Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Πολλά από τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα έχουν σοβαρές παρενέργειες. Σε κάποιες περιστάσεις μπορεί να είστε σε θέση να στραφείτε προς φυσικές αντικαταθλιπτικές μεθόδους και σκευάσματα για να σας βοηθήσουν στην ανάρρωσή σας. Αυτές οι φυσικές εναλλακτικές συνοδεύονται από λιγότερες παρενέργειες, και ίσως είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Μια επισήμανση όμως: μην καταφύγετε στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών βοτάνων, φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής και μεθόδων, χωρίς να πάρετε τη γνώμη του γιατρού σας. Μερικά φαινομενικά αθώα βότανα και φυσικά συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με φάρμακα που ίσως παίρνετε. Έτσι, μπορεί είτε να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνετε, είτε να προξενήσουν περισσότερες παρενέργειες.

Μια από τις πρώτες φυσικές αντικαταθλιπτικές μεθόδους που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η άσκηση. Η φυσική άσκηση κάνει το σώμα να παράγει τις δικές του ηρεμιστικές ουσίες, ενώ βοηθά και στην εξισορρόπηση των χημικών στοιχείων του σώματος. Οποιαδήποτε θεραπεία, είτε με φάρμακα είτε με φυσικά συμπληρώματα διατροφής, αποδίδει τα μέγιστα αν συνδυαστεί με άσκηση και τακτική φυσική δραστηριότητα.

Ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά αντικαταθλιπτικά είναι το βότανο Σαιν Τζον (St.John’s). Πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης. Μελέτες καταδεικνύουν όμως ότι δεν είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις μεγάλης κατάθλιψης. Το φυσικό αντικαταθλιπτικό αυτό βότανο πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επίδραση κάποιων φαρμάκων, και δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς προηγουμένως να έχει ζητηθεί η γνώμη γιατρού.

Το Tζίνκο Mπιλόμπα (Ginkgo Bilboa) είναι ένα άλλο βότανο που έχει επιδείξει μεγάλα αντικαταθλιπτικά οφέλη. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για ηλικιωμένους των οποίων η κατάθλιψη οφείλεται σε μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Αυτό το βότανο μπορεί να συνδυαστεί με το άλλο που προαναφέραμε (το Σαιν Τζον) για μια ακόμη πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Ένα ακόμη βότανο που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της κατάθλιψης είναι το Σιβηρικό Τζίντζερ. Αυτή η φυσική εναλλακτική επιλογή μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της λειτουργίας των νευροδιαβιβαστών, η ανισορροπία των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτό το βότανο έχουν δηλώσει ικανοποιημένοι, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τους έκανε να νοιώθουν ένα αίσθημα ευεξίας, ενώ μειώθηκαν τα αισθήματα κατάθλιψης που βίωναν.

Η αποτελεσματικότητα ορισμένων βοτάνων βασίζεται σε μακραίωνες αποδείξεις και μαρτυρίες που πέρασαν από στόμα και στόμα και από γενιά σε γενιά, επιβιώνοντας έως σήμερα. Τέτοιο βότανο είναι και το τζίντζερ. Το ρόφημα τζίντζερ, καθώς και άλλες μορφές του, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του υπερβολικού άγχους και της ήπιας κατάθλιψης.

Όπως τονίσαμε και προηγουμένως, δεν πρέπει να αναλαμβάνετε πρωτοβουλία και να παίρνετε φυσικά αντικαταθλιπτικά προτού συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ο συνδυασμός τέτοιων βοτάνων με αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα. Προτού δοκιμάσετε αλλαγές στη διατροφή, τα σκευάσματα που λαμβάνετε, ή τον τρόπο ζωής σας, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη, μελετήστε καλά τις επιλογές σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Η χρήση βοτάνων και φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής, σε συνδυασμό με την άσκηση, ως μέθοδοι αντιμετώπισης της κατάθλιψης, μπορεί να είναι η ιδανική λύση για εσάς. Μπορείτε να αποφύγετε τις πιθανές παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων, αξιοποιώντας τις φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Διερευνήστε όλες σας τις επιλογές, προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Rate this item
(0 votes)