Πώς να απαλλαγείτε από τους κιρσούς

Κάποιες μπορεί να αντιμετωπίζουν τους κιρσούς σαν φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης, αλλά δεν είναι κάτι με το οποίο είστε υποχρεωμένες να ζήσετε μέχρι το τέλος της ζωής σας.

 Καθώς μεγαλώνουμε, οι φλέβες στα πόδια μας μπορεί να διογκώνονται και να μεγαλώνουν σε διάμετρο, πράγμα που συχνά καταλήγει στο να γίνονται σαν εξογκώματα κάτω από το δέρμα, και να καθίστανται έτσι ορατές με το ανθρώπινο μάτι. Αυτές οι φλέβες είναι γνωστές ως κιρσοί. Αν και αυτοί μπορούν να επηρεάσουν κάθε σημείο του σώματός μας, είναι συνήθως τα πόδια όπου εμφανίζονται.

 Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποια να παρουσιάσει κιρσούς.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Κληρονομικότητα/Γονίδια
  • Περιττό Βάρος/Παχυσαρκία
  • Μακρά Ορθοστασία
  • Ορμονικές Αλλαγές
  • Εγκυμοσύνη

Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 50% των γυναικών ανά τον πλανήτη αντιμετωπίζουν πρόβλημα κιρσών, πράγμα που σημαίνει ότι πάρα πολλές γυναίκες προσπαθούν αγωνιωδώς να κρύψουν τους κιρσούς τους, ή απλά να απαλλαγούν από αυτούς.

 Ιατρικές Θεραπείες για Κιρσούς

Υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες για να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από αυτές τις εμφανείς φλέβες. Η πιο γνωστή είναι η θεραπεία με λέιζερ. Κοστίζει πιο πολύ από τις περισσότερες άλλες επιλογές, αλλά είναι ιδανικό για οποιαδήποτε έχει μικρότερους κιρσούς ή ευρυαγγείες. Μικρές εκλάμψεις δυνατού φωτός κατευθύνονται προς τις φλέβες, οι οποίες έτσι γίνονται λιγότερο εμφανείς και εν συνεχεία αόρατες.

 Μια άλλη επιλογή που μπορεί να γίνει και στο ιατρείο του δερματολόγου είναι η σκληροθεραπεία. Κατά την θεραπεία αυτή μια σύριγγα εισάγεται εντός του κιρσού. Η ουσία που εισάγεται μέσω της σύριγγας είναι νατριούχο τεταρτοκυκλικό θειικό άλας, αλατώδες υπερτονικό και πολυδοκανόλη. Αφού γίνει η ένεση, ένας επίδεσμος που ασκεί πίεση εφαρμόζεται στην περιοχή. Έπειτα από 3 με 6 εβδομάδες, ο κιρσός θα έχει εξαφανιστεί.

Οι μεγάλοι κιρσοί μπορούν να απομακρυνθούν είτε μέσω απογύμνωσης του συνδετικού ιστού ή φλεβοτομή, ή μπορεί να επιλέξετε να σας κάνουν ενδοφλεβική αφαίρεση. Αυτό συνεπάγεται να έχετε ένα καθετήρα ο οποίος απελευθερώνει ενέργεια ραδιοσυχνότητας εντός της φλέβας. Αυτή η ραδιοσυχνότητα θα συρρικνώσει τον κιρσό, κάνοντάς τον μακράν λιγότερο ορατό κάτω από το δέρμα.

 Φυσικές Θεραπείες για τους Κιρσούς

Οι ιατρικές θεραπείες είναι όχι μόνο ακριβές, αλλά ενδέχεται να είναι και επώδυνες, ανάλογα με τη μέθοδο που επιλέγετε. Προτού καταφύγετε σε κάποια ιατρική θεραπεία, δοκιμάστε πρώτα μια φυσική αντιμετώπιση και δείτε αν σας βοηθά να απαλλαγείτε από τους κιρσούς.

Το μηλόξυδο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για τους κιρσούς. Μπορείτε να απλώσετε το μηλόξυδο 2 φορές την ημέρα είτε με επίδεσμο είτε με πανί από τυρί. Αφήστε το μηλόξυδο να μείνει στην περιοχή για 30 λεπτά, και να φροντίζετε να ξαπλώνετε και να κρατάτε τα πόδια ανυψωμένα.

Το κάστανο αλόγων, επίσης γνωστό ως aesculus hippocastaum στα Λατινικά, έχει βρεθεί ότι βοηθά να αυξηθεί η ροή του αίματος, ότι δυναμώνει τους συνδετικούς ιστούς στο σώμα μας, συσφίγγει τις φλέβες, μειώνει το πρήξιμο και την ερυθρότητα, ενώ συμβάλλει στην ανακούφιση από διάφορες επώδυνες παθήσεις των ποδιών. Ένα στοιχείο που περιέχεται σε αυτό το βοτανικό συμπλήρωμα διατροφής, με το όνομα Aescin, (ας το αποδώσουμε Ασίνη στα Ελληνικά), μπορεί να κλείσει τους μικρούς πόρους που βρίσκονται στα τοιχώματα των φλεβών, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα διογκωθούν κι έτσι δε θα μετατραπούν σε κιρσούς. Συνιστάται η λήψη μιας έως 5 σταγόνων διαλύματος κάστανου αλόγου τρεις φορές την ημέρα, ή η λήψη μιας κάψουλας 2 έως 3 φορές την ημέρα.

Rate this item
(0 votes)