Η δερματολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που σχετίζεται με το δέρμα. Ανακαλύψτε τι κάνουν οι δερματολόγοι, ποιές θεραπείες χρησιμοποιούν και τι μπορεί να επηρρεάσει την επιδερμίδα σας.

 Τι είναι η Δερματολογία;

     Η Δερματολογία αφορά τη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των παρακείμενων βλεννογόνων μεμβρανών. Οι δερματολόγοι είναι οι επαγγελματίες που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στον εντοπισμό και τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων. Πρώτα πηγαίνουν σε μια Ιατρική Σχολή και στη συνέχεια ολοκληρώνουν ένα πρόγραμμα εξειδίκευσης. Μπορεί να εκπαιδευτούν στη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων ανάλογα την ειδικότητα και το ενδιαφέρον τους. Εξειδικευμένη εκπαίδευση παρέχεται στους παρακάτω τομείς:

• Διάγνωση και θεραπεία καρκίνων του δέρματος, μελανωμάτων, κρεατοελιών και άλλων δερματικών όγκων.

• Διαχείριση της δερματίτιδας εξ επαφής και άλλων φλεγμονωδών διαταραχών.

• Διάγνωση και θεραπεία δερματικών εκδηλώσεων συστημικών και μεταδοτικών νόσων.

• Χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη δερματολογία.

 

     Μαζί με αυτές τις περιοχές οι δερματολόγοι θεραπεύουν και άλλες αισθητικές

διαταραχές του δέρματος όπως απώλεια μαλλιών, ουλές και δερματικές αλλαγές που συνδέονται με τη γήρανση. Μερικοί δερματολόγοι επιλέγουν να εκτελούν αισθητική εργασία όπως ενέσεις Μπότοξ ή κολλαγόνου.

 

Θεραπείες που χρησιμοποιούνται από τους δερματολόγους

     Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν πολλές θεραπείες. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν χειρουργείο, θεραπεία υπεριώδους φωτός, φωτοδυναμική θεραπεία, θεραπεία με λέιζερ, φαρμακευτική αγωγή και τοπική θεραπεία όπως κρέμες και λοσιόν. Σε περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η ραδιολογία.

     Στην αισθητική δερματολογία παρέχεται ένα ευρύ φάσμα θεραπειών για την γήρανση του δέρματος και άλλων αισθητικών προβλημάτων. Κυμαίνονται από κρέμες μέχρι ενέσεις, απολέπιση προσώπου, δερματολογικές επεμβάσεις αισθητικής και θεραπεία με λέιζερ. Κατά τη λήψης της απόφασης για ένα αισθητικό πρόβλημα πρέπει να εξεταστούν το είδος του προβλήματος, οι διαθέσιμες θεραπείες, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της θεραπείας.

 

Αιτίες μεταβολών του δέρματος

 

     Οι δερματικές αλλαγές μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Μερικές περιλαμβάνουν:

 

• Ακμή. Μια συνηθισμένη δερματική μεταβολή που εμφανίζεται στην εφηβεία και μπορεί να κρατήσει μέχρι την ενηλικίωση.

• Εγκυμοσύνη. Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να αναπτυχθούν σκούρες κηλίδες στο πρόσωπο, αλλά συνήθως υποχωρούν μετά τον τοκετό.

• Ακτινική κεράτωση. Ένα είδος χρωματιστής κηλίδας στο δέρμα που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

• Αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα ή άλλες ουσίες.

• Αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος και το σκληρόδερμα.

• Αντιδράσεις σε δάγκωμα όπως τσίμπημα τσιμπουριού.

• Βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος όπως έκζεμα προσώπου ή κυτταρίτιδα.

• Ιογενείς λοιμώξεις όπως ανεμοβλογιά ή έρπης ζωστήρος.

• Ηπατικά προβλήματα όπως ηπατίτιδα.

 

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το δέρμα

 

     Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών όπως το αλεύρι και η ζάχαρη, και τα παράγωγά τους, η κατανάλωση τσαγιού, καφέ ή αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσουν ρυτίδες, αντιαισθητικό δέρμα και πρόωρη γήρανση. Επίσης, η έλλειψη υγιούς δέρματος μπορεί να επηρεάσει το δέρμα. Το  υγιές αίμα δίνει λάμψη στην επιδερμίδα και τη διατηρεί τροφοδοτημένη, ενυδατωμένη και μακριά από ξηρότητα και τραχύτητα.

     Ο καθαρισμός, επίσης, είναι πολύ σημαντικός για το δέρμα. Βρωμιά και άλλα σωματίδια μπορούν να κρυφτούν στους πόρους του δέρματος και να φράξουν τον ιδρώτα και τους σμηγματογόνους αδένες. Ο σωστός καθαρισμός δεν απομακρύνει μόνο σκόνη, βρωμιά, μέικ απ κι άλλη βρωμιά που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά σταματά και τη φραγή της έκκρισης των σμηγματογόνων αδένων.

     Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα. Πρέπει να παρέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται η υγεία, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Θα πρέπει να έχει άφθονες ποσότητες σπόρων, ξηρών καρπών και δημητριακών, και να συμπληρώνεται από τροφές που προστατεύουν την επιδερμίδα όπως γάλα, φυτικά έλαια, γιαούρτι, μέλι και μαγιά. 

Rate this item
(0 votes)