Το άγχος είναι μεταδοτικό;

Rate this item
(0 votes)
Published in health;

     Ενώ ίσως αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα και πλένετε τα χέρια σας για να κρατάτε μακριά τα μικρόβια, τι κάνετε για ν’ αποφύγετε τη μετάδοση του άγχους;  Όπως είναι τα μικρόβια μεταδοτικά έτσι είναι και το άγχος. Πολυάριθμες μελέτες κι ερευνητές δείχνουν  ν’ απορροφούμε τα συναισθήματα των άλλων σαν σφουγγάρι και να υιοθετούμε τις ανησυχίες τους.

 Τι λένε οι μελέτες για το παθητικό άγχος

     Μια τέτοια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2011, υποστηρίζει ότι το άγχος είναι τόσο μεταδοτικό όσο και το κοινό κρυολόγημα. Υποστηρίχτηκε, μάλιστα, ότι με κάποιο τρόπο νιώθουμε και εμείς την ανησυχία των γύρω μας.

     Η Ψυχολόγος Καθηγήτρια Elaine Hatfiel, που ηγήθηκε της μελέτης, επινόησε τον όρο «συναισθηματική μόλυνση» για να εξηγήσει την απάντηση. Προφανώς, αντανακλούμε το άγχος στους άλλους ως τρόπο για να ταυτιστούμε και να νιώσουμε σημαντικοί μαζί τους. Έτσι, συχνά λαμβάνουμε τη γλώσσα του σώματός τους όπως το κύρτωμα των ώμων ή το κατσούφιασμα.

     Οι γυναίκες διατρέχουν προφανώς μεγαλύτερο ρίσκο, αφού έχουν την τάση να νιώθουν τα συναισθήματα των άλλων.

     Το παθητικό άγχος είναι πιο διαδεδομένο στον εργασιακό χώρο, καθώς τείνει να είναι μια προνομιακή τοποθεσία για υψηλά επίπεδα άγχους λόγω φόρτου εργασίας ή ασαφούς εργασιακού ρόλου. Αναμφίβολα, οι πρόσφατες οικονομικές αβεβαιότητες τροφοδότησαν ακόμα περισσότερο την ανησυχία στους χώρους εργασίας ανά τον κόσμο.

Πώς να αποστασιοποιηθείτε απ’ το παθητικό άγχος

     Τώρα που ξέρουμε ότι το άγχος είναι μεταδοτικό, τι μπορούμε να κάνουμε για ν’ αποφύγουμε; Ο Ψυχίατρος Andrew Parker λέει ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε την αντίστασή μας απέναντι στο άγχος με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα στα κρυολογήματα και τη γρίπη.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για την καταπολέμηση του παθητικού άγχους:

 • Αποφύγετε να γίνεστε αποδέκτης του άγχους των άλλων: αναγνωρίστε την ανησυχία τους, αλλά μείνετε μακριά και κατανοήστε ότι δεν χρειάζεται να γίνει άγχος σας.
 • Προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε από τ’ άτομα που απλώς θέλουν να εξανεμίσουν την απογοήτευσή τους χωρίς να αλλάξουν τίποτα στη ζωή τους..
 • Πείτε στους <<δράστες>> ότι το άγχος τους σας επηρεάζει και στη συνέχεια προσφερθείτε να βοηθήσετε, αν γνωρίζετε ότι δεν θα σας προκαλέσει ανησυχία.
 • Να είστε θετικοί! Η θετικότητα είναι τόσο μεταδοτική όσο και το άγχος, επομένως διαδώστε θετικά μηνύματα σε μια αρνητική συζήτηση για να τονώσετε το ηθικό των άλλων.
 • Ζητήστε βοήθεια αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε ώστε  ν’ αποφύγετε τη μετάδοση του άγχους σας.
 • Κάντε ένα διάλειμμα αν εργάζεστε σε αγχωτικό περιβάλλον: κάντε μασάζ, πηγαίντε βόλτα ή καθίστε ήσυχα μ’ ένα φλιτζάνι τσάι.
 • Επίσης, μπορείτε να βρείτε τον διαλογισμό, τη γιόγκα ή την παροχή συμβουλών πολύ ωφέλιμα για τη διαχείριση του άγχους.

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.