Συνδυάζοντας ενυδάτωση με αντιοξειδωτικά

Ορισμένα συστατικά στα cosmeceuticals μπορεί να συμβάλλουν στην εξάλειψη της ακμής και να κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται νεότερο. Συγκεντρώστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κοινών συστατικών των cosmeceutical.

 Σε ποιον δεν αρέσει μια ενυδατική κρέμα με πολυτελή αίσθηση; Και δεν θα ήταν υπέροχο, αν έκανε και το δέρμα σας να φαίνεται καθαρότερο ή νεότερο; Αυτή είναι η υπόσχεση των φαρμακο-καλλυντικών.
«Τα φαρμακοκαλλυντικά προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του τι μπορείτε να πάρετε απ' το ράφι με τα καλλυντικά και του τι μπορείτε να πάρετε σε ένα φαρμακείο», λέει η Suzan Obagi, MD, πρόεδρος του Ιδρύματος Cosmetic Surgery, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Αισθητικής Χειρουργικής και Υγείας του Δέρματος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι σχεδιασμένα για να δρουν πολύ αποτελεσματικά, αλλά συχνά δεν έχουν την κομψότητα ή την αίσθηση των καλλυντικών κρεμών. Επίσης, συνήθως δεν είναι προσαρμοσμένα για τους διαφορετικούς τύπους δέρματος, λέει η Δρ. Obagi. Αλλά τα φαρμακοκαλλυντικά είναι καλής ποιότητας προϊόντα που ουσιαστικά κάνουν το δέρμα να φαίνεται νεότερο, ενώ είναι κατάλληλα για ξηρή, λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα.
Ακολουθούν μερικά κοινά συστατικά σε φαρμακοκαλλυντικά και τι μπορείτε ν' αναμένετε απ' αυτά.

Υδροξύ οξέα
Οι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν υδροξύ οξέα όπως τα άλφα υδροξύ οξέα (ΑΗΑ) και βήτα υδροξύ οξέα (ΒΗΑ) συμβάλλουν στην απολέπιση του εξωτερικού στρώματος των νεκρών δερματικών κυττάρων, λέει η Obagi.

Τα πιο κοινά AHA είναι το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ, αλλά άλλα περιλαμβάνουν το κιτρικό οξύ, το υδροξυκαπρυλικό οξύ και το υδροξυκαπρικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ είναι το πιο κοινό διαθέσιμο ΒΗΑ προσθέτει η Obagi. Μερικά φαρμακοκαλλυντικά συνδυάζουν και τα AHA και τα BHA.
Μπορείτε να βρείτε αυτούς τους τύπους φαρμακοκαλλυντικών στο φαρμακείο. Η Obagi συστήνει την επιλογή μιας μάρκας με μεγάλη έρευνα κι ανάπτυξη, ώστε να στηρίξει την ποιότητα του προϊόντος, όπως Neutrogena, Revlon, Aveeno και Oil of Olay.
• Πλεονεκτήματα: Τα υδροξύ οξέα συμβάλλουν στη διατήρηση της επιφάνειας της επιδερμίδας λείας και ανοίγουν τους πόρους, κάτι που βελτιώνει την ακμή. Και η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας με υδροξύ οξύ το πρωί επιτρέπει σε άλλα προϊόντα που χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως αντιγηραντικές κρέμες και οροί, να εισχωρήσουν καλύτερα στο δέρμα και βελτιώνουν την ακμή.
• Μειονεκτήματα: Τα ΑΗΑ μπορούν να είναι ερεθιστικά, επειδή είναι πιο όξινα απ' το σαλικυλικό οξύ εξηγεί η Obagi. Γι' αυτό τον λόγο, μπορεί να νιώσετε τσούξιμο όταν τα χρησιμοποιείτε. Τα άτομα που έχουν ροδόχρο ακμή έχουν την τάση να δρουν καλύτερα με το σαλικυλικό οξύ, προσθέτει. Τα υδροξύ οξέα κάνουν επίσης την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη στον ήλιο,επομένως είναι σημαντικό να βάζετε αντηλιακό αν χρησιμοποιείτε φαρμακοκαλλυντικά. Τα άτομα που έχουν διαταραχές φωτοευαισθησίας όπως ο λύκος θα πρέπει ν' αποφεύγουν τα υδροξύ οξέα εντελώς λέει η Obagi.

