Το λάδι που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

  Ο λόγος που πρέπει να γίνει το λάδι καρύδας ο καινούριος καλύτερος φίλος σας.     Ο καιρός που τηγανίζατε το πρωινό σας σε τόνους λάδι πέρασε.

Σε μια κοινωνία που φαίνεται να φοβάται όλο και περισσότερο το λίπος, πολλοί επιλέγουν ν’ αποφεύγουν τα λιπαρά που βρίσκονται στα έλαια - χωρίς να σταματούν να πιστεύουν ότι κάποια από αυτά έχουν πραγματικά αμέτρητα οφέλη για την υγεία συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους.

     Το λάδι καρύδας είναι ένα τέτοιο λάδι. Είναι ένα από αυτά τα υποτιμημένα ενισχυμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό, αλλά μόλις άρχισε να κερδίζει έδαφος έξω από την «κοινότητα της υγείας» τα τελευταία χρόνια. Εκτός από την αύξηση της μεταβολικής λειτουργίας, το λάδι καρύδας λέγεται ότι ενισχύει την ανοσία, προωθεί την υγιή, νεανική επιδερμίδα και συμβάλλει ακόμα στην καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα.

     Ακόμη δεν έχετε πειστεί για τα οφέλη του έλαιου καρύδας; Συνεχίστε να διαβάζετε για ν’ ανακαλύψετε κι άλλα οφέλη του για την υγεία...

Γιατί το έλαιο καρύδας είναι «καλό» λίπος

      Τα οφέλη του έλαιου καρύδας είναι αρκετά αντιφατικά. Συγκαταλέγεται στα κορεσμένα λίπη, αν και αρκετά παράξενο, προάγει την απώλεια βάρους. Πώς γίνεται αυτό; Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του έλαιου καρύδας σε κορεσμένα λίπη (περίπου 94%) έχει συνδεθεί άδικα με τα «κακά» λίπη που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, το κορεσμένο λίπος της καρύδας αποτελείται από κάτι διαφορετικό. Περιέχει τη μεσαία αλυσίδα λιπαρών οξέων σε αντίθεση με το ζωικό λίπος που περιέχει τη μακρία αλυσίδα λιπαρών οξέων. Αυτό σημαίνει ότι το λίπος απορροφάται αμέσως ή μεταβολίζεται απ’ τον οργανισμό αντί ν’ αποθηκεύεται ως λιπώδης ιστός. Σε αντίθεση με τα τρανς κορεσμένα λιπαρά οξέα το λίπος στο έλαιο καρύδας μεταφέρεται κατευθείαν στο συκώτι για να μετατραπεί σε ενέργεια για τη λειτουργία του εγκεφάλου και των μυών.

Πώς το έλαιο καρύδας συμβάλλει στην απώλεια βάρους

     Το έλαιο καρύδας υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, που σημαίνει ότι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό συμβάλλοντας στην ταχύτερη διάσπαση της τροφής και συνεπώς στην απώλεια βάρους. Ο αυξημένος μεταβολικός ρυθμός σημαίνει, επίσης, ότι ο οργανισμός καίει θερμίδες σε υψηλότερο ρυθμό, που σημαίνει ότι καίτε ενέργεια χωρίς να το καταλάβετε. Σε αντίθεση με άλλα κορεσμένα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκονται στα fast food), το έλαιο καρύδας δεν περιέχει χοληστερόλη, επομένως δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη παθήσεων όπως η παχυσαρκία και η καρδιοπάθεια. Στην πραγματικότητα, τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο φυτικό, μη υδρογονωμένο έλαιο καρύδας αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη στον οργανισμό, η οποία βοηθά στην πραγματικότητα στην προστασία έναντι της καρδιακής νόσου.

      Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα καλής ποιότητας λίπη είναι πιο χορταστικά από τους απλούς υδατάνθρακες (συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων), έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεστε πεινασμένοι ή ανικανοποίητοι μετά από ένα γεύμα αν περιλαμβάνει καλά λιπαρά. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε λάδι καρύδας στη διατροφή σας χρησιμοποιώντας το στο μαγείρεμα (όπως οι τηγανητές πατάτες) ως υγιή εναλλακτική λύση για το βούτυρο στο ψήσιμο, σε σάλτσες για σαλάτες ή ακόμη και βάζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού σε πράσινο τσάι για κάθε φλιτζάνι τσάι που πλημμυρίζει με οφέλη την υγεία.

Τα οφέλη του μαγειρέματος με λάδι καρύδας


     Στη μαγειρική, το λάδι καρύδας λέγεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα και ασφαλέστερα έλαια για χρήση. Αυτό συμβαίνει, επειδή έχει «σημείο καπνού», που σημαίνει ότι η δομή του ελαίου δεν αλλάζει όταν θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το ελαιόλαδο από την άλλη πλευρά, ενώ είναι κατάλλληλο για ντρέσινγκ σαλάτας και σάλτσες, είναι ευπαθές στη θερμότητα λόγω το χαμηλού σημείου καπνού, πράγμα που σημαίνει ότι, όταν θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, εκτίθενται τα οφέλη του για την υγεία της καρδιάς, και μπορούν ακόμη και ν’ αντιστραφούν. Έτσι, την επόμενη φορά που θέλετε να μαγειρέψετε, κάντε το με λάδι καρύδας και να είστε σίγουροι ότι το γεύμα σας θα παραμείνει υγιεινό και νόστιμο!

Rate this item
(0 votes)