Αρωματοθεραπεία για την ανακούφιση απ’ το έκζεμα

     Για έναν ορισμό που είναι ακόμα χειρότερος απ’ το όνομα της πάθησης που ορίζεται, δεν μπορείτε ν’ αμελήσετε την Ατοπική Δερματίτιδα. Αυτός είναι ο ιατρικός όρος για το έκζεμα, το οποίο περιγράφεται ως «οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση με αντιδράσεις υπερευαισθησίας». Σημαίνει ότι μάλλον υπάρχει κάποιος στην οικογένεια που έχει ήδη αλλεργίες και βγάζει εξανθήματα. Κυρίως, συμβαίνει σε άτομα που αντιδρούν άσχημα σε όλες τις μορφές του άγχους.

 Ποιός παθαίνει έκζεμα;

     Το έκζεμα δεν είναι σπάνιο, με το 20% των μωρών ν’ αρχίζουν τη ζωή τους με αυτή την πάθηση. Μερικές φορές, εξαφανίζεται καθώς μεγαλώνουν, αλλά για πολλά άτομα είναι μέρος της ζωής τους και πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί. Δεν αρχίζει πάντα στην παιδική ηλικία και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής ακολουθώντας το άγχος, την τροφική αλλεργία ή την έκθεση σε χημικές ή άλλες ερεθιστικές ουσίες.

     Ο όρος καλύπτει μια ευρεία ποικιλία παθήσεων του δέρματος, συνήθως με ερυθρές και ξηρές κηλίδες που προκαλούν κνησμό, και η επιδερμίδα μπορεί να γίνει τραχειά και παχιά. Η ένταση μπορεί να κυμανθεί από ήπια μέχρι σοβαρή. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά βρίσκεται στις πτυχώσεις του δέρματος όπως στους αγκώνες αι πίσω απ’ τα γόνατα.

Χρήση των αιθέριων ελαίων με προσοχή

     Η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη στη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων αν επιλεχθεί προσεκτικά. Επειδή αντιμετωπίζετε ήδη ερεθισμένη επιδερμίδα πρέπει να πάρετε κάποια βασικά μέτρα προφύλαξης:

 • Αιθέρια έλαια μέγιστης ποιότητας. Ν’ αγοράζετε μόνο φρέσκα 100% αγνά αιθέρια έλαια από αξιόπιστο προμηθευτή και να τα χρησιμοποιείτε αμέσως.
 • Έλαια μεταφορέα που να ταιριάζουν. Αν χρησιμοποιείτε έλαια μεταφορέα εμπλουτισμένα, αλλά όχι πάρα πολύ πυκνά, απορροφώνται καλά βοηθώντας την επιδερμίδα να παραμείνει ενυδατωμένη κι απαλή, και μεταφέρει τα αιθέρια έλαια όπου μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της επιδερμίδας.
 • Προσεκτική αραίωση. Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα και πρέπει ν’ αραιώνονται. Δεν αναμιγνύονται με νερό, γι’ αυτό αν θέλετε να προσθέσετε νερό πρέπει πρώτα ν’ αναμιχτούν με σαπούνι, γάλα ή λάδι.

Δοκιμή στην επιδερμίδα. Αναμίξτε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο σε 1 κ. τσαγιού έλαιο μεταφορέα κι εφαρμόστε μόνο λίγες σταγόνες σε μια καθαρή περιοχή της επιδερμίδας, συνήθως στη μέσα περιοχή του βραχίονα. Καλύψτε κι αφήστε για 24 ώρες. Αν δεν υπάρξει αντίδραση είναι ασφαλής η χρήση αυτού του ελαίου. Δοκιμάστε κάθε έλαιο ξεχωριστά 

Επιλογή έλαιου μεταφορέα

 Τα αιθέρια έλαια πρέπει ν’ αραιώνονται πριν εφαρμοστούν στην επιδερμίδα. Όλα τα έλαια είναι καλά για αραίωση, αλλά μερικά έλαια είναι πιο χρήσιμα από άλλα. Μπορείτε να διασκεδάσετε αναμιγνύοντας και κάνοντας συνδυασμούς.

