Χυμός cranberry για υγιή καρδιά

     Η σκλήρυνση των αρτηριών είναι μια πάθηση που προκαλείται απ’ τη συσσώρευση πλάκας ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία. Τεχνικά ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η σταθερή συσσώρευση ασβεστίου μπορεί να περάσει τελείως απαρατήρητη μέχρι να γίνει τόσο μεγάλη που φράζει τις αρτηρίες και προκαλεί ξαφνικό εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Ενώ οι ερευνητές συνέδεαν πάντα την αθηροσκλήρωση με τη διατροφή, πολλά παραμένουν άγνωστα για το τι κάνει το ασβέστιο να «κολλήσει» στα τοιχώματα» των αρτηριών. Μια πρόσφατη έρευνα ρίχνει νέο φως στις αιτίες αυτής της απειλητικής για τη ζωή πάθησης και συστήνει ακόμα μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία- τον χυμό βακκίνιων.

Συστήνεται εδώ και πολύ καιρό απ’ τους διατροφολόγους και η επιστήμη έχει βρει ακόμα περισσότερους λόγους για την κατανάλωση χυμού cranberry. 

Τι διαπίστωσε η μελέτη

      Μια ομάδα ερευνητών στην Mayo Clinic στην Αμερική πραγματοποίησε διπλά τυφλή έρευνα για να μελετήσει τις επιπτώσεις του χυμού cranberry στην υγεία. Για τη μελέτη επιλέχθηκαν 84 συμμετέχοντες με γνωστούς καρδιακούς κινδύνους υγείας. Απ’ αυτούς, οι 69 ολοκλήρωσαν την τετράμηνη μελέτη. Στους 32 δόθηκαν δυο ποτήρια χυμός cranberry του εμπορίου (double strength Ocean Spray) σε καθημερινή βάση ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται περιφερική αρτηριακή τονομέτρηση (EndoPAT) οι ερευνητική ομάδα μέτρησε τα υφιστάμενα επίπεδα ασβεστίου πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος των δοκιμών.

    Μια αφηρημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε απ’ το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) κατέληξε ότι η «μείωση στο κλάσμα της οστεοκαλσίνης + στα EPC προτείνει μια πιθανή ευεργετική επίδραση των εμπλουτισμένων πολυφαινολών CJ.» Με απλά λόγια  σημαίνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες  σε αυτή τη μελέτη που έπιναν χυμό cranberry έδειξαν μείωση του ασβεστίου (οστεοκαλσίνη) στα τοιχώματα των αρτηριών και λιγότεροι μεταφορείς (EPC ή  ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα) στο αίμα.

Γιατί να πίνουμε χυμό cranberry για υγιή καρδιά;

     Τι έχει ο χυμός cranberry και συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς; Οι ερευνητές της Mayo Clinic άρχισαν την έρευνά τους απ’ την αντίληψη ότι τα μούρα περιέχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες. Με δεδομένο ότι θεωρούνται σημαντικά και για τα οστά και για την καρδιαγγειακή υγεία, θέλησαν να ερευνήσουν τις πολυφαινόλες σε μεγαλύτερο βάθος. Τα αποθέματα ασβεστίου βρέθηκαν στα τοιχώματα των αρτηριών στο ίδιο το ασβέστιο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Γιατί συσσωρεύεται στις αρτηρίες, όπου μπορεί να έχει τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα;

     Το μυστικό αποδείχτηκε ότι υπάρχει στα EPC. Αυτά είναι κύτταρα που μεταφέρουν το ασβέστιο στο αίμα όπου εναποτίθενται. Ενώ οι πολυφαινόλες κι άλλα αντιοξειδωτικά είναι εξαιρετικοί καθαριστές των ελεύθερων ριζών και ωφέλιμα μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, οι πολυφαινόλες στον χυμό μούρων φαίνεται επίσης να μειώνουν τα επίπεδα EPC στη ροή του αίματος. Ως αποτέλεσμα, η οστεοκαλσίνη δεν μεταφέρεται στο κυκλοφορικό σύστημα για εναπόθεση.

     Η Mayo Clinic χρησιμοποίησε μια δημοφιλή μάρκα χυμού cranberry που περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης. Από τότε που η ζάχαρη έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγείαπολλοί επαγγελματίες υγείας συνιστούν τη χρήση εκχυλίσματος μούρων χωρίς ζάχαρη αντί για αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Η ξινή γεύση των μούρων μπορεί να εξουδετερωθεί αναμιγνύοντας το εκχύλισμα μούρων με γλυκούς φρέσκους χυμούς φρούτων όπως ο χυμός πορτοκαλιού. Προσθέστε λίγο φρέσκο πολτοποιημένο δυόσμο στο μίγμα κι έχετε ένα δροσιστικό καλοκαιρινό αναψυκτικό που θα λατρέψετε κι ο οργανισμός σας θα σας λατρέψει που το πίνετε. Για το αφρώδες αναψυκτικό χωρίς προσθήκη ζάχαρης και πρόσθετα πειραματιστείτε με χυμό φρούτων, εκχύλισμα μούρων και ανθρακούχο νερό.

Rate this item
(0 votes)