Τι πρέπει να προσέχετε στις αυτομαυριστικές κρέμες και λοσιόν!

Το μαύρισμα είναι απαραίτητο στις μέρες μας για μια καλή εμφάνιση. Ανεξάρτητα απ’ τη φυσική σας ομορφιά ή απ’ τις ώρες που περνάτε στο γυμναστήριο – η μαυρισμένη επιδερμίδα ενισχύει πάντα τ’ αποτελέσματα της εμφάνισης σε σημαντικό βαθμό. Μερικές δεκαετίες νωρίτερα, ωστόσο ,οι επιστήμονες άρχισαν να συνειδητοποιούν τους κινδύνους που κρύβουν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες UV του ήλιου.

 Μπορεί το να είστε ξαπλωμένοι στην παραλία κάτω απ’ τον φωτεινό ήλιο να σας δίνει μια καλή εμφάνιση, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί και να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας – το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι ο καρκίνος του δέρματος. Επίσης, όλοι έχετε βιώσει τ’ άσχημα αποτελέσματα της υπερέκθεσης στον ήλιο – λόγω αϋπνίας τη νύχτα, επειδή δεν ξέρατε από ποιο πλευρό να κοιμηθείτε, αισθάνεστε το έγκαυμα ακόμα κι όταν βάζετε τα ρούχα σας – αυτό μπορεί σας αποτρέψει απ’ την ηλιοθεραπεία.

Υπάρχει μια πιο ασφαλής εναλλακτική απ’ το να είστε ξαπλωμένοι κάτω απ’ τον ήλιο – οι θάλαμοι μαυρίσματος – αλλά ούτε κι αυτοί μειώνουν τον κίνδυνο για την υγεία που σχετίζονται με τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UV. Τα οφέλη που προβάλλουν είναι ότι είναι πιο βολικοί (δε χρειάζεται να εξαρτάστε απ’ τον καιρό για να μαυρίσετε) και μπορείτε να προγραμματίσετε το χρόνο σας πιο αποτελεσματικά. Αλλά, αν φοβάστε για καρκίνο του δέρματος θα πρέπει ν’ αποφύγετε κι αυτή τη μέθοδο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου; Το ανήλιο μαύρισμα είναι η απάντηση της βιομηχανίας αισθητικής σ’ αυτά τα προβλήματα. Συμπεριλαμβάνει διάφορες μεθόδους που μπορούν ν’ αλλάξουν το χρώμα του δέρματος σας χωρίς να την έκθεση στις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες UV.

Τα προϊόντα ανήλιου μαυρίσματος δρουν γενικά απλώνοντας χημικές ουσίες στο δέρμα, οι οποίες προκαλούν στη συνέχεια αντιδράσεις που οδηγούν στην αλλαγή χρώματος. Υπάρχουν άπειρα προϊόντα ανήλιου μαυρίσματος κι όλα έχουν όλα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τα προϊόντα που βασίζονται στον παράγοντα DHA θεωρούνται τα τελευταία χρόνια τα καλύτερα, αφού είναι πολύ αποτελεσματικά κι εντελώς ακίνδυνα. Ο παράγοντας DHA είναι διϋδροοξυακετόνη, μια χημική ουσία, η οποία αντιδρά με τα αμινοξέα οξέα στα πιο πάνω επίπεδα του δέρματος – την κεράτινη στιβάδα. Η αντίδραση προκαλεί αλλαγές στο χρώμα της επιδερμίδας και είναι παρόμοια διαδικασία με αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία τροφίμων. Όμως, το μαύρισμα υποχωρεί πολύ γρήγορα και διαρκεί περίπου 3 – 7 μέρες. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αποβάλλονται συνεχώς και είναι και τα μόνα που επηρρεάζονται απ’ τ’ αποτελέσματα του παράγοντα DHA.

Ενώ τα προϊόντα που βασίζονται στον παράγοντα DHA είναι τα πιο αποτελεσματικά που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, υπάρχουν κι άλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τ’ αποτελέσματα και να τα κάνουν πιο μόνιμα και/ή ν’ αντιδρούν γρήγορα. Υπάρχουν πολλοί επιταχυντές μαυρίσματος. Συνήθως, καταναλώνονται στη μορφή χαπιών και λοσιόν που βασίζονται στο οξύ τυροσίνη. Η τυροσίνη είναι γνωστή για τη βοήθειά της στην παραγωγή μελανίνης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη διαδικασία μαυρίσματος.

Στην αγορά κυκλοφορούν κι άλλες μέθοδοι – αν θέλετε ένα μαύρισμα που να κρατά μια ή δυο μέρες μπορείτε να βρείτε την τέλεια εφαρμογή στα προσωρινά bronzer. Αυτά τα προϊόντα χρωματίζουν το δέρμα κι έτσι διαρκούν μέχρι να ξεπλυθούν. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί, γιατί τα bronzer μπορεί ν’ αφήσουν λεκέδες στα ρούχα σας, επομένως αποφύγετε να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα αφού έχετε απλώσει το προϊόν επάνω σας.

Rate this item
(0 votes)