Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα αντικαταθλιπτικά

Τα περισσότερα φάρμακα είναι εύκολο να σας τα γράψει ως συνταγή ένας γιατρός. Είναι γνωστή στους γιατρούς η ενδεδειγμένη χρήση τους, καθώς και το αποτέλεσμα της λήψης τους. Όταν πρόκειται όμως για αντικαταθλιπτικά, η υπόθεση περιπλέκεται.

 Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, από τα οποία μπορεί να επιλέξει ένας γιατρός, και κάθε ασθενής αντιδρά διαφορετικά στο κάθε φάρμακο. Και σα να μην έφθανε αυτό, χρειάζεται μια περίοδος 4 με 6 εβδομάδων, για να αποδώσει τα μέγιστα ένα αντικαταθλιπτικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να ταιριάξει ένας γιατρός το κατάλληλο φάρμακο με κάθε ασθενή.

Κάθε αντικαταθλιπτικό έχει μάλιστα τις δικές του παρενέργειες, οι οποίες πρέπει να συνεκτιμηθούν για κάθε ασθενή, κάνοντας τη σωστή επιλογή αντικαταθλιπτικού μια ακόμη πιο περίπλοκη υπόθεση. Ένας από τους συνηθέστερους τύπους αντικαταθλιπτικών είναι αυτά που περιέχουν εκλεκτική σεροτονίνη, γνωστά και ως S.S.R.I. (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors). Σεξουαλική δυσλειτουργία, ναυτία, νευρικότητα, αϋπνία και πονοκέφαλοι είναι από τις συνηθέστερες παρενέργειες αυτού του τύπου φαρμάκων. Ιδιαίτερα η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι από τους κυριότερους λόγους που άνδρες και γυναίκες εγκαταλείπουν την αγωγή τους, όταν περιλαμβάνει αυτά τα φάρμακα.

Τα σκευάσματα τώρα που περιέχουν σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη είναι επίσης από τα αντικαταθλιπτικά που χορηγούνται συχνά (είναι γνωστά στα Αγγλικά και ως SNRIs – Serotonin and Norepinephrin Reuptake Inhibitors). Οι γιατροί χορηγούν πολλές φορές αντικαταθλιπτικό με σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη αντί εκείνων με εκλεκτική σεροτονίνη, γιατί τα τελευταία μπορεί να αλληλεπιδράσουν άσχημα με άλλη φαρμακευτική αγωγή που ενδέχεται να λαμβάνει ο ασθενής. Αλλά και τα αντικαταθλιπτικά με συνδυασμό σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης έχουν μια σειρά παρενεργειών, όπως δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους, αυξημένη πίεση, ακόμη και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Μπορεί επίσης να εκδηλωθούν οι ίδιες παρενέργειες με τα αντικαταθλιπτικά που εμπεριέχουν εκλεκτική σεροτονίνη.

Τα αντικαταθλιπτικά τώρα, τα οποία περιέχουν νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη, συνεπάγονται πρόσθετα οφέλη πέρα από τις παρενέργειες που ενδέχεται να έχουν.

Τα NDRIs, όπως είναι γνωστά τα προαναφερθέντα αντικαταθλιπτικά στην Αγγλική γλώσσα, (τα αρχικά του πλήρους ονόματος Norepinephrin and Dopamine Reuptake Inhibitors) έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σα θεραπεία σε περιπτώσεις ελλειμματικής προσοχής, ή ακόμη και όταν χορηγούνται σε άτομα που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα. Τα αντικαταθλιπτικά αυτά έχουν τις περισσότερες από τις παρενέργειες που συνοδεύουν τα αντικαταθλιπτικά που περιέχουν εκλεκτική σεροτονίνη, με μια σημαντική διαφορά: δεν προξενούν κατά κανόνα σεξουαλική δυσλειτουργία, γι’ αυτό και χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν παρουσιάσει σεξουαλικά προβλήματα εξαιτίας άλλων αντικαταθλιπτικών.

Τα ίδια προβλήματα προκύπτουν και με τις άλλες οικογένειες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, και πρέπει να κρατάτε το γιατρό σας ενήμερο για όλες τις παρενέργειες που εσείς ή ένα άτομο της οικογένειάς σας τυχόν παρουσιάσατε. Ο γιατρός σας ίσως αποφασίσει να προσαρμόσει τη δόση, ή ακόμη και να σας χορηγήσει ένα άλλο φάρμακο. Είναι μεγάλης σημασίας να αντιμετωπίζετε το γιατρό σας σα συνεργάτη στη θεραπεία σας, και να τον κρατάτε διαρκώς ενήμερο. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει τις κατάλληλες προσαρμογές μόνο με σωστή και πλήρη ενημέρωση από μέρους σας.

Το πιο σημαντικό για τους καταθλιπτικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους είναι να δείξουν υπομονή. Ξέρω ότι θέλετε όπως τίποτα άλλο τα συμπτώματα της κατάθλιψης να υποχωρήσουν, και να ανακτήσετε μια φυσιολογική ζωή. Πρέπει να καταλάβετε όμως την φύση της θεραπείας, και ότι η βελτίωση δε μπορεί να είναι στιγμιαία. Τα καλά νέα είναι ότι αναλάβατε δράση, κάνατε τα πρώτα βήματα προς τα μπροστά και, με επιμονή, θα βρείτε το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό και θα μπείτε στο δρόμο της ανάρρωσης.

Rate this item
(0 votes)