Χορτοφαγία και νεφρά

Η έρευνα δείχνει ότι οι χορτοφάγοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νεφρικής νόσου και πετρών στα νεφρά από τους μη χορτοφάγους.

Η χορτοφαγική διατροφή που κάποτε θεωρούταν ακατάλληλη για άτομα με νεφρική νόσο πρόσφατα αποδείχτηκε ότι είναι χρήσιμη στη θεραπεία της νόσου βελτιώνοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, σημαντικά τη λειτουργία των νεφρών. Η προστασία που απολαμβάνουν οι χορτοφάγοι πιθανόν να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν λιγότερη πρωτεΐνη, ειδικά ζωική πρωτεΐνη. H διατροφή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ειδικά εκείνη που είναι πλούσιες σε ζωική πρωτεΐνη, αυξάνει τον ρυθμό της σπειραματικής διήθησης (GFR) και έχει αρνητικές επιδράσεις στη λειτουργία των νεφρών και με άλλους τρόπους. Μια μελέτη έδειξε ότι η φυτική πρωτεΐνη παράγει λιγότερη πρωτεΐνη στα ούρα και βλάπτει λιγότερο τα νεφρά από τη ζωική πρωτεΐνη ανεξάρτητα από τη συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών. Μια άλλη μελέτη συνέκρινε μια διατροφή για αυστηρά χορτοφάγους με μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου των νεφρών και βρήκε παρόμοια οφέλη σε GFR και μια πιο αργή εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον,η διατροφή για αυστηρά χορτοφάγους μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ η συμβατική διατροφή δεν το έκανε.

Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν σημαντικά λιγότερα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Η μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών.

Οι χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερη πρόσληψη κι επίπεδα ιστών σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μειωμένη οξείδωση της χοληστερόλης LDL και διατηρούν τη λειτουργία των νεφρών.

Οι χορτοφάγοι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ο διαβήτης είναι η κύρια ασθένεια των νεφρών στη Βόρεια Αμερική. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών.

Οι χορτοφάγοι έχουν μόνο το ένα τρίτο έως το ένα μισό της υπέρτασης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η δεύτερη κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας στη Βόρεια Αμερική. Η σοβαρή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά πολύ γρήγορα, ενώ η ήπια υπέρταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για πολλά χρόνια. Μπορούμε να προστατεύσουμε τα νεφρά μας κρατώντας την πρόσληψη σε πρωτεΐνες σε μέτρια επίπεδα στηριζόμενοι κυρίως στις φυτικές τροφές όπως οι πηγές πρωτεϊνών και διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος. Η διατροφή μας πρέπει να στηρίζεται στα λαχανικά, τα φρούτα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα λίπη, σάκχαρα και αλάτι θα πρέπει να περιοριστούν.

Rate this item
(0 votes)