Επιλέγοντας και χρησιμοποιώντας τη στέβια

Η στέβια είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Νότια Αμερική. Έχει πολλούς θεραπευτικούς σκοπούς, ωστόσο, είναι πολύ γνωστή για τη χρήση της ως γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.

 Η στέβια γίνεται δημοφιλής ως εναλλακτική στις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα σάκχαρα. Για τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το σάκχαρο ή με το βάρος η ζάχαρη είναι ένα καλό υποκατάστατο. Αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί γλυκαντική ουσία η στέβια μπορεί να είναι μια καλή επιλογή καθώς είναι η λιγότερο επεξεργασμένη, δεν είναι τοξική για τον οργανισμό και έχει υψηλή πυκνότητα γλυκύτητας.

  Η στέβια έχει πάρα πολλές ιδιότητες καθώς εκτιμάται ότι είναι 200-300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Η στέβια δεν είναι τόσο ογκώδης όσο η ζάχαρη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Είναι σημαντικό να μετράτε σωστά όταν χρησιμοποιείτε τη στέβια ως εναλλακτική στη ζάχαρη.

Πλεονεκτήματα από τη χρήση της στέβια

  •    Δεν έχει θερμίδες
  •    Δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς.
  •    Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα και στο ψήσιμο αφού παραμένει σταθερή.
  •    Είναι μη τοξική.
  •    Δεν κάνει τεριδόνα.  

  Καθώς η στέβια και τα πλεονεκτήματά της γίνονται όλο και πιο πολύ αποδεκτά οι διαφορετικές ποικιλίες και τα εκχυλίσματα στην αγορά αυξάνονται. Οι διάφορες μορφές που υπάρχουν από τους διάφορους παρασκευαστές μπορεί να έχουν ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις.

Φρέσκα φύλλα

     Αυτή είναι η στέβια στην πιο φυσική της κατάσταση. Ένα φύλλο της στέβια μπορεί να γλυκάνει ένα ποτό με μια μόνο γλυκόριζα σαν επίγευση.

Εκχύλισμα στέβια σε μορφή σκόνης

     Ένα κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα ισοδυναμεί με 2 έως 4 φλυτζάνια ζάχαρη. Αυτή η μορφή της στέβια μπορεί να διαλυθεί σε αναλογία 1 κουταλάκι τσαγιού: 3 κουταλάκια τσαγιού φιλτραρισμένο νερό. Μετά την ανάμειξη η έντονη γλυκιά γεύση αραιώνεται κάπως και μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα μπουκάλι με σταγονόμετρο στο ψυγείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε χρειάζεται μια πρέζα γλυκαντικού στο μαγείρεμα. Γενικά, ένα κουταλάκι τσαγιού αυτού του υγρού ισοδυναμεί με 1 φλυτζάνι ζάχαρη.

Υγρό στέβια

Βγαίνει σε 2 ποικιλίες:

   Μαύρο πυκνό σιρόπι

   Καθαρό σιρόπι

Ψήνοντας με εκχύλισμα στέβια

     Γενικά, τα αρτοποιήματα δεν έχουν το χρώμα της καραμέλας που δίνει η ζάχαρη. Η στέβια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο του ψωμιού καθώς πρέπει να ενεργοποιηθεί η μαγιά από τη ζάχαρη, αλλιώς το ψωμί δεν θα φουσκώσει.

Αναλογίες

   Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα διαφορετικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά δίνουν διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα. Ωστόσο, γενικός κανόνας είναι οι ακόλουθες αναλογίες:

  •    1 φλυτζάνι ζάχαρη: ½ κουταλάκι τσαγιού λευκή σκόνη στέβια
  •    1 φλυτζάνι ζάχαρη: 1 κουταλάκι τσαγιού συμπυκνωμένο υγρό στέβια
  •    1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη: 6 με 9 σταγόνες υγρό εκχύλισμα στέβια (εξαρτάται από την απαιτούμενη γεύση)
  •    1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη: 2 με 3 σταγόνες υγρό στέβια
Rate this item
(0 votes)