Πρέπει να ρυθμιστεί η ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμαι;

Η πρόταση να ρυθμιστεί η ζάχαρη με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζεται το αλκοόλ και ο καπνός ακούγεται σαν ριζοσπαστική πρόταση. Ωστόσο, πολλοί ενδιαφερόμενοι επιστήμονες συστήνουν ακριβώς αυτό.

Είναι απλώς μια περίπτωση «Big Brother» που μας υπαγορεύει τι να κάνουμε ή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Ο Robert H. Lustig,η Laura A. Schmidt και η Claire D. Brindis του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο (UCSF) δημοσίευσαν πρόσφατα ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Με τίτλο «Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη», «προέβαλλαν το επιχείρημα ότι η ζάχαρη θα πρέπει να ρυθμιστεί, διότι ο κόσμος αγνοεί πόσο επιζήμια μπορεί να είναι για την υγεία του. Σχεδιάζουν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σε συνδυασμό με τους κανονισμούς που αποσκοπούν την καταστολή της χρήσης της που είναι το ίδιο σημαντική με την αντικαπνιστική εκστρατεία.

 Η ρύθμιση της ζάχαρης είναι στ’ αλήθεια απαραίτητη;

     Ο Lustig πιστεύει ότι «όσο το κοινό νομίζει ότι η ζάχαρη είναι μόνο κενές θερμίδες δεν έχουμε καμιά πιθανότητα να επιλύσουμε το πρόβλημα.» Πέρα από την έλλειψη θρεπτικής αξίας και το γεγονός ότι είναι παχυντική επιχειρηματολογεί ότι η ζάχαρη είναι ενεργά επιζήμια για την υγεία και παραθέτει μια σειρά από ελάχιστα γνωστά γεγονότα όπως:

  •    Η ζάχαρη βλάπτει το ήπαρ.
  •    Η ζάχαρη μεταβάλλει τα σήματα των ορμονών
  •    Η ζάχαρη αυξάνει την αρτηριακή πίεση
  •    Η ζάχαρη μεταβάλλει τον φυσικό μεταβολισμό του οργανισμού

 Επισημαίνει επίσης ότι πρόκειται για τις ίδιες συνέπειες που προκαλεί το αλκοόλ στον οργανισμό και ότι στην πραγματικότητα το αλκοόλ αποστάζεται από τη ζάχαρη, κάτι που μπορεί να είναι ο λόγος που έχει αυτά τα επικίνδυνα αποτελέσματα στη σωματική υγεία. Ενώ η δημόσια αποδοχή της ρύθμισης του αλκοόλ βασίστηκε στον περιορισμό της ηλικίας, επειδή η ζάχαρη δεν προκαλεί κατάσταση μέθης, η αποδοχή αυτού του κανονισμού δεν θα γίνει μέχρι το ευρύ κοινό να καταλάβει πόσο τοξική είναι. Ο Lustig και η ομάδα του συστήνουν την επισήμανση που φέρουν τα πακέτα με τα τσιγάρα, βαρύτερη φορολογία και περιορισμοί αυτόματων μηχανών μεταξύ άλλων μέτρων προκειμένου να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους της ζάχαρης.

Γιατί να ρυθμιστεί η ζάχαρη τώρα;

     Η ζάχαρη είναι μέρος της διατροφής μας εδώ και πολλά χρόνια, επομένως γιατί προκύπτει η επείγουσα ανάγκη περιορισμού της χρήσης της τώρα; Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου στo Nature η ζάχαρη είναι το κύριο«καύσιμο» της παγκόσμιας πανδημίας πλέον παχυσαρκίας και είναι άμεσα και έμμεσα υπεύθυνη για 35 εκατομμύρια θανάτους ετησίως από ασθένειες όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Πρόκειται για περισσότερους θανάτους από αυτούς που αποδίδονται στις μολυσματικές ασθένειες.

Τα τελευταία 50 χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση ζάχαρης τριπλασιάστηκε και η κατανάλωσή της συνεχώς αυξάνεται. Ταυτόχρονα, η παχυσαρκία και οι μη μεταδοτικές ασθένειες αυξάνονται. Αν η τάση για μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνεται με τον σημερινό ρυθμό οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους. Ο Lustig επισημαίνει επίσης ότι η θεραπεία των ασθενειών και των δυσκολιών που συνδέονται με αυτές ανέρχονται χονδρικά στο 75% του συνολικού κόστους της υγιειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για κόστος που πληρώνουν όλοι, επομένως πρέπει να τους αφορά όλους.

 Ο Δρ. Lustig παιδιατρικός ενδοκρινολόγος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ρύθμισης της ζάχαρης. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του UCSF στο διαδίκτυο το μήνυμά του χάνεται. Αμέσως μόλις ανέβηκαν στο YouTube οι διαλέξεις του κόλλησαν ιό που τον έλαβαν πάνω από μισό εκατομμύριο θεατές.

 Ενώ δεν συνιστάται η απόλυτη απαγόρευση της ζάχαρης, ποιός θα μπορούσε να ισχυριστεί με το δικαίωμα του κοινού ότι γνωρίζει την αλήθεια; Χάρη στις επισημάνσεις που φέρουν τα πακέτα με τα τσιγάρα γνωρίζουμε τώρα ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιοπάθεια και μια σειρά από άλλες ασθένειες. Τώρα που ξέρετε περισσότερα για τη ζάχαρη δεν θα το ξανασκεφτείτε πριν αγοράσετε σοκολάτα; Η επιλογή είναι δική σας, αλλά μια συνειδητή επιλογή δεν είναι καλύτερη από μια επιλογή που γίνεται απλά με ευκολία και από συνήθεια;

Rate this item
(0 votes)