Η ροδόχρος ακμή είναι μια δερματική πάθηση με συμπτώματα περιλαμβάνοντας κοκκινίλες στο πρόσωπο, μικρά κόκκινα σπυράκια ή φλύκταινες στη μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και/ή το πηγούνι, τάση ερυθρίασης και μικρά αιμοφόρα αγγεία στη μύτη ή στα μάγουλα. Ωστόσο, αν υποφέρετε από ροδόχρο ακμή υπάρχουν μερικές φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε προκειμένου να βελτιώσετε την κατάσταση.

 Φυσικές τοπικές κρέμες για τη ροδόχρο ακμή

     Υπάρχουν μερικές τοπικές κρέμες που έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές στη θεραπεία της ροδόχρου ακμής. Περιλαμβάνουν:

  •  Chrysanthellum Indicum Cream. Είναι φυτική κρέμα που χρησιμοποιούταν για τη ροδόχρο ακμή. Περιέχει ενώσεις που ενισχύουν τα τριχοειδή αγγεία στο πρόσωπο και βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα, ιδιαίτερα την ερυθρότητα του δέρματος.
  •  Κρέμα πράσινου τσαγιού. Μια άλλη φυτική κρέμα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη μείωση του αριθμού των ερυθρών εξογκωμάτων ή των σπυριών στο πρόσωπο.
  •  Κρέμα από νικοτιναμίδιο. Το νικοτιναμίδιο έιναι μια μορφή της βιταμίνης Β3 και βελτιώνει τους πόρους της επιδερμίδας, αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας και μειώνει τη φλεγμονή.
  •  Η γλυκόριζα είναι μια άλλη τοπική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη ροδόχρο ακμή και έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει σημαντικά την ερυθρότητα του δέρματος.
  •  Κρέμα από αζελαϊκό οξύ. Παρασκευάζεται από σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Έχει αντιμικροβιακή δράση που επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων στην επιδερμίδα και είναι και χρήσιμη στη μείωση της ερυθρότητας, των σπιθουριών και των σπυριών.

Διατροφή και ροδόχρος ακμή

     Έχει αποδειχτεί ότι ορισμένες τροφές μπορούν να συνδεθούν με τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες τροφές προκαλούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον οργανισμό που διαστέλλουν με τη σειρά τους τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν ερεθισμό στο άτομο. Κάνοντας διατροφή εξάλειψης μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις τροφές που ενοχλούν εσάς προσωπικά και μπορείτε να τις αφαιρέσετε από τη διατροφή σας σε μακροπρόθεσμη βάση. Μια από τις πιο συνηθισμένες αλλεργιογόνες αιτίες ροδόχρου ακμής είναι η αλλεργία ή η δυσανεξία στη μαγιά. Όπως κάνατε με την εξάλειψη κάποιων ενοχλητικών τροφών θα πρέπει να μείνετε μακριά από τροφές που προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων όπως τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και ο καφές.

     Μερικά άτομα που υποφέρουν από ροδόχρο ακμή υποφέρουν κι από δυσπεψία, ιδιαίτερα αφού έχουν φάει λιπαρές τροφές. Αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν έλλειψη από το παγκρεατικό ένζυμο που ονομάζεται λιπάση, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του λίπους. Τα συμπληρώματά της βελτιώνουν και την πέψη και τη ροδόχρο ακμή.

     Το ξίδι μηλίτη που λαμβάνεται στοματικά συμβάλλει στη θεραπεία της ροδόχρου ακμής. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να ενεργοποιήσει την απελευθέρωση των πεπτικών ενζύμων και να αποκαταστήσει την ισορροπία των εντερικών βακτηρίων. Διατίθεται σε μορφή υγρή και δισκίων.

           Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β, ριβοφλαβίνης που προκαλείται από ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη ή φτωχή απορρόφηση συνδέεται επίσης με τη ροδόχρο ακμή. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα συγκεκριμένο παράσιτο βρίσκεται σε υψηλά νούμερα στο δέρμα των ατόμων που υποφέρουν από ροδόχρο ακμή λόγω ανεπάρκειας στη ριβοφλαβίνη. Αυξημένος αριθμός παράσιτων μπορεί να προκαλέσει φράξιμο των πόρων ή να επιτρέψει την ανάπτυξη των βακτηρίων στο δέρμα.

Θεραπεία με λέιζερ

     Τέλος, η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της εμφάνισης των διεσταλμένων αιμοφόρων αγγείων ή τις ανωμαλίες που έχουν προκληθεί από τη ροδόχρο ακμή. Λειτουργεί με τη χρήση φωτός που καίει και καταστρέφει τα διεσταλμένα αγγεία.

Rate this item
(1 Vote)