Aντιοξειδωτικά και βιταμίνες

Υπάρχουν μια σειρά από ενυδατικές κρέμες στην αγορά με την προσθήκη βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το δέρμα αντιδρώντας στην επίδραση των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση του δέρματος και καρκίνο του δέρματος. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν C, D, Ε και σύμπλεγμα Β-βιταμινών.
• Πλεονεκτήματα: Ο ορός βιταμίνης C είναι μέρος μιας καλής αντιγηραντικής θεραπευτικής αγωγής και μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τις ρυτίδες και τα σημάδια γήρανσης. Ωστόσο, η Obagi συνιστά την αγορά ενός ορού που πωλείται στο γραφείο του δερματολόγου, γιατί οι φτηνότερες μάρκες του φαρμακείου μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές.
• Μειονεκτήματα: Η βιταμίνη C είναι η μόνη βιταμίνη που είναι γνωστό ότι ωφελεί το δέρμα όταν εφαρμόζεται τοπικά, λέει η Obagi. Έτσι, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε άλλα προϊόντα ενυδάτωσης με βιταμίνες ή αντιοξειδωτικά. Είναι καλύτερα να πάρετε αυτές τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες στη διατροφή σας και μέσω συμπληρωμάτων. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε είναι γνωστό αλλεργιογόνο, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης, αν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν που την περιέχει, λέει.

Ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή, τα οποία είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, λειαίνουν το δέρμα κι εξαλείφουν τα σημεία ηλικίας.
• Πλεονεκτήματα: Η συνταγή της φόρμουλας που βασίζεται στα ρετινοειδή ονομάζεται τρετινοΐνη (Ρετίνη-A) είναι μια από τις καλύτερες αντιγηραντικές θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε, λέει Obagi. Ωστόσο, η τρετινοΐνη είναι διαθέσιμη μόνο με ιατρική συνταγή και δεν διατίθεται ως φαρμακοκαλλυντικό.
• Μειονεκτήματα: Τ' αληθινά φαρμακοκαλλυντικά που περιέχουν ρετινοειδή δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, λέει η Obagi. Αν ψάχνετε για βοήθεια σχετικά με την αντιγήρανση, αυτό είναι ένα φαρμακοκαλλυντικό που πρέπει ν' αφήσετε στο ράφι υπέρ της συνταγής.Πεπτίδια

Τα πεπτίδια χαλκού, που αποτελούν θεμέλιο λίθο για την ανανέωση των κυττάρων είναι μια νέα τάση στα φαρμακοκαλλυντικά. Χαρακτηρίζονται ως ισχυρά συστατικά αντιγήρανσης που μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, κάνοντάς το να φαίνεται νεότερο και σφριγηλό.
• Πλεονεκτήματα: Τα πεπτίδια έχουν μια ιδαιίτερη γοητεία, επειδή υπόσχονται ό, τι άλλα προϊόντα δεν κάνουν, λέει Obagi.
• Μειονεκτήματα: Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι τα πεπτίδια δεν είναι δραστικά. «Το πρόβλημα είναι ότι το δέρμα είναι ένα καλό εμπόδιο,» λέει η Obagi, έτσι τα πεπτίδια χαλκού σε μια ακριβή κρέμα δεν είναι σε θέση να διεισδύσουν στην επιφάνεια.

Τα καλά νέα: Τα φαρμακοκαλλυντικά, όπως αυτά που περιέχουν υδροξυ οξέα και βιταμίνη C είναι εξαιρετικές επιλογές για το δέρμα, λέει η Obagi. Λάβετε υπόψη ότι οι ενυδατικές κρέμες δεν κάνουν θαύματα, αλλά τα δοκιμασμένα και γνήσια φαρμακοκαλλυντικά μπορούν να προσφέρουν τα οφέλη της πιο υγιούς, νεανικής επιδερμίδας με την αίσθηση μιας πολυτελούς κρέμας.

Rate this item
(0 votes)