Καλοκαιρινή περιποίηση του δέρματος

Με το καλοκαίρι καθοδόν οι περισσότεροι θα περάσουν πολύ χρόνο εκτεθειμένοι στις ανακουφιστικές ακτίνες του ήλιου αν και όχι απαραίτητα στην παραλία.

Ξεχνά κανείς συχνά ότι είμαστε εκτεθειμένοι στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) κάθε φορά που βρισκόμαστε έξω κι αυτή η φορά μπορεί σωρευτικά να προστεθεί σε μια σημαντική περίοδο έκθεσης.

 Ενώ χρειαζόμαστε την υπεριώδη ακτινοβολία για την παραγωγή βιταμίνης D είναι επίσης σημαντική πηγή καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευτείτε ενώ κάνετε τις καθημερινές δραστηριότητές σας ακόμα κι αν δεν πρόκειται ν' ασχοληθείτε με κάποια «προφανή» υπαίθρια δραστηριότητα. Για όσους εργάζονται σ' εξωτερικούς χώρους ο κίνδυνος επιδεινώνεται με τους εργοδότες να δεσμεύονται στην παροχή ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος σε αυτό τον τομέα.

Τοπ συμβουλές για περιποίηση του δέρματος

Αν βρίσκεστε σ' εξωτερικό χώρο ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα βρείτε χρόνο ν' ακολουθήσετε τις παρακάτω βασικές συμβουλές περιποίησης του δέρματος και προστατέψτε το δέρμα σας απ' τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας UV:

  • Να φοράτε προστατευτική ενδυμασία περιλαμβάνοντας φαρδιά καπέλα και μακριά μανίκια.
  • Να φοράτε αντιηλιακό κατά προτίμηση με δείκτη προστασίας 30+ που είναι ευρέως φάσματος (UVA και UVB) και αδιάβροχο.
  • Να φοράτε γυαλιά ηλίου που μπορούν να εμποδίσουν τουλάχιστον 95% όλων των ακτινοβολίων UV και
  • Να κάθεστε στη σκιά όποτε είναι εφικτό και να μειώνετε την έκθεσή σας στον ήλιο ανά πάσα στιγμή.

Επιλογές αντιηλιακών

     Βασικά υπάρχουν δυο τύποι αντιηλιακών: τα φυσικά και τα χημικά. Τα φυσικά αντιηλιακά συνήθως αποτελούνται από ένα φράγμα όπως ψευδάργυρο ή τιτάνιο, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό φράγμα στη διείσδυση των ακτινοβολιών UV. Τα χημικά αντιηλιακά είναι συνήθως κρέμες που απορροφούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και τις εξουδετερώνουν μέσα στον δερματικό ιστό. Υπάρχει μεγάλη διαμάχη γύρω απ’ τα χημικά στα σύγχρονα αντιηλιακά με τους χρήστες των φυσικών αντιηλιακών ν’ αναφέρουν λιγότερα κρούσματα δερματικών ερεθισμών και αλλεργικών αντιδράσεων.

Εξέταση δέρματος

     Είναι μια καλή ιδέα να ελέγχετε ανά τρίμηνο το δέρμα σας και να καταγράφετε όποιες αλλαγές παρατηρείτε. Προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν στίγματα στο δέρμα που μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει νωρίτερα ή κηλίδες κι ελιές που έχουν αλλάξει εμφάνιση. Πληγές που δεν θεραπεύονται μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα. Ο οικογενειακός γιατρός σας, ο δερματολόγος σας ή ο κλινικός δερματολόγος καρκίνου θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα καλέσετε αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για το δέρμα σας.

Rate this item
(0 votes)