Τι είναι τα προβιοτικά συμπληρώματα;

Η εντερική οδός είναι γεμάτη βακτήρια. Συνολικά, κάπου μεταξύ 400 και 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων έχουν τον γαστρεντερικό (GI) σωλήνα για «σπίτι». Σε ένα ιδανικό περιβάλλον, περίπου το 85% αυτών των βακτηρίων είναι «καλά» βακτήρια, τα οποία είναι γνωστά συλλογικά ως εντερική χλωρίδα ή προβιοτικά, ενώ ένα 15% είναι «κακά» βακτήρια (παθογόνα). Ωστόσο, η κακή διατροφή, οι ασθένειες, τα αντιβιοτικά φάρμακα και άλλες αιτίες ανατρέπουν τις κλίμακες συχνά υπέρ των παθογόνων.

Αυτό συμβαίνει όταν χρειάζονται προβιοτικά συμπληρώματα. Ποια είναι τα προβιοτικά συμπληρώματα και πώς μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας;

Τι είναι τα προβιοτικά συμπληρώματα;

Τα προβιοτικά αναπτύσσονται φυσιολογικά στο έντερο και ορισμένα τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά. Αν λαμβάνονται τακτικά, μπορεί να συμβάλλουν στη διατήρηση ή την αποκατάσταση των υγιών επιπέδων της εντερικής χλωρίδας. Μερικά τρόφιμα που συνιστούν οι διατροφολόγοι περιλαμβάνουν:
Γιαούρτι
• Ξυνολάχανο
• Μαύρη σοκολάτα
• Μερικά φύκια ωκεανού
• Σούπα Miso (μια ιαπωνική σούπα φτιαγμένη από ζύμωση ρυζιού, κριθάρι, σίκαλη ή φασόλια σόγιας)
• Kimchi (ένα κορεάτικο πιάτο παρόμοιο με λάχανο τουρσί)
• Τουρσί
Με εξαίρεση τη μαύρη σοκολάτα και τα φύκια όλα αυτά τα τρόφιμα υπόκεινται σεζύμωση.
Τα προβιοτικά συμπληρώματα περιέχουν συγκεκριμένα είδη προβιοτικών που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μια ποικιλία από οφέλη. Τα βακτήρια καλλιεργούνται όπως ακριβώς καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο στη διαδικασία της ζύμωσης, αλλά η ανάπτυξή τους ελέγχεται προσεκτικά έτσι προκειμένου να παρέξει τα σωστά είδη προβιοτικών στις σωστές ποσότητες. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το Lactobacillus acidophilus και το Bifidobacterium bifidum.
Τα προβιοτικά συμπληρώματα συνιστώνται για τη διόρθωση ενός αριθμού παθήσεων:

• Συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών γαστρεντερικών ασθενειών.
• Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ).
• Πιστεύεται ότι είναι σε θέση να βοηθήσουν στην εξάλειψη μολύνσεων ζύμης, όπως η Candida.
• Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
• Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και πρόληψη της διάρροιας.
• Η προβιοτική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή σε ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΦΝΕ).
Τα βιώσιμα (live) προβιοτικά συμπληρώματα που δίνονται σε ασθενείς με ανίατες παθήσεις συνέβαλαν στην πρόληψη πολλών συνδρόμων δυσλειτουργίας οργάνων (