Τι είναι το δέρμα;

     Το δέρμα είναι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο όργανο που καλύπτει όλο το σώμα. Αποτελείται από τρία στρώματα που συνίστανται από:

 •   Ένα λεπτό εξωτερικό στρώμα ή επιδερμίδα περιέχει νεκρά δερματικά κύτταρα που απομακρύνονται συνεχώς, καθώς και κύτταρα που παράγουν μελανίνη, η οποία δίνει στο δέρμα χρώμα.
 •  Ένα μεσαίο στρώμα ή χόριο περιέχει ελαστίνη (που δίνει στο δέρμα ελαστικότητα) και κολλαγόνο για ενδυνάμωση. Τα νεύρα στο χόριο μας παρέχουν αισθήσεις όπως η αφή και η χωρική συνειδητοποίηση. Το χόριο έχει αιμοφόρα αγγεία που εφοδιάζουν τους ιστούς με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο βοηθώντας επίσης το σώμα να διαχειριστεί τη θερμοκρασία. Άλλα στοιχεία περιέχουν τα λεμφικά αγγεία, τα τριχοθυλάκια, τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους σμηγματογόνους αδένες που παράγουν λιπαρότητα.
 •  Ένα εσωτερικό στρώμα ή υποδόριος αποτελείται κυρίως από λίπος. Βρίσκεται ανάμεσα στο χόριο και τους μύες ή τα οστά και περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία που διαστέλλονται και συστέλλονται συμβάλλοντας στη διατήρηση του σώματος σε μια σταθερή θερμοκρασία. Αυτό το στρώμα επομένως προστατεύει τα εσωτερικά όργανα που είναι ζωτικής σημασίας.

     Οι κύριες λειτουργίες του δέρματος είναι ποικίλες, αλλά περιλαμβάνουν:

 • Προστασία. Ένα φράγμα στη μόλυνση των εσωτερικών οργάνων ενώ παράλληλα εκκρίνονται απόβλητα με τη μορφή του ιδρώτα.
 • Ρύθμιση της θερμοκρασίας μέσω των αιμοφόρων αγγείων που συστέλλονται ή διαστέλλονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.
 • Αισθητηριακή λειτουργία. Οι απολήξεις των νεύρων στο χόριο αντιδρούν σε ερεθίσματα όπως ζέστη, κρύο, πίεση ή πόνος επιτρέποντάς μας να αντιδράμε ανάλογα.

     Οι ουλές στο δέρμα είναι φυσικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης μετά από έναν τραυματισμό. Μπορεί να εμφανιστούν από διάφορες πηγές, κυρίως μέσω τραυματισμού, αλλά και από παθήσεις όπως η ακμή. Οι ουλές περνούν από διάφορες αλλαγές κατά τη θεραπεία, αλλά έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Η φύση και το εύρος του τραυματισμού το δέρματός σας, καθώς και η ηλικία καθορίζουν τα χαρακτηριστικά της ουλής που θα προκύψει και την αντίδραση του δέρματός σας. Ωστόσο, ο ουλώδης ιστός δεν είναι ταυτόσημος με το δέρμα που αντικαθιστά λόγω του ότι δεν ανανεώνεται όπως το φυσιολογικό δέρμα. Ο σκληρός ινώδης ιστός που αντικαθιστά το κανονικό δέρμα και σχηματίζει την ουλή αποτελείται από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες που εξασφαλίζουν την ολική επούλωση της πληγής. Οι σοβαρές ουλές διορθώνονται συνήθως με χειρουργείο, μεταμόσχευση ή θεραπεία με λέιζερ.

     Τα περισσότερα άτομα με μικρές ή επιφανειακές ουλές απαιτούν λιγότερο παρεμβατικές ή λειαντικές θεραπευτικές μεθόδους. Η συχνή εφαρμογή φυσικών τοπικών θεραπειών μπορεί να ανακουφίσει και να βελτιώσει την εμφάνιση των ουλών. Επίσης, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές συμβάλλοντας στη διατήρηση της ελαστικότητας του ουλικού ιστού στις αρθρώσεις και σε άλλες περιοχές υψηλής κινητικότητας.

Περιλαμβάνουν:

 

 •            Βιταμίνη Ε, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που αυξάνει την περιεκτικότητα της υγρασίας στην επιδερμίδα ενώ μαλακώνει το δέρμα πιο πολύ.
 •            Το έλαιο λεβάντας είναι πολύ γνωστό για τις ενυδατικές ιδιότητες του στο δέρμα.
 •            Η βιταμίνη Α(ρετινόλη) συμβάλλει στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, την υφή και τον τόνο.
 •            Το έλαιο δενδρολίβανου συμβάλλει στην αναζωογόννηση και ενυδάτωση του δέρματος.
 •            Το έλαιο χαμομηλιού είναι γνωστό για την ηρεμιστική και καταπραϋντική του δράση, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο δέρμα.
 •            Το έλαιο καλέντουλας ή μαργαρίτας είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό με την ιδιότητα να καθαρίζει και να ενυδατώνει το δέρμα.
 •            Το τζελ αλόε βέρα είναι αντιφλεγμονώδης παράγοντας.
 •            Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην ανάπλαση του δέρματος.
 •            Το μέλι είναι αποτελεσματικό στην επούλωση των πληγών.

Περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας

     Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές τρόπου ζωής για πιο υγιή επιδερμίδα:

 •   Να πίνετε άφθονο νερό. Αυτό θα διατηρήσει την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη και βοηθάει τον οργανισμό να καθαρίσει τυχόν ουλές ακμής.
 •   Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Να φοράτε αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου με φίλτρο UV και καπέλο όταν βγαίνετε έξω.
 •   Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών που συμβάλλει στη διατήρηση της ενυδατωμένης επιδερμίδας.

     Συμβουλευτείτε τον κοντινό αισθητικό της περιοχής σας ή δερματολόγο αν ανησυχείτε για το δέρμα και τυχόν ουλές που μπορεί να έχετε.

Rate this item
(0 votes)