Αρωματοθεραπεία για το άγχος και την ανησυχία

Rate this item
(0 votes)
Published in health;

     Η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική για την ανακούφιση απ’ το άγχος και την ανησυχία με τη βοήθεια κάποιων εκλεκτών φυτικών εκχυλισμάτων κι αιθέριων ελαίων. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν θετικά και να αναπροσαρμόσουν τις φυσικές, πνευματικές και συναισθηματικές πτυχές του οργανισμού μας συμπεριλαμβάνοντας τη μείωση του άγχους και την ανησυχία των ατόμων.

 

Το άγχος και η ανησυχία βρίσκονται σε άνοδο στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς ο τρόπος ζωής πιέζεται χρονικά ολοένα και περισσότερο με έμφαση στις επιδόσεις στον χώρος της εργασίας.

Η συχνότητα εμφάνισης του άγχους που σχετίζεται με την εργασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις απουσίες κι αν δεν αντιμετωπιστεί θα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.

Τι είναι η αρωματοθεραπεία;

     Η αρωματοθεραπεία είναι η χρήση αιθέριων φυτών και φυτικών εκχυλισμάτων για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας. Τα έλαια αρωματικών φυτών μπορούν να τονώσουν, να ισορροπήσουν, να εμψυχώσουν, ν’ απαλύνουν και να ηρεμήσουν. Μπορεί να απλωθούν με μασάζ στο σώμα σε συνδυασμό με μια ουδέτερη βάση ή έλαιο μεταφοράς ή μπορούν να εισπνέονται με τη χρήση ενός διαχύτη δωματίου. Δρουν ενεργοποιώντας την αίσθηση της όσφρησης, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τον εγκέφαλο προσφέροντας έτσι μια άμεση μέθοδο επίδρασης στην παραγωγή των επονομαζόμενων ορμονών «αισθάνομαι καλά», όπως οι ενδορφίνες. Τα έλαια αρωματικών φυτών έχουν τη δυνατότητα, συνεπώς να τονώνουν, να ισοροπούν, να εμψυχώνουν και να ηρεμούν. Μερικά αιθέρια έλαια, τα οποία συνταγογραφούνται για το άγχος και την ανησυχία περιλαμβάνουν:

ž   Λεβάντα

ž   Γεράνι 

ž   Φασκόμηλο

ž   Περγαμόντο

ž   Γιασεμί

  Σανταλόξυλο και

ž   Γλυκιά μαντζουράνα

Άγχος κι ανησυχία

     Η συσσώρευση του άγχους και της ανησυχίας μπορεί να έχει μια σειρά από επιζήμιες παρενέργειες συμπεριλαμβανομένων και των αυξημένων ποσοστών της καρδιακής και της αρτηριακής πίεσης. Αν παραμένει σταθερή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να έχει συσσωρευτικό αποτέλεσμα που μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Αν διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την κοσμοθεωρία σας και την αλληλεπίδραση σε προσωπικό επίπεδο. Αυτά τα πολλαπλά οφέλη περιλαμβάνουν:

 1. Πιο εύκολη προσαρμογή στις αλλαγές.
 2. Αύξηση των ενεργειακών επιπέδων.
 3. Μεγαλύτερη ανεκτικότητα σε δύσκολες συνθήκες.
 4. Γινόμαστε πιο ανοιχτοί και χαλαροί, και
 5. Επιτρέπει την απόλαυση ενός βελτιωμένου ύπνου.

Πώς μπορεί η αρωματοθεραπεία να συμβάλλει στο άγχος και την ανησυχία;

     Η αρωματοθεραπεία είναι μια δυνητικά χαλαρωτική και θεραπευτική λύση, κι έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ανακούφιση του άγχους και της ανησυχίας. Έχει αποδειχτεί ότι επιβραδύνει τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής, την αρτηριακή πίεση κι αποκαθιστά την ορμονική ισορροπία. ακολουθούν δυο μίγματα για τη διαχείριση του άγχους.

Μίγματα αιθέριων ελαίων για τη μείωση του άγχους

     Αυτο το μίγμα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το πνεύμα σας και να τα ξεχάσετε όλα για λίγο. Προσθέστε τ’ ακόλουθα σε 100ml έλαιου μεταφορέα (το έλαιο μεταφορέα χρειάζεται για την αραίωση των αγνών αιθέριων ελαίων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικό έλαιο, όπως αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο ή canola):

ž   10 σταγόνες έλαιο περγαμόντου (το περγαμόντο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν πρόκειται να βγείτε στον ήλιο, καθώς μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία η οποία προκαλεί καφέ κηλίδες στο δέρμα)

ž   20 σταγόνες έλαιο γερανίου

ž   10 σταγόνες έλαιο ylang ylang

ž   5 σταγόνες λιβανέλαιο

ž   5 σταγόνες έλαιο κέδρου

     Εναλλακτικά, μπορείτε αν χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω συνδυασμό για την ανακούφιση του άλγους και του πόνου που προκαλούνται απ’ το άγχος:

ž   20 σταγόνες έλαιο λεβάντας

ž   10 σταγόνες έλαιο δενδρολίβανου

ž   10 σταγόνες έλαιο μαύρου πιπεριού

ž   5 σταγόνες έλαιο μέντας

ž   5 σταγόνες έλαιο κυπρίνου

     Και πάλι πρέπει να προσθέσετε τα αιθέρια έλαια σε 100ml έλαιο μεταφορέα.

     Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο κι εκπαιδευμένο αρωματοθεραπευτή καθώς μερικά αιθέρια έλαια είναι πολύ πυκνά που μπορούν να είναι επιβλαβή και να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα. Επίσης, μπορεί να είναι επιβλαβή σε περίπτωση κατάποσης.

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.