Πώς η συμπόνοια μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους

Σύμφωνα με τα λόγια του Δαλάι Λάμα, «ένα χαμόγελο θεραπεύει εσάς και τον πλησίον σας» και φαίνεται να συμφωνεί και η επιστήμη. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση της συμπόνιας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και πιο ικανοποιητική ζωή.

 Τι λέει η επιστήμη

     Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συμπόνια δεν κάνει καλό μόνο στον παραλήπτη, αλλά και στον δωρητή. Ενδιαφέρον είναι ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπόνια κι ο αλτρουισμός βοηθούν τον εγκέφαλο, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να σας κάνουν ακόμα και να ζήσετε περισσότερα χρόνια!

     Μια παρόμοια μελέτη στο Μίσιγκαν ανέλυσε 2700 άτομα για μια περίοδο άνω των 10 ετών και διαπίστωσε ότι όσοι ήταν εθελοντές στην κοινότητά τους είχαν 2,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ήταν εθελοντές.

     Αντίθετα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ο αλτρουισμός είχε μια βαθιά επίδραση στα επίπεδα άγχους των αποφοίτων.

     Άλλες μελέτες έχουν επισημάνει ότι η συμπόνια ελαχιστοποιεί τα κρυολογήματα, τους πονοκεφάλους, τον πόνο και την αϋπνία.

     Η Tia Rich, διευθύντρια του Stanford CARES στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει μια συναρπαστική μελέτη του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν. Οι μοναχοί βουδιστές του Θιβέτ που είχαν αναλάβει περισσότερες από 10.000 ώρες πρακτικού συμπονετικού διαλογισμού εξετάστηκαν χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI). Διαπιστώθηκε ότι οι μοναχοί που είχαν πραγματοποιήσει ουσιαστική συμπόνια στις ζωές τους είχαν αυξημένη ευαισθητοποίηση και προσοχή στα συναισθήματα.

     Επίσης, απ’ το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ο Δρ. James Doty λέει ότι «η συμπόνια δεν διεγείρει μόνο τα κέντρα ευχαρίστησης κάποιου (ανταμοιβή), αλλά οδηγεί και σε μείωση των βιολογικών δεικτών άγχους κι αύξηση των δεικτών της προσαρμοστικής ανοσοποιητικής λειτουργίας.»

     Συνοψίζει λέγοντας ότι η συμπόνια μπορεί να οδηγήσει σε μακροβιότητα, μεγαλύτερη ευτυχία και βελτίωση της υγείας.

     Αναμφίβολα θα γίνει περισσότερη έρευνα στο μέλλον για να διεισδύσει στην ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ συμπόνιας κι ευτυχίας.

Πώς να είστε πιο συμπονετικοί

     Ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο αλτρουισμός πολύ πιθανώς να συνδέεται με τα γονίδιά μας και είναι προκαθορισμένος απ’ την κατασκευή του εγκεφάλου μας, μπορεί και να διδαχθεί.

     Ο διαλογισμός μπορεί να είναι μια καλή αρχή. Ο Δαλάι Λάμα λέει ότι «ο αναλυτικός διαλογισμός είναι μια απ’ τις βασικές μεθόδους μετατροπής του μυαλού και των συναισθημάτων. Επιτρέπει στο άτομο ν’ αλλάξει τις αντιλήψεις και συμπεριφορές του προς τον εαυτό του, τους άλλους και τα άμεσα προβλήματα.»

Rate this item
(0 votes)