10 συμπτώματα κατάθλιψης που πρέπει να γνωρίζετε

Η κατάθλιψη είναι μια ύπουλη κατάσταση. Εκδηλώνεται διαφορετικά σχεδόν σε κάθε άτομο, καθιστώντας τα μέλη της οικογένειας αβέβαια για τις υποψίες τους ότι ο δικός τους άνθρωπος υποφέρει από αυτή. Έχοντας υπ’ όψη σας τα παρακάτω 10 συμπτώματα κατάθλιψης, θα το αντιληφθείτε έγκαιρα αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού.

 1.  Ένα από τα συνήθη συμπτώματα κατάθλιψης είναι η αδυναμία συγκέντρωσης. Το να θυμάστε λεπτομέρειες από μια συζήτηση, ή ακόμα και σημαντικά γεγονότα, καθίσταται δύσκολο. Η λήψη αποφάσεων δυσχεραίνεται, καθώς νοιώθετε ότι δεν έχετε ποτέ όλα τα δεδομένα στη διάθεσή σας, και ότι δε μπορείτε να φθάσετε σε κάποιο συμπέρασμα.
 2.  Η απελπισία και η απαισιοδοξία είναι από τα συμπτώματα κατάθλιψης που απαντώνται συχνά. Το αίσθημα δηλαδή ότι δεν υπάρχει πιθανή θετική κατάληξη στην ημέρα ή και το μέλλον γενικότερα. Αν ένα μέλος της οικογένειας σας δηλώνει συχνά ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνει σχέδια για το μέλλον, επειδή κάθε πλάνο αποτυγχάνει, ενδέχεται να πρόκειται για ένα από τα συμπτώματα κατάθλιψης, και να υποφέρει από αυτή.
 3.  Η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας παρατηρούνται πολύ συχνά. Πρόκειται για σύμπτωμα που εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται, και είναι πιο σύνηθες στους άνδρες. Αν ένα μέλος της οικογένειάς σας, το οποίο ήταν παλιότερα δραστήριο και γεμάτο ζωντάνια, διαμαρτύρεται συνεχώς ότι νοιώθει κουρασμένο, ή είναι διαρκώς βυθισμένο σε έναν καναπέ, είναι καιρός να δείξετε τη μέγιστη προσοχή.
 4.  Οι διαταραχές στον ύπνο αποτελούν επίσης σύμπτωμα κατάθλιψης. Μπορεί μάλιστα να εκδηλωθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται υπερβολικά, χωρίς να θέλουν να σηκωθούν, επιθυμώντας να περάσουν τις μέρες τους κοιμώμενοι. Άλλοι άνθρωποι πηγαίνουν στο αντίθετο άκρο και παρουσιάζουν αϋπνία, ή ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 5.  Έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που παλιά απολάμβαναν. Άνθρωποι που παλιότερα τους άρεσε πολύ να πηγαίνουν σινεμά, να διαβάζουν βιβλία, να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, και άλλες δραστηριότητες, και δεν ενδιαφέρονται πια γι’ αυτές, ίσως υποφέρουν από κατάθλιψη. Απώλεια του ενδιαφέροντος και για το σεξ είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που άτομα με κατάθλιψη και μέλη της οικογένειας τους αναφέρουν.
 6.  Ευθιξία και ανησυχία. Παρατηρήσατε ότι ξαφνικά κάποιο άτομο της οικογένειάς σας άρχισε να ενοχλείται από τα πάντα; Προσέξατε ότι ακόμη και ασήμαντα γεγονότα πια το ταράζουν; Ίσως ο δικός σας άνθρωπος να μη μπορεί να ησυχάσει, και κάθε μικρός θόρυβος τον/την αναστατώνει. Συχνά οι πάσχοντες από κατάθλιψη δε μπορούν να κάτσουν ακίνητοι και να χαλαρώσουν. Είναι διαρκώς νευριασμένοι με τα πάντα.
 7.  Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν επίσης να εκδηλωθούν και με τη μορφή διατροφικών διαταραχών. Η υπερβολική πρόσληψη φαγητού παρατηρείται συχνά σε άτομα με κατάθλιψη. Αυτή μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού, για να μπορέσει να γεμίσει το κενό στη ζωή του. Όμως και το αντίθετο ισχύει. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν έχουν όρεξη, και δεν ενδιαφέρονται για το φαγητό. Το να φάνε τους φαίνεται χάσιμο χρόνου. Αν παρατηρήσετε μεγάλη αλλαγή σχετική με το φαγητό, και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από μεγάλη αλλαγή στο βάρος, ίσως είναι ώρα να δράσετε.
 8.  Επίμονοι πόνοι. Αν και όλοι μας έχουμε πόνους από καιρό σε καιρό, είναι ενισχυμένοι σε πολλά άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, και καθίσταται σχεδόν αδύνατο να αγνοηθούν από αυτά.
 9.  Σκέψεις θλίψης, αγωνίας, ακόμη και συναισθηματικού κενού απαντώνται συχνά σε άτομα με κατάθλιψη. Ο καθένας μας έχει τέτοια συναισθήματα πού και πού, αλλά κατά κανόνα τα προσπερνάμε εύκολα, και συνεχίζουμε τη ζωή μας. Κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης τέτοια συναισθήματα γίνονται επίμονα και ενοχλητικά.
 10.  Το πιο ακραίο σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι οι σκέψεις αυτοκτονίας και το συναίσθημα ότι δεν αξίζει να ζεις. Αν οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς σας, ή εσείς οι ίδιοι/-ες βιώνετε τέτοια συναισθήματα, δράστε άμεσα και καταφύγετε σε έναν ειδικό.
 11.  Η διάγνωση της κατάθλιψης είναι δύσκολη, καθώς δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα που πάσχουν από αυτή τα ίδια συμπτώματα. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα βιώνουν διάφορα από τα παραπάνω, με διαφορετική ένταση το καθένα. Αξιοποιήστε αυτή τη λίστα των 10 συμπτωμάτων για να δείτε αν χρειάζεστε τη βοήθεια ειδικού.

Rate this item
(0 votes)