Ένας οδηγός φυτικών προϊόντων περιποίησης δέρματος

Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι προτιμάτε τη φυτική περιποίηση δέρματος μερικά φυτικά συστατικά μπορεί να μην είναι κατάλληλα για το δέρμα σας. Αυτό που θα πρέπει να καθοδηγεί την αγορά σας στα προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι η καταλληλότητά τους στον τύπο της επιδερμίδας σας.

 Στην σημερινή ζωή της οικολογικής συνείδησης το να είμαστε καλοί με το περιβάλλον αποτελεί υψηλή προτεραιότητα είτε στην αγορά λαμπτήρων ή κάποιας κρέμας για ξηρό δέρμα και ρυτίδες. Και οι εταιρείες καλλυντικών επωφελούνται από αυτό προσφέροντας φυσικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος με συστατικά που είναι αναγνωρισμένα ως τα καλύτερα για το δέρμα σας και φιλικά προς το περιβάλλον.
«Η φυσική περιποίηση του δέρματος είναι περισσότερο ένας εμπορικός όρος παρά επιστημονικός,» λέει η Dee Anna Glaser, Διδάκτωρ Ιατρικής, δερματολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις, και πρόεδρος του Cosmetic Surgery Foundation.Προϊόντα που έχουν βοτανικά συστατικά που προέρχονται απ' τα φυτά ή τη φύση – όπως το μέλι ή κηρήθρα- έχουν την τάση να χαρακτηρίζονται ως φυτικά» λέει η Δρ. Glaser. Μπορεί να έχουν ή να μην έχουν ορισμένα συστατικά που έχουν άλλα προϊόντα. Και μπορείτε να τα βρείτε παντού, από τα φαρμακεία μέχρι τους πάγκους ειδών μακιγιάζ και τις μπουτίκ, ακόμα και στα ιατρεία των δερματολόγων και των πλαστικών χειρουργών. Στην πραγματικότητα, τα επονομαζόμενα προϊόντα περιποίησης δέρματος βρίσκονται παντού που είναι δύσκολο να πει κανείς αν είναι καλύτερα από άλλα προϊόντα για εσάς.
««Φυσικός» στην πραγματικότητα δεν λέει τίποτα» λέει η Glaser. «Είναι ένας τρόπος μάρκετινγκ [ένα προϊόν] για να σας κάνει να νιώσετε καλά για τη χρήση του όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι οικολόγοι και σκέφτονται περιβαλλοντικά.»
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φυσικά προϊόντα περιποίησης δέρματος μπορεί να είναι η σωστή επιλογή, αλλά όχι πάντα. «Ρους το τοξικόδεντρο είναι φυσικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλετε να το τρίψετε στο δέρμα σας» λέει η Glaser.

Τα οφέλη των φυσικών προϊόντων περιποίησης δέρματος

Υπάρχουν μερικά συστατικά στα φυσικά προϊόντα που καταπραΰνουν και ηρεμούν το δέρμα, ακόμα κι αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη. Η Glaser σημειώνει τα οφέλη αυτών των συστατικών:
Σόγια. Τα προϊόντα που περιέχουν σόγια μπορούν να καταπραΰνουν την επιδερμίδα, ενώ εξαλείφουν τη σκούρα δυσχρωμία.
Feverfew. Αυτό το βότανο μπορεί να ηρεμεί το ερεθισμένο, ξηρό δέρμα που είναι επιρρεπές στο έκζεμα.
Αντιοξειδωτικά. Οι βιταμίνες C και E έχουν πραγματικά οφέλη για το δέρμα. Σαρώνουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το DNA των κυττάρων οδηγώντας σε ρυτίδες και γήρανση του δέρματος. Δυστυχώς, πολλά over-the-counter προϊόντα δεν έχουν αρκετά υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών για να είναι αποτελεσματικά.

Ανησυχίες για την φυσική περιποίηση του δέρματος

Μερικές φορές τα φυσικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος δεν είναι η καλύτερη επιλογή όταν αγοράζετε μια ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα ή μια κρέμα για τη θεραπεία των ρυτίδων σας, λέει η Glaser. Μεταξύ των μειονεκτημάτων είναι:

Ερεθισμός της ευαίσθητης επιδερμίδας. Ο τύπος του δέρματός σας θα πρέπει να υπαγορεύσει το είδος των προϊόντων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, λέει η Glaser. Κάποιος με ροδόχρο ακμή ή ευαίσθητο δέρμα - και περίπου το ήμισυ όλων των γυναικών πιστεύουν ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα - μπορεί να ερεθιστούν από το άλφα υδροξύ οξύ και το γλυκολικό οξύ, τα οποία είναι φυσικά συστατικά.
Αλλεργική αντίδραση. Τα αλλεργιογόνα σε φυσικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα για μερικούς ανθρώπους.
Breakouts. Κάποιος που έχει τάση ακμής μπορεί να μην είναι σε θέση να ανεχτεί τις φυσικές λοσιόν που περιέχουν λάδια, διότι μπορεί να φράξουν τους πόρους και να οδηγήσουν σε εξανθήματα.
Υψηλό κόστος. Μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά ακριβά και φυσικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος, αλλά σε γενικές γραμμές, τα φυσικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος έχουν την τάση να είναι λίγο πιο δαπανηρά.

Τι ν' αναζητήσετε στα φυσικά προϊόντα φροντίδας δέρματος

Το κλειδί για την επιλογή φυσικών προϊόντων φροντίδας του δέρματος είναι η επιλογή με σύνεση. Όταν ψωνίζετε για την περιποίηση του δέρματος και σκέφτεστε τα φυσικά προϊόντα κρατήστε αυτά τα πράγματα στο μυαλό:

Όσο λιγότερα συστατικά, τόσο το καλύτερο. Όταν αγοράζετε οποιοδήποτε προϊόν φροντίδας του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών προϊόντων αναζητήστε ένα με λίγα συστατικά, λέει η Glaser. Τα φυσικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος τείνουν να έχουν επιπλέον συστατικά που προστίθενται σε αυτά, αλλά όσο περισσότερα είναι μέσα στο προϊόν, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση, λέει.
Οι μεγάλες μάρκες τείνουν να είναι καλύτερες. Οι μεγάλες εταιρείες, όπως η Neutrogena, η Dove, η Oil of Olay, η Aveeno, η Cetaphil κι άλλες δοκιμάζουν τα προϊόντα τους πριν τα τοποθετήσουν στην αγορά, έτσι ώστε είναι απίθανο να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα, σημειώνει η Glaser.
Δοκιμάστε ρετινόλη ή ρετινοειδή. Η ρετινόλη, που πωλείται σε διάφορα προϊόντα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς και τα ρετινοειδή, τα οποία είναι διαθέσιμα συνταγογραφούμενα ως τρετινοΐνη (Vesanoid) και ταζαροτένη (Avage, Tazorac), είναι παράγωγα της βιταμίνης Α που συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων. Είναι φυσικά προϊόντα που είναι πολύ δραστικά, λέει η Glaser.
Σε τελική ανάλυση θα πρέπει να επιλέγετε προϊόντα κατάλληλα για το δέρμα σας, αποτελεσματικά, με την αίσθηση και το άρωμα που σας αρέσει.Είναι θέμα δοκιμής και λάθους, λέει η Glaser «Μέρος της πρόκλησης είναι να βρεθούν τα συστατικά που είναι κατάλληλα για εσάς.

Rate this item
(1 Vote)