ωφεληθούν από την ανάπλαση με λέιζερ, αλλά το δέρμα τους μπορεί να μην επουλωθεί τόσο καλά.

Η ανάπλαση δέρματος με λέιζερ δεν είναι κατάλληλη για σας αν:

Έχετε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, ουλές ή παχύ ιστό (ίνωση) ως αποτέλεσμα παλαιότερης θεραπείας.

Οι δερματικές κι αιματολογικές διαταραχές ή οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος κάνουν τη θεραπεία πιο δύσκολη.

Αν έχετε ιστορικό ύπαρξης μη φυσιολογικών ουλών (χηλοειδείς ή υπερτροφικές ουλές).

Αν παίρνετε ισοτρετινοΐνη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής) ή αν το έχετε λάβει εντός των τελευταίων 6-12 μηνών. Το φάρμακο αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για δημιουργία ουλών μετά την επέμβαση.

Αν πάσχετε από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη του δέρματος.

Αποτελέσματα

Ο τύπος του δέρματός σας, η κατάστασή του, η εμπειρία του γιατρού σας, το είδος του λέιζερ και ο τρόπος ζωής που θα ακολουθήσετε μετά τη θεραπεία επηρεάζουν τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της θεραπείας. Ορισμένα είδη δερματικών προβλημάτων ή ατελειών ανταποκρίνονται καλύτερα από κάποια άλλα. Τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα τα οποία περιορίζουν την έκθεσή τους στον ήλιο μετά τη διαδικασία συνήθως έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα άτομα με σκούρο δέρμα καθώς και από εκείνους που κάθονται πολύ χρόνο κάτω από τον ήλιο.

Σε γενικές γραμμές, η ανάπλαση δέρματος με λέιζερ συνήθως έχει καλά αποτελέσματα και χαμηλό ποσοστό κινδύνου.

Οι ρυτίδες που προκαλούνται από τη γήρανση και τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, όπως εκείνες γύρω από τα μάτια και το στόμα, έχουν καλά αποτελέσματα με τη θεραπεία λέιζερ. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα για αυτού του είδους ρυτίδες δεν είναι γνωστά. Λάβετε υπόψη ότι κατά πάσα πιθανότητα καθώς μεγαλώνετε θα εμφανιστούν νέες ρυτίδες.

Οι ρυτίδες που προκαλούνται από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών (όπως στο μέτωπο ή στο πλάι της μύτης) μπορούν να βελτιωθούν αλλά όχι να εξαλειφθούν. Συχνά επανέρχονται ύστερα από μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία επειδή οι μύες συνεχίζουν να εκτελούν τις κινήσεις που τις προκάλεσαν.

Οι μικρές ή μέτριες ουλές ακμής μπορούν να βελτιωθούν ως ένα βαθμό. Η θεραπεία με λέιζερ είναι λιγότερο αποτελεσματική για βαθιές ουλές.

Τα τατουάζ μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς η σχεδόν εντελώς μετά από 4 ως 10 συνεδρίες και η θεραπεία διαρκεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία αλλάζει το χρώμα του δέρματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το λέιζερ μπορεί να κάνει το μελάνι του τατουάζ πιο σκούρο και δυσκολότερο να αφαιρεθεί.

Τα μακροχρόνια αποτελέσματα της θεραπείας πιθανόν να μην είναι εμφανή για αρκετούς μήνες.

Κίνδυνοι

Στους κίνδυνους και τις παρενέργειες από την ανάπλαση δέρματος με λέιζερ περιλαμβάνονται:

Οίδημα, κνησμός, δημιουργία κρούστας και ευαισθησία στο δέρμα είναι μερικές από τις αναμενόμενες, προσωρινές παρενέργειες της θεραπείας με λέιζερ.

Ερυθρότητα (ερύθημα). Κανονικά, διαρκεί 6 ως 12 εβδομάδες, αλλά σε κάποια άτομα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 μήνες. Για περίπου ένα χρόνο,

ορισμένοι μπορεί να κοκκινίζουν πιο εύκολα απ’ ό,τι συνήθως όταν αγχώνονται ή ασκούνται.

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Σε ένα ποσοστό 30% ως 40%, ειδικά σε εκείνους που έχουν πιο σκούρο δέρμα, η περιοχή που υποβάλλεται στη θεραπεία είναι πιο σκούρα συγκριτικά με το γύρω δέρμα. Η λεύκανση ή η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να αποκτήσει πιο ομοιόμορφο χρώμα αλλά πιθανόν με την πάροδο του χρόνου να γίνει πιο ανοιχτόχρωμο από μόνο του. Σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων η περιοχή του δέρματος που υποβάλλεται στη θεραπεία γίνεται πιο ανοιχτόχρωμη 6 ως 12 μήνες μετά. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνιμο, ειδικά σε θεραπείες που γίνονται βαθιά στο δέρμα.

Ερεθισμός του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της έξαρσης της ακμής σε άτομα επιρρεπή.

Βακτηριακές, ιικές ή μυκητιακές λοιμώξεις του δέρματος. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν και το υπόλοιπο σώμα.

Ουλές (σπάνια). Οι ουλές μπορεί να βελτιωθούν με φάρμακα.

Εκτρόπιο. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία η άκρη του βλεφάρου γυρίζει προς τα έξω με αποτέλεσμα να εκτίθεται το εσωτερικό του. Αυτή είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της θεραπείας με λέιζερ στην περιοχή του ματιού. Μερικές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί. Είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα που το κάτω τους βλέφαρο είναι πιο χαλαρό ή που έχουν κάνει βλεφαροπλαστική.

Τι πρέπει να έχετε υπόψη

Τι να περιμένετε

Η θεραπεία με λέιζερ αρχικά τραυματίζει το δέρμα και στη συνέχεια καταστρέφει τα ανώτερα στρώματα. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το πώς θα φαίνεται το δέρμα σας αμέσως μετά τη θεραπεία καθώς και κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τη φροντίδα του δέρματός σας ώστε να αποφύγετε τη μόλυνση και να βοηθήσετε το δέρμα σας να επουλωθεί.

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας κατανοεί πλήρως τους στόχους σας και ότι κι εσείς καταλαβαίνετε ποιά αποτελέσματα μπορείτε πραγματικά να περιμένετε. Ακόμη κι έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, δεν θα μπορέσετε να δείτε τα αποτελέσματα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες για να επιτύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Προστασία από τον ήλιο

Μετά τη θεραπεία, θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα και να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο. Το καινούριο δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε βλάβες και αποχρωματισμό από την ηλιακή ακτινοβολία.

Επιλογές

Η ανάπλαση δέρματος με λέιζερ, το χημικό πίλινγκ και η δερμοαπόξεση είναι οι πιο συχνές τεχνικές για τη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του δέρματος. Αν και χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους, βασικά έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στο δέρμα: καταστρέφουν και απομακρύνουν τις ανώτερες στοιβάδες του με σκοπό την ανάπλαση του δέρματος.

Καμία από τις τεχνικές αυτές δεν είναι αναγκαστικά καλύτερη από τις άλλες. Όταν εφαρμόζεται από έναν έμπειρο χειρουργό, η ανάπλαση δέρματος με λέιζερ μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβής συγκριτικά με το χημικό πίλινγκ ή τη δερμοαπόξεση. Πάντως, η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από την περιοχή που θέλετε να βελτιώσετε, τον τύπο και την κατάσταση του δέρματός σας, την εμπειρία του γιατρού, τις προτιμήσεις σας και άλλους παράγοντες. Ορισμένοι έχουν καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνικών.

 

Rate this item
(0 votes)