Breadcrumbs

Η ζάχαρη ισοδυναμεί με το πρόωρα γηρασμένο δέρμα;

Rate this item
(0 votes)

Ένα από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν οι Αυστραλοί είναι η προσπάθεια περιορισμού της πρόσληψης της ζάχαρης, αλλά ξέρατε ότι υπάρχει ακόμα ένας πολύ καλός λόγος για να περιορίσετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε;

Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στην αλυσιδωτή αντίδραση βλάβης του δέρματος που προκαλεί πρόωρη γήρανση στο δέρμα.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Λάιντεν της Ολλανδίας επικεντρώθηκε στα ορατά σημάδια γήρανσης που προκαλείται από τη ζάχαρη παρά από βιολογικά γεγονότα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Diana van Heemst επέλεξε 602 εθελοντές και τους χώρισε σε 4 ομάδες. 33 άτομα με διαβήτη είχαν τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ οι υπόλοιποι 569 υγιείς συμμετέχοντες εξετάστηκαν για τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό και διακρίθηκαν σε ομάδες με χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συγκεντρώσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες φωτογραφήθηκαν στη συνέχεια και μια ομάδα 60 ανεξάρτητων παρατηρητών κλήθηκε να μαντέψει τις ηλικίες τους. Οι αντιληπτές ηλικίες των εθελοντών είχαν άμεση σχέση με τα επίπεδα γλυκόζης με μέσο όρο 5 μήνες μεγαλύτερη ηλικία που αποδόθηκε σε κάθε 0,18 γραμμ. αύξησης της γλυκόζης ανά λίτρο αίματος σύμφωνα με τ' αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν σ' ένα πρόσφατο άρθρο του περιοδικού New Scientist.

Πώς ισοδυναμεί η ζάχαρη με πρόωρη γήρανση του δέρματος;
Ο ένοχος είναι μια φυσική διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Όταν η ζάχαρη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος προσκολλάται στις πρωτεΐνες και αρχίζει να σχηματίζει μόρια γνωστά ως τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (ή αρκετά εύστοχα AGEs).Αυτά τα μόρια καταστρέφουν τις δυο πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της ελαστικότητας και σταθερότητας του δέρματος: το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Ενώ η διαδικασία γήρανσης του δέρματος είναι φυσική κι αρχίζει γύρω στην ηλικία των 35 η πρόσληψη ζάχαρης και η παραγωγή των AGEs επιταχύνει ραγδαία τη διαδικασία γήρανσης.
Υπάρχουν τρεις τύποι κολλαγόνου που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος. Σαν να είχε ατζέντα γήρανσης η γλυκοζυλίωση στοχεύει πραγματικά στο κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ, το οποίο διαρκεί περισσότερο και είναι πιο σταθερό μετατρέποντάς το στον πιο εύθραυστο τύπο Ι του κολλαγόνου. Ακόμα χειρότερα οι AGEs κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στη βλάβη που προκαλεί ο ήλιος απενεργοποιώντας τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού.

Πόση ζάχαρη είναι υπερβολική ποσότητα;

Η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνει το μέσο άτομο στρατοσφαιρικά έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με μερικές πηγές στις Ηνωμένες Πολιτείες η κατανάλωση ζάχαρης πενταπλασιάστηκε από το 1980 και οι Αυστραλοί δείχνουν παρόμοια αύξηση. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που βρίσκεται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων πολλών με ευχάριστη γεύση κι εν μέρει επειδή έχουμε συνηθίσει στην υπερβολική γλυκύτητα της ζάχαρης και δεν εκτιμάμε πλέον τη φυσική γλυκύτητα των φρούτων κι άλλων ανεπεξέργαστων φυσικών τροφών.
Αν και πολλοί ερευνητές συστήνουν την παντελή αφαίρεση της επεξεργασμένης ζάχαρης απ' τη διατροφή μια πιο μετριοπαθής προσέγγιση μπορεί να κάνει μια δραματική διαφορά. Όπως δείχνει η έρευνα του Πανεπιστημίου Λάιντεν όσο λιγότερη ζάχαρη καταναλώνεται τόσο λιγότερες AGEs παράγονται και τόσο λιγότερη ζημιά γίνεται στην επιδερμίδα. Πόση ζάχαρη είναι υπερβολική ποσότητα για εσάς; Αν κάθε 0, 18 γραμμ. ισούνται με 5 μήνες μεγαλύτερης ηλικίας εξαρτάται από το πόσο μεγάλοι θέλετε να δείχνετε.

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.