   Το έλαιο βερύκοκου είναι ιδιαίτερα καλή επιλογή. Δεν είναι πολύ πυκνό και κολλώδες, απορροφάται καλά και τρέφει την επιδερμίδα. Είναι πιο ακριβό έλαιο, γι’ αυτό μπορεί να χρειαστεί να το αραιώσετε με ένα μέρος ελαιόλαδο.

    Το Jojoba είναι ένα ελαφρύ έλαιο που συγκρατείται στην επιδερμίδα.

 ž   Το αβοκάντο είναι πλούσιο και θρεπτικό έλαιο.

Τρόποι εφαρμογής των αιθέριων ελαίων στην επιδερμίδα

 1. Αραιωμένο σε λάδι μεταφορέα. Το μασάζ δεν είναι πάντα απαραίτητο , αλλά το έλαιο μπορεί να λειάνει ή να χαϊδέψει το ερεθισμένο δέρμα.
 2. Μπάνιο. Λειτουργεί πολύ καλά για τα μωρά και ηρεμεί. Το αιθέριο έλαιο μπορεί ν’ αραιωθεί σε μια μικρή ποσότητα γάλα και να προστεθεί σε κανονικό νερό μπανιέρας. Μην χρησιμοποιείτε λάδι για αραίωση επειδή όλα μπορούν ν’ αποβούν επικίνδυνα γλιστερά. Τα φακελάκια τσαγιού επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γρήγορη κι εύκολη ανακούφιση και δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Απλώς, βράστε το τσάι και προσθέστε το στο μπάνιο!
 3. Κομπρέσα. Τα αιθέρια έλαια αραιώνονται και προστίθενται σε μια λεκάνη νερού. Κομμάτια ρούχων ή επίδεσμοι βυθίζονται στη συνέχεια στο υγρό κι εφαρμόζονται στις ερεθισμένες περιοχές. Εδώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τα φακελάκια τσαγιού.

Μείγματα αιθέριων ελαίων

     Για τα μωρά χρησιμοποιήστε μόνο το ¼ της συνταγής των ενηλίκων όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια. Η προσθήκη μιας κούπας ζεστού χαμομηλιού τσαγιού στο μπάνιο ή η κομπρέσα είναι ο πιο ασφαλής και γρήγορος τρόπος για να μετριάσετε τον κνησμό.

 • Μπάνιο περιποίησης δέρματος του μωρού: 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού αραιωμένο με 1 κ. σούπας γάλα και 1 κ. σούπας μέλι, όλα προστίθενται στο νερό του μπάνιου.
 • Μπάνιο ενηλίκων: 3 σταγόνες απ’ το καθένα σανταλόξυλο, χαμομήλι και λεβάντα αραιωμένα με 1 κ. σούπας γάλα αναμεμειγμένα με νερό.
 • Κομπρέσα: 2 σταγόνες απ’ το καθένα χαμομήλι και λεβάντα. Αραιώστε με μια μικρή ποσότητα γάλα ή λάδι. Προσθέστε τα σ’ ένα μπολ με ζεστό νερό. Βρέξτε κομμάτια ρούχων σε υγρό και καλύψτε τις ερεθισμένες περιοχές. Μπορείτε ν’ ανανεώνετε όσο συχνά χρειάζεται.
 • Λάδι μασάζ για παιδιά: Παιδιά: 2 σταγόνες χαμομήλι σε 20ml λάδι μεταφορέα. Ενήλικες: 6 σταγόνες (2 σταγόνες απ’ το καθένα απ’ τα 3) απ’ την ακόλουθη λίστα: σανταλόξυλο, ροδόξυλο, χαμομήλι, μανταρίνι, λεβάντα

   

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία, ν’ ανακουφίσουν τον κνησμό και να μαλακώσουν την επιδερμίδα που έχουν έκζεμα. Συχνά, κάνει τον κύκλο του κι ασφαλώς επηρρεάζεται από περιβαλλοντικά και συναισθηματικά ζητήματα, επομένως μπορεί να φουντώσει χωρίς προειδοποίηση. Μην υποθέσετε απλώς ότι η θεραπεία προκαλεί το πρόβλημα. Αν ένας συγκεκριμένος συνδυασμός λειτούργησε στο παρελθόν αξίζει να ξαναπροσπαθήσετε μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα.

Rate this item
(0 votes)