Πώς να χρησιμοποιείτε απολεπιστικό δέρματος

Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος χρειάζονται συχνά λίγη βοήθεια για να φύγουν. Ένα απολεπιστικό δέρματος με συστατικά όπως το άλφα υδροξύ οξύ ή το βήτα υδροξύ οξύ μπορεί να σας κάνει να δείχνετε πιο φρέσκες και με λεία αίσθηση.

Το δέρμα μας διαρκώς ανανεώνεται, αναπτύσσοντας νέα δερματικά κύτταρα για ν' ανανεώσει τα δερματικά κύτταρα της επιφάνειας που γερνάνε, πεθαίνουν και πέφτουν ή απομακρύνονται. Κάθε λεπτό της μέρας φεύγουν περίπου 30.000 και 40.000 νεκρά δερματικά κύτταρα.
Παράγοντες όπως η ηλικία και το ξηρό δέρμα μπορεί να σημαίνουν ότι τα νεκρά δερματικά κύτταρα δεν πέφτουν τόσο εύκολα όπως θα έπρεπε. Όταν σχηματίζονται αυτά τα κύτταρα μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται τραχιά και ωχρή, και μπορούν να συμβάλλουν στην φραγή των πόρων που οδηγεί στην ακμή των ενηλίκων.

Ωστόσο, η συχνή προσεκτική χρήση ενός απολεπιστικού μπορεί να συμβάλλει στην απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων και ν' αναδείξει ένα φρέσκο, πιο νεανικό δέρμα.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι απολεπιστικών δέρματος, τα μηχανικά απολεπιστικά και τα χημικά απολεπιστικά.

Και οι δυο είναι εμπορικά διαθέσιμοι, και οι δύο έχουν πλονεκτήματα και μειονεκτήματα σχετικά με την χρήση και τα είδη των δερματικώνπαθήσεων για τις οποίες είναι καταλληλότερα.

Μηχανική απολέπιση του δέρματος

Τα μηχανικά απολεπιστικά δρουν απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με τη χρήση ελαφρώς διαβρωτικών ουσιών. Αυτά τα απολεπιστικά δέρματος συνήθως είναι απολεπιστικά προσώπου, κρεμώδη καθαριστικά με μικρά, τραχιά σωματίδια. Όπως κάνετε απαλά μασάζ με το απολεπιστικό πάνω στην επιφάνεια του προσώπου και του δέρματός σας, η τριβή δρα χαλαρώνοντας τα παλιά κύτταρα του δέρματος.
Τα μηχανικά απολεπιστικά δέρματος είναι άμεσα διαθέσιμα στα φαρμακεία και εύκολα στη χρήση. Είναι ιδιαίτερα καλά για τα άτομα με λιπαρό δέρμα ή ακμή, καθώς αφαιρούν τα κύτταρα του δέρματος και τα υπολείμματα που φράζουν τους πόρους, αλλά μόνο αν δεν τρίψετε πάρα πολύ σκληρά, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό.
Ωστόσο, τα μηχανικά απολεπιστικά μπορεί να είναι σκληρά. Όταν τα χρησιμοποιείτε, κυριολεκτικά τρίβετε το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας. Μερικά περιέχουν σωματίδια τόσο οδοντωτά και τραχιά που πραγματικά μπορούν να κόψουν το δέρμα. Για το λόγο αυτό, οι δερματολόγοι συστήνουν απαλές κινήσεις κατά τη χρήση απολεπιστικού δέρματος, και την παράλειψή τους αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Χημική απολέπιση δέρματος

Ένα χημικό απολεπιστικό δέρματος χρησιμοποιεί ήπια οξέα για να διαλύσει τους δεσμούς που εμποδίζουν το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος από την πτώση από το πρόσωπο και το σώμα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χημικών απολεπιστικών δέρματος, εκείνα που περιλαμβάνουν ένα άλφα υδρόξυ οξύ (ΑΗΑ) κι εκείνα που περιλαμβάνουν ένα βήτα υδροξύ οξύ (ΒΗΑ):

