Τα σακχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιοπάθεια

Μια πρόσφατη μελέτη από μια ομάδα ερευνητών στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου του Σικάγο στο Ιλινόις δείνει ότι τα σακχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιοπάθεια, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

 Ενώ τα αναψυκτικά και άλλα ποτά με γλυκαντικές ουσίες είναι ύποπτα ότι συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, η μελέτη, όπως αναφέρει το ηλεκτρονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Circulation, καταδεικνύει ότι η αύξηση σωματικού βάρους είναι το μικρότερο πρόβλημα σε σύγκριση με αυτές τις εξουθενωτικές και θανατηφόρες ασθένειες.

     Η μελέτη διήρκεσε για πάνω από μια δεκαετία με ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφών να δίνονται σε μια ομάδα 4.166 ενηλίκων με διάφορες εθνικότητες. Στη μελέτη συμπεριλαμβάνονταν άντρες και γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 45 και 84, οι οποίοι δεν είχαν παρουσιάσει στοιχεία καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της μελέτης. Περιοδική παρακολούθηση της μελέτης στις εξετάσεις των συμμετεχόντων συμπεριέλαμβανε μετρήσεις βάρους, μετρήσεις της περιμέτρου της μέσης και αναλύσεις HDL («καλής χοληστερόλης»), LDL («κακή χοληστερόλη»), των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων διαταραγμένης γλυκόζης νηστείας (IFG), τα οποία αποτελούν ενδείξεις κινδύνου για διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή νόσο. Στο τέλος της μελέτης η επικεφαλής ερευνήτρια Christina M. Shay και οι συνάδελφοί της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις γυναίκες η αυξημένη κατανάλωση 2 ή περισσότερων σακχαρούχων ποτών καθημερινά (SSB) συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο» για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη απ’ ότι η κατανάλωση 1 ή λιγότερο σακχαρούχων ποτών καθημερινά.

 Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε τέτοια συσχέτιση στους άντρες και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο λόγος για τις διαφορές μπορεί να είναι μεταβολικός καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες «παρουσιάζουν χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις σε σύγκριση με τους άντρες και συνεπώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο όταν καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων σε μορφή σακχαρούχων ποτών.»

Ενδιαφέρον είναι ότι ενώ παρατηρήθηκε αύξηση της περιμέτρου στην περιφέρεια των γυναικών η αναμενόμενη αύξηση σωματικού βάρους δεν ήταν εμφανής. Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, επειδή ακόμα και όταν δεν εμφανίζεται υπερβολική αύξηση σωματικού βάρους παραμένει ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Συχνά συνδέουμε μόνο την παχυσαρκία με τον αυξημένο κίνδυνο προσβολής από αυτές τις ασθένειες και πολλά άτομα που πίνουν συνήθως 2 ή περισσότερα σακχαρούχα ποτά καθημερινά, αλλά δεν παίρνουν βάρος συχνά αισθάνονται ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς κίνδυνο. Τα αποτελέσματα της μελέτης προσαρμόστηκαν σε παράγοντες όπως η άσκηση και η αφετηρία κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, επομένως τα σακχαρούχα ποτά αποτελούν κίνδυνο ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.

  Μέχρι τώρα οι ερευνητές δεν έχουν απομονώσει τους λόγους που τα σακχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο, αλλά αισθάνθηκαν ότι τα ευρήματά τους είναι πολύ σημαντικά ώστε να τα δημοσίευσουν. Από τότε που τα SSB ορίζονται ως σακχαρούχα ποτά η αντικατάσταση της κόκα κόλας με άλλα αναψυκτικά που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες μπορεί να μην είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση. Το νερό, οι χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη, το τσάι από βότανα και άλλα ποτά μπορεί να είναι εξίσου δροσιστικά όπως η κόκα κόλα, αλλά κρύβουν και αυτά τους κινδύνους για την υγεία λόγω των γλυκαντικών ουσιών. Ως πρόσθετο μπόνους οι φυσικοί χυμοί και τα βότανα συχνά περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλα υγιεινά συστατικά που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν τις ασθένειες που προκαλούν τα σακχαρούχα ποτά.

Rate this item
(0 votes)