Γιατί να τρώτε μούρα Maqui

Τι είναι τα μούρα maqui; Υπάρει λόγος που θα πρέπει να τρώτε μούρα maqui ή είναι ειδικό διατροφικό συμπλήρωμα που εξυπηρετεί κάποιο σκοπό;

Τι είναι τα μούρα maqui;

     Ντόπιο προϊόν στη Χιλή της Νότιας Αμερικής τα μούρα maqui ονομάζονται και κρασόμουρα Χιλής. Αναπτύσσονται σε αφθονία σε αυτή την χώρα και ακόμα δεν χρειάζεται να καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς. Ιδιαίτερα διαδεδομένα στην περιοχή της Παταγονίας στη νότια Χιλή χρησιμοποιούνται συχνά από τους γηγενείς Μαπούτσε της περιοχής για χιλιετίες, αλλά μόνο πρόσφατα εισήχθησαν στη Δύση.

 Το επιστημονικό όνομα για τα μούρα maqui είναι Αριστοτέλεια chilensis. Δεδομένου ότι προσέλκυσαν την προσοχή των ερευνητών έχουν μαθευτεί πολλά πράγματα για τα ευεργετικά οφέλη που πρσφέρουν στην υγεία αυτά τα μικρά, βαθυμοβ μούρα. Όπως ισχύει και για τα άλλα μοβ μούρα και λουλούδια η χρωστική στα μούρα maqui περιέχει ανθοκυάνιο που είναι γνωστό ότι παράγει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Τα μούρα maqui, όπως τα σταφύλια κονκόρντ, περιέχουν και συγκεκριμένη ανθοκυάνη γνωστή ως δελφινιδίνη που επιδεικνύουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα στον οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα μούρα maqui περιέχουν πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δελφινιδίνης από τα άλλα μούρα.

 Οφέλη για την υγεία των μούρων maqui

     Λόγω των ευργετικών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους τα μούρα maqui πιστεύεται ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από έναν αριθμό εκφυλιστικών ασθενειών που συνδέονται με φλεγμονές. Στην ιατρική ορολογία η κατάληξη «-ίτις» προέρχεται από μια ελληνική λέξη που σημαίνει φλεγμονή, επομένως θεωρητικά τα μούρα maqui μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη κάθε ασθένειας που έχει αυτή την κατάληξη.

     Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μούρων maqui τους δίνουν ακόμα περισσότερα ευεργετικά οφέλη για την υγεία συμβάλλοντας στην πρόληψη της οξείδωσης της χοληστερόλης του αίματος. Δεδομένου ότι η οξείδωση της χοληστερόλης είναι γνωστή ως παράγοντας στην ανάπτυξη όλων των τύπων των καρδιαγγειακών νόσων τα μούρα maqui ίσως μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, του εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών νόσων που είναι γνωστό ότι συνδέονται με τα πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

     Εκτός από αυτά ακολουθούν ακόμα μερικά πιθανά οφέλη των μούρων maqui για την υγεία:

•             Πιστεύεται ότι είναι σε θέση να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του εντέρου.

•             Τα μούρα maqui αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης περισσότερο από άλλα γνωστά φυτά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση μούρων maqui ή η κατάποση χυμού μούρων maqui μετά από τα γεύματα ίσως βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού κυττάρων λίπους.

•             Αντιβακτηριακή δράση που σημειώνεται στα μούρα maqui δείχνει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη βακτηριακών νόσων.

Rate this item
(1 Vote)