• Τα άλφα υδροξύ οξέα προέρχονται από τα διάφορα τρόφιμα, απ' τα φρούτα, όπως τα μήλα και το σταφύλι, μέχρι το γάλα. Μερικά απ' τα πιο συνηθισμένα ΑΗΑ που πρέπει ν' αναζητήσετε στις ετικέτες των προϊόντων είναι το γλυκολικό οξύ, το λακτικό οξύ, το μηλικό οξύ, το άλφα-υδροξυοκτανοϊκό οξύ και το τριπλό οξύ φρούτων. Ένα άλφα υδροξύ οξύ είναι κατάλληλο για τα άτομα με ξηρή ή παχιά επιδερμίδα.
• Τα βήτα υδροξυ οξέα είναι τα χημικά ξαδέλφια των άλφα υδροξυ οξέων, αλλά είναι πιο ελαιοδιαλυτά και συνεπώς πιο κατάλληλα για την απολέπιση της λιπαρής επιδερμίδας ή της επιρρεπούς επιδερμίδας στην ακμή. Το πιο γνωστό βήτα υδροξυ οξύ είναι το σαλικυλικό οξύ. Στις ετικέτες των προϊόντων αναζητήστε το σαλικυλικό, το σαλικυλικό νάτριο, το βήτα υδροξυβουτανοϊκό οξύ ή τροπικό οξύ.

Τα προϊόντα με άλφα υδροξύ οξύ και βήτα υδροξύ οξύ έχουν την τάση να είναι λιγότερο σκληρά για το δέρμα απ' τα μηχανικά απολεπιστικά. Επίσης, αναζωογονούν την επιδερμίδα όπως κάνουν και τ' απολεπιστικά προσώπου. Μειώνουν τα επίπεδα pH της επιδερμίδας και συμβάλλουν στην λείανση των μικρών, ρηχών ρυτίδων βελτιώνοντας την εμφάνιση της επιδερμίδας που είναι ξηρή ή ταλαιπωρημένη απ' τον ήλιο.
Η εξεύρεση της σωστής φόρμουλας για το δέρμα σας περιλαμβάνει κάποια δοκιμή και σφάλματα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, θα πρέπει να επιλέξετε χημική απολέπιση με άλφα υδροξύ οξύ-βάση με συγκέντρωση άλφα υδροξύ οξύ 10 τοις εκατό ή μικρότερη και με pΗ 3,5 ή περισσότερο. Απολεπιστικά βήτα υδροξυ οξέος με βάση που περιέχουν σαλικυλικό οξύ είναι αποτελεσματικά σε επίπεδα από 1,5 έως 2 τοις εκατό.

Η χρήση ισχυρότερων διαλυμάτων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.
Ακόμα μια προειδοποίηση: Αυτοί οι τύποι των απολεπιστικών αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο για το χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας μετά από κάθε χρήση. Πριν βγείτε έξω, πάντα να βάζετε αντηλιακό – μια συμβουλή προστασίας για το δέρμα όλων.

Πώς και πότε να χρησιμοποιείτε τ' απολεπιστικά

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε απολεπιστικό κάθε μέρα. Το δέρμα σας χρειάζεται χρόνο για ν' αναγεννηθεί το ανώτερο στρώμα του, το οποίο αφαιρείται με την απολέπιση. Τα άτομα με ξηρό δέρμα πρέπει να κάνουν απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ εκείνα με λιπαρό δέρμα μπορούν να κάνουν απολέπιση δύο ως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε απολεπιστικό αν διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας ερεθίζεται ή παρουσιάζει εξανθήματα. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε το δέρμα σας μετά την απολέπιση, για να είναι λείο και να διατηρήσει την υγρασία.

Rate this item
(0 votes)