Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

Mια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ.

  Ο Cyrus Raji, διδάκτωρ Ιατρικής με διδακτορικό της Ιατρικής Σχολής και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας του στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA) δήλωσε ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που «δημιουργεί μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού, της εγκεφαλικής δομής και του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ.» Συνέχισε λέγοντας ότι όσοι κατανάλωναν ψητά ή βραστά ψάρια μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερο έδειξαν «καλύτερη διατήρηση του όγκου της φαιάς ουσίας» όπως έδειχνε η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) σε εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η παρουσίαση του Δρ. Raji συμπεριλαβάνεται σε ένα Δελτίο Τύπου της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής του Νοεμβρίου 2011.

     Έχει αποδειχτεί ότι η λειτουργία του εγκεφάλου έχει άμεση σχέση με τον εγκεφαλικό όγκο και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μια αθροιστική και μέχρι τώρα ανίατη μείωση των νοητικών ικανοτήτων έχει αποδειχτεί ότι συνοδεύεται από μείωση του εγκεφαλικού όγκου σε ορισμένους βασικούς τομείς. Ο Δρ. Raji και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια δεκαετή μελέτη 260 ατόμων, των οποίων οι νοητικές λειτουργίες φαίνονταν αρχικά φυσιολογικές. Από αυτά τα 260 άτομα τα 163 κατανάλωναν ψάρι σε εβδομαδιαία βάση και οι περισσότεροι από αυτούς κατανάλωναν βραστό ή ψητό ψάρι μέχρι και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Στο τέλος της μελέτης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ογκομετρική μαγνητική τομογραφία. Σύμφωνα με τον Δρ. Raji ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψην παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα, η φυσική δραστηριότητα, το φύλο και η παρουσία ή απουσία του γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης Ε4 (ApoE4) (ένα γονίδιο γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ), όσοι έτρωγαν συχνά ψάρι βραστό ή ψητό είχαν σχεδόν πενταπλάσια μείωση του κινδύνου να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή το λιγότερο ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI), η οποία είναι συχνά προπομπός της νόσου Αλτσχάιμερ.

  Πώς μειώνει η κατανάλωση ψαριού τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ;

      Πολλές περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται με τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τον Δρ. Raji «Η κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού προάγει τη δημιουργία δυνατότερων νευρώνων στη φαιά ουσία του εγκεφάλου καθιστώντας τους μεγαλύτερους και υγιέστερους.» Ενώ αποδείχτηκε ότι πολλές περιοχές του εγκεφάλου επωφελούνται από την τακτική διατροφή με ψάρι ο μετωπικός φλοιός του εγκεφάλου που είναι σημαντικός για τη γνωστική λειτουργία έδειξε ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα. Ο Δρ. Raji δεν ανέφερε γιατί το ψητό ή βραστό ψάρι είναι ευεργετικό, ενώ το τηγανητό δεν φαίνεται να συμβάλλει στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας, αλλά διευκρινίζει γιατί δεν το έκανε. Για τους σκοπούς της μελέτης ως «βραστό» ψάρι ορίστηκε το ψάρι που μαγειρεύτηκε με την άμεση εφαρμογή της θερμικής ακτινοβολίας, όπως και το ψητό ψάρι στο γκριλ και το «ψητό» ψάρι ορίστηκαν ως ψάρι μαγειρεμένο σε ξηρή θερμοκρασία, όπως το ψάρι στο φούρνο. Επίσης, δεν συμπεριλήφθηκαν το ωμό και το βραστό ψάρι.

     Για άγνωστους λόγους η εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ βρίσκεται σε άνοδο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα ετησίως διαγνώσκονται με τη νόσο. Αυτή η μελέτη και άλλες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα διατροφικό στοιχείο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πλήθος άλλων ασθενειών. Ολοένα και περισσότερο η επιστήμη φαίνεται ότι υποστηρίζει το παλιό ρητό «Είστε ό, τι τρώτε.»

Rate this item
(0 votes)