Νέα μελέτη: Τα δαμάσκηνα προλαμβάνουν την οστεοπόρωση

Όσο περισσότερο οι επιστήμονες μελετούν τις αιτίες των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση τόσο περισσότερο φαίνεται ότι ανακαλύπτουν τον ζωτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν στην προληπτική ιατρική οι τροφές που καταναλώνουμε.

 Έχει τεκμηριωθεί καλά ότι η οστεοπόρωση πλήττει κυρίως τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά μέχρι πρόσφατα οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν το ιδιαίτερο τρόφιμο που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Florida State University News υποστηρίζει ότι τα ταπεινά δαμάσκηνα μπορούν να είναι το καλύτερο «προληπτικό φάρμακο» της φύσης ενάντια στην οστεοπόρωση.

     Ο Bahram H. Arjmandi του Πανεπιστημίου της πολιτείας της Φλόριντα και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της πολιτείας της Οκλαχόμα εξέτασαν 2 ομάδες γυναικών για το χρονικό διάστημα ενός χρόνου. Και οι 100 συμμετέχοντες της μελέτης ήταν μετεμμηνοπαυσιακές διατρέχοντας μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση. 55 από τις γυναίκες είχαν εντολή να τρώνε 100γρ. δαμάσκηνα (περίπου 10) καθημερινά, ενώ η ομάδα ελέγχου των 45 είχε εντολή να τρώει 100γρ. ξηρά μήλα. Και στις δυο ομάδες χορηγήθηκαν ημερήσιες δόσεις ασβεστίου και βιταμίνης D.

Τι διαπίστωσε η μελέτη

     Μετά το πέρας της μελέτης όλες οι συμμετέχουσες εξετάστηκαν για να καθοριστεί η οστική πυκνότητά τους σε μέταλλα. Οι συμμετέχουσες που έτρωγαν δαμάσκηνα «είχαν σημαντικά μεγαλύτερη οστική πυκνότητα μετάλλων» και στη σπονδυλική στήλη και στην ωλένη (ένα από τα δύο οστά του βραχίονα) από αυτές που κατανάλωναν αποξηραμένα μήλα. Σύμφωνα με τον Δρ. Arjmandi αυτό οφειλόταν τουλάχιστον εν μέρει χάρη στη μοναδική ιδιότητα των δαμάσκηνων να «καταστέλλουν τον ρυθμό της οστικής απορρόφησης» (ανάλυση). Ενώ η απορρόφηση είναι μια συνεχής διαδικασία καθώς γερνάμε το ποσοστό, στο οποίο εμφανίζεται τείνει να υπερβαίνει το ποσοστό στο οποίο εμφανίζεται η ανάπτυξη των νέων οστών. Στις γυναίκες αυτή η διαδικασία αρχίζει στην εμμηνόπαυση ή στην ηλικία περίπου των 55 ενώ στους άντρες περίπου στην ηλικία των 65.

Η σημασία των δαμάσκηνων στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

     Ως Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής, Τροφής και Άσκησης του Πανεπιστημίου της πολιτείας Φλόριντα ο Δρ. Arjmandi δηλώνει ότι έχει «δοκιμάσει πάρα πολλά φρούτα συμπεριλαμβανομένων των σύκων, των χουρμάδων, των φραουλών και των σταφίδων, και κανένα από αυτά δεν είχε στο ελάχιστο το αποτέλεσμα της οστικής πυκνότητας που έχουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα.» Ως αποτέλεσμα των πορισμάτων αυτής της μελέτης συστήνει σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας να αρχίσουν να κάνουν τα δαμάσκηνα μέρος της καθημερινής τους διατροφής ξεκινώντας με δυο-τρία την ημέρα αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό στα δέκα. Ενώ 8 εκατομμύρια μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οστεοπόρωση άλλα 2 εκατομμύρια άντρες πάσχουν από την ίδια ασθένεια. «Μην περιμένετε μέχρι να πάθετε κάταγμα ή να διαγνωστεί ότι πάσχετε από οστεοπόρωση,» συμβουλεύει. Τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζονται για να αποτραπεί η εκδήλωση αυτής της πάθησης και η ανάγκη πρόσληψης φαρμάκων για τον έλεγχό της.

Rate this item
(0 votes)