Μην αφήσετε την περίοδό σας να σας σταματήσει από...

      Το να έχετε περίοδο δεν έχει πλάκα (ξέρω, συγκλονιστική αποκάλυψη, σωστά;). Προσωπικά, δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που η περίοδός μου μ’ έκανε να νιώσω σαν να παίζω σε μια παραλία ή να χοροπηδάω με λευκό μπικίνι. Συνήθως, όταν έχω περίοδο, το μόνο που θέλω να κάνω είναι ν’ αράξω σ’ έναν καναπέ μ’ ένα μπολ και να φάω. Ακούγεται ανησυχητικά οικείο, έτσι δεν είναι;

Αλλά αντί να μεμψιμοιρούμε και να σταματάμε τη ζωή μας για πέντε με εφτά μέρες, είναι καιρός να κοιτάξουμε καλά κι επίμονα στον καθρέφτη και να πούμε «Όχι, η περίοδός μου δεν θα με κρατήσει άλλο μακριά απ’ τη ζωή μου.» (Μην διστάσετε να το επαναλάβετε αν χρειαστείτε περισσότερη ενθάρρυνση.)  

Γι’ αυτό ορίστε μερικά πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να μας εμποδίζει η περίοδός μας να κάνουμε:

Να αισθάνεστε άνετα

Γνωρίζατε ,σύμφωνα με μια εθνικη έρευνα που διεξήχθη από την STAYFREE®, ότι περισσότερες απ’ τις μισές Αυστραλέζες νιώθουν συχνά να περιορίζονται απ’ τα ρούχα που φοράνε σε καθημερινή βάση; Κρατήστε σημειώσεις και βάζουμε στοίχημα ότι η στατιστική θ’ ανέβει σε ποσοστά.

Κάνοντας σπορ

Αν δεν συμμετείχατε ποτέ σε κάποιο παιχνίδι ή εγκαταλείψατε μια συνεδρία στο γυμναστήριο, επειδή σκεφτήκατε ότι η περίοδός σας θα επηρρέαζε την επίδοσή σας, κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα, η αθλήτρια υδατοσφαίρισης Holly Lincoln-Smith που πήρε χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες μας αποκάλυψε ότι σκεφτόταν συχνά ότι η περίοδός της επηρρέαζε την απόδοσή της, αλλά ήταν απλώς μια δεισιδαιμονία. «Έχω παίξει μερικά απ’ τα καλύτερα τουρνουά υδατοσφαίρισης που έπαιξα ποτέ ενώ είχα περίοδο» λέει. «Πραγματικά, δεν επηρρεάζει την απόδοσή μου καθόλου... η περίοδος είναι περισσότερο ένα ψυχολογικό εμπόδιο παρά σωματικό για την άσκηση.» Κι αν οι κράμπες σας σταματούν να είστε δραστήριες, η Holly προτείνει να τρώτε καλά (σκεφτείτε: πολλά φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και δημητριακά) και να πίνετε πολύ νερό για την αποφυγή του πόνου.

Ντυθείτε και νιώστε καλά

«Εκείνη η στιγμή του μήνα» είναι που στρέφεστε σε πρόχειρα παντελόνια, φούτερ και πιτζάμες για να νιώθετε άνετα. Κι ενώ με την περίοδό σας αισθάνεστε τόσο προκλητική όσο κι ένα δέντρο, μερικές φορές φορώντας το αγαπημένο σας φόρεμα, κάνοντας μπούκλες τα μαλλιά σας και βγαίνοντας απ’ το σπίτι θα σας κάνει να βγείτε απ’ αυτό το τέλμα και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε άνθρωπος και πάλι. Εμπρός λοιπόν, ξεχάστε την ημερομηνία με τα πρόχειρα παντελόνια σας, την τηλεόραση και τα Chips, κι αντ’αυτού βγείτε έξω με τις φίλες σας. Σίγουρα θα νιώσετε καλύτερα!

Νιώστε ερωτική

 Όπως είπαμε, μάλλον δεν αισθάνεστε πολύ σέξι κατά την διάρκεια της περιόδου σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ν’ αποκλείσετε τις «σέξι στιγμές» εντελώς. Η Δρ. Nikki Goldstein, σεξολόγος και ειδικός στις σχέσεις, μοιράζεται τον τρόπο που μπορείτε να αισθάνεστε ακόμα οικεία με τον σύντροφό σας:

«Μπορείτε να εξακολουθείτε να είστε ερωτικές όταν έχετε περίοδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να κάνετε σεξ. Όταν φιλάμε κι αγγίζουμε κάποιον, απελευθερώνουμε την ίδια ερωτική ορμόνη, την οξυοτοκίνη, που απαλευθερώνουμε όταν κάνουμε σεξ. Αυτό μας βοηθάει να δεθούμε και να παραμείνουμε ερωτευμένοι με κάποιον. Η σωματική οικειότητα είναι σημαντική σε μια σχέση και μπορούμε να το πετύχουμε ακόμα κι όταν έχουμε περίοδο. Ένα φιλί και μια αγκαλιά μπορεί, επίσης, να βοηθήσει διώχνοντας μακριά τις κράμπες.»

Rate this item
(0 votes)