Breadcrumbs

Συστατικό Epigallocatechin Gallate (EGCG)

Επιγαλλοκατεχίνη (EGCG)

Το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό όλων κατεχινών του πράσινου τσαγιού.

Δράσεις:

Ζωικές κι ανθρώπινες μελέτες έχουν δείξει αξιόπιστα ότι τα τοπικά σκευάσματα πράσινου τσαγιού μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται απ’ τον ήλιο και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) στο πράσινο τσάι μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Το πράσινο τσάι φαίνεται ν’ ασκεί περισσότερο προστασία απ’ τη βλάβη που προκαλεί ο ήλιος καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας τη φλεγμονή απ’ το να μπλοκάρει τις ακτινοβολίες UV. Επομένως, το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει συνεργιστικά την αντηλιακή προστασία όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντιηλιακό (Source).

Σύμφωνα με την SmartSkinCare.com, λόγω της αντιοξειδωτικής κι αντιφλεγμονώδους δράσης του, οι πολυφαινόλες των τοπικών σκευασμάτων πράσινου τσαγιού είναι πιθανόν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων σημαδιών γήρανσης. Αν το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει πραγματικά τις ρυτίδες του δέρματος και τη χαλάρωση είναι πολύ αβέβαιο. Σε μια μελέτη του 2005, σαράντα γυναίκες με μέτρια φωτογήρανση οργανώθηκαν τυχαία με σκοπό ν’ αυξήσουν τη στατιστική αξία των αποτελεσμάτων είτε σε σχήμα συνδυασμού 10% λαμβάνοντας θεραπεία με κρέμα πράσινου τσαγιού και 300 mg δύο φορές την ημέρα από το στόμα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού ή αγωγή με εικονικό φάρμακο για οχτώ εβδομάδες. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην κλινική διαβάθμιση μεταξύ των ομάδων που έλαβαν θεραπεία με πράσινο τσάι και εικονικό φάρμακο. Από την άλλη πλευρά, η ιστολογική διαβάθμιση των βιοψιών δέρματος έδειξε σημαντική βελτίωση στον ελαστικό ιστό των δειγμάτων που έλαβαν θεραπεία.

Δεδομένου ότι η κύρια ένωση πολυφαινολικών στο πράσινο τσάι είναι υπεύθυνη για τις θεραπευτικές και προστατευτικές της ιδιότητες, η EGCG είναι ιδιαίτερα ισχυρή με 25 έως 100 φορές την αντιοξειδωτική δύναμη των βιταμινών Α, C και Ε. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας και το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ έδειξαν ότι η EGCG προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος, καθυστερεί την κυτταρική γήρανση και συσφίγγει το ευαίσθητο κι ερεθισμένο δέρμα. Σύμφωνα με την επιστήμονα Santosh Katiyar, «ενισχύει την παραγωγή της ιντερλευκίνης-12, η οποία έχει ένα ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA. Αν οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν να επιδιορθώσουν το DNA, τότε μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο του δέρματος.» Η EGCG έχει ερευνηθεί επίσης ως θεραπεία για τον ιό HIV.

Μέτρα προστασίας/παρενέργειες:

Δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις ή ανεπιθύμητες παρενέργειες που να προκύπτουν απ’ την EGCG.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.