Επιλογή και χρήση λιβανιού

     Οι εκτιμήσεις ποικίλουν, αλλά λέγεται ότι το λιβάνι χρησιμοποιείται μεταξύ 4 κι 6 χιλιετιών. Είναι γνωστό ότι το λιβάνι χρησιμοποιούταν στην αρχαία Αίγυπτο και σύμφωνα με την ιστορία της Γέννησης λιβάνι και σμύρνα προσφέρθηκαν ως δώρα απ’ τους τρεις σοφούς άνδρες στον νεογέννητο Ιησού.

Το λιβάνι είναι παραδοσιακό μέρος της θρησκείας των Βουδιστών και των Ινδουιστών με διαφορετικές μυρωδιές να εντοπίζονται σε διαφορετικές τελετουργίες. Αν κι ο όρος αρωματοθεραπεία επινοήθηκε τον 20ό αιώνα, οι οι τέχνες και οι επιστήμες που χρησιμοποιούν αρώματα για θεραπευτικούς σκοπούς χρονολογούνται απ’ την εποχή του λιβανιού και πιθανώς ακόμα περισσότερο.

Επιλογή θυμιάματος

     Η πρώτη σκέψη όταν επιλέγετε θυμίαμα είναι ο τύπος που θα χρησιμοποιήσετε:

  1. Η σκόνη λιβανιού είναι η αρχαιότερη μορφή θυμιάματος. Αρχικά, τα κονιοποιημένα φύλλα, τα άνθη κι άλλα αρωματικά μέρη των φυτών ρίχνονταν απλώς για καύση. Σήμερα, πασπαλίζονται σε καιόμενο άνθρακα.
  2. Η ρητίνη καίγεται σε βάση άνθρακα. Αν και είναι σχετικά δύσκολος τρόπος καύσης θυμιάματος, οι οπαδοί πιστεύουν ότι αξίζει την έξτρα προσπάθεια και παράγει ένα εξαιρετικό άρωμα και πιο έντονες ψυχολογικές επιπτώσεις.
  3. Οι κώνοι θυμιάματος τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους. Οι κώνοι είναι μακράς διαρκείας, αλλά ορισμένα είδη είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται στην ύπαιθρο ή σε καλά αεριζόμενους χώρους, επειδή παράγουν περισσότερο καπνό καθώς καίγονται στην ευρύτερη βάση του κώνου.
  4. Τα στικ θυμιάματος είναι μέχρι τώρα η πιο δημοφιλής μορφή. Υπάρχουν δύο τύποι στικ θυμιάματος: εκείνα με πυρήνα μπαμπού κι εκείνα που αποτελούνται εξολοκλήρου από θυμίαμα.

     Κατά την επιλογή θυμιάματος, μετρούν πολύ η ποιότητα και το άρωμα που θα επιλέξετε. Μερικές φτηνές μάρκες χρησιμοποιούν τεχνητά αρώματα και παράγοντες κοπής. Οι «καθαρολόγοι» θυμιάματος συνιστούν ν’ αποφεύγονται τ’ αρώματα με ονόματα όπως «Pina Colada» ή άλλα αρώματα που δεν συνδέονται με φυσικά αρώματα.

Χρήση θυμιάματος

     Για τι χρησιμοποιείτε το θυμίαμα; Οι μυρωδιές έχουν βαθιά ψυχολογική επίδραση, επομένως η επιλογή του λιβανιού θα πρέπει να βασίζεται τουλάχιστον στην ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε καθώς και σ’ ένα ευχάριστο άρωμα. Μερικές πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Το σανταλόξυλο είναι ένα απ’ τα πιο δημοφιλή αρώματα. Χρησιμοποιείται στον διαλογισμό λόγω της χαλαρωτικής του επίδρασης, αλλά είναι και κατάλληλο για τη δημιουργία μιας γαλήνιας ατμόσφαιρας στο σπίτι.
  • Το ξύλο αλόε συνιστάται μόνο για διαλογισμό. Θεωρείται ότι η εισπνοή του αντιστοιχεί με μισή ώρα συνεδρίας διαλογισμού. Ακριβό και σχετικά δυσεύρετο θυμίαμα υπάρχει και σε ορισμένα μίγματα ξύλου αλόε και σανταλόξυλου.
  • Το πατσουλί είναι ένα πολύ δημοφιλές άρωμα. Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία αρωμάτων (ιδιαίτερα στ’ αρώματα για άνδρες) και θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Το θυμίαμα πατσουλιού συνιστάται για την ανύψωση της διάθεσης και την ανακούφιση του άγχους ή της έντασης. Ένα έξτρα μπόνους του πατσουλιού είναι ότι χρησιμοποιείται από παλιά ως απωθητικό κουνουπιών.
  • Το θυμίαμα λεβάντας έχει μια αισθητή κατευναστική επίδραση. Οι αρωματοθεραπευτές χρησιμοποιούν έλαια λεβάντας κι αιθέρια έλαια για την ανακούφιση των πονοκεφάλων έντασης κι άλλων διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος.
  • Το τριαντάφυλλο είναι ένα αρωματικό, καταπραϋντικό άρωμα που πραγματικά δεν χρειάζεται συστάσεις. Θα πρέπει να προσέχετε κατά την επιλογή θυμιάματος τριαντάφυλλου ωστόσο. Διατίθενται πολλές φτηνές απομιμήσεις στικ θυμιάματος τριαντάφυλλου κατασκευασμένα από συνθετικά συστατικά. Οι καθαρολόγοι και οι αρωματοθεραπευτές συνιστούν πάντα μόνο καθαρά, φυσικά συστατικά για βέλτιστα αποτελέσματα.
  • Το άρωμα πορτοκαλιού, λεμονιού κι άλλων εσπεριδοειδών είναι εξαιρετικοί αθλητές ενέργειας. Όπως και με το τριαντάφυλλο και με τ’ άλλα αρώματα προσπαθήστε να βρείτε θυμίαμα που χρησιμοποιεί βασικά κι όχι συνθετικά συστατικά.

Με μόνη εξαίρεση ίσως το ξύλο αλόε όλα αυτά τα αρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Ενώ το σανταλόξυλο, για παράδειγμα, σχετίζεται με τον διαλογισμό πολλοί πολιτισμοί το συνδέουν με χαρούμενες οικογενειακές συγκεντρώσεις κι άλλες γιορτές επειδή εμφανίζεται πολύ συχνά σε σημαντικές θρησκευτικές στιγμές του έτους όταν θυμίαμα σανταλόξυλου καίγεται σε βωμούς σπιτιών.

     Αν έχετε αρνητική ή αλλεργική αντίδραση στο θυμίαμα μπορεί να συμβαίνει επειδή επιλέγετε εμπορικό σήμα που περιέχει τεχνητά συστατικά. Δοκιμάστε επιλέγοντας ένα εμπορικό σήμα που πωλείται από έναν αξιόπιστο έμπορο  .

Rate this item
(0 votes)