Η καφέ δυσχρωμία της επιδερμίδας που εμφανίζεται στο πρόσωπο, τα χέρια και άλλες περιοχές είναι ποικιλοτρόπως γνωστή ως κηλίδες γήρανσης, κηλίδες από τον ήλιο ή φακίδες.

Οι κηλίδες τους δέρματος είναι συμπλέγματα της χρωστικής μελανίνης του σκούρου δέρματος που σχηματίζεται μεταξύ του χόριου και της επιδερμίδας. Αυτές οι κηλίδες είναι δυσχρωμία του δέρματος που εμφανίζεται με την αυξημένη έκθεση στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία (UVR). Η UVR είναι μέρος του ηλιακού φωτός και προκαλεί ζημιά στο δέρμα που μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μόλις το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο. Οι κηλίδες είναι, επίσης, μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και παρατηρείται συνήθως σε άτομα άνω των 55 ετών. Κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν και από τα αντισυλληπτικά χάπια, τις ορμόνες, την εγκυμοσύνη και κληρονομικούς παράγοντες. Οι περισσότερες κηλίδες είναι ακίνδυνες, ωστόσο μπορεί τα πρώτα στάδια καρκίνου να εκληφθούν κατά λάθος για κηλίδες γήρανσης.

     Υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αποφευχθούν οι κηλίδες από τον ήλιο. Η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο φορώντας καπέλο, αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30+, φαρδιά ρούχα, γυαλιά ηλίου και η υπεύθυνη ηλιοθεραπεία περιορίζουν την έκθεση του δέρματος στις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Υπάρχει ένας αριθμός φυσικών θεραπειών που συνιστώνται για την αντιμετώπιση τέτοιων κηλίδων του δέρματος. Οι περισσότερες εφαρμόζονται στις πληγείσες περιοχές αρκετές φορές την ημέρα.

Περιλαμβάνουν:

 

  •   Χυμό λεμονιού
  •   Έλαιο με βιταμίνη Ε
  •   Τζελ με αλόε βέρα
  •   Μουρουνέλαιο
  •  Φλούδα καρπουζιού
  •  Συμπληρώματα, ιδιαίτερα βιταμίνης Ε και σεληνίου

     Η τεχνολογία με λέιζερ/φωτός είναι μια δημοφιλής θεραπεία επιλεκτική, ακριβής και επουλώνεται σχετικά γρήγορα. Οι έντονοι παλμοί θερμικού φωτός που εστιάζουν στις κηλίδες, οι οποίες προκαλούν τη δυσχρωμία, τις διαλύουν. Σχηματίζεται μια μελανιά, μια κρούστα και στη συνέχεια υποχωρούν με φυσικό τρόπο από την επιδερμίδα. Αυτή η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

     Διάφορες κρέμες λεύκανσης του δέρματος είναι επίσης πολύ δημοφιλείς, αλλά η ευαισθησία του δέρματος είναι ένα θέμα που περιέχει πολλές τοξικές χημικές ουσίες. Μερικές, όπως οι κρέμες με βάση την υδροκινολόνη έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη λόγω των καρκινογενών επιδράσεών τους. Προϊόντα όπως το κογικό οξύ, ένα φυσικό υποπροϊόν τους στάδιου της ζύμωσης του ποτού σάκε έχει κάποια επιτυχία και συχνά συνδυάζεται με κορτικοστεροειδή για μείωση του ερεθισμού. Οι χημικές φλούδες επίσης μπορεί να είναι κατάλληλες για μερικούς τύπους δέρματος, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ουλές. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, τον δερματολόγο ή έναν διαπιστευμένο ομοιοπαθητικό αν έχετε ανησυχία σχετικά με κηλίδες στο δέρμα.

Rate this item
(0 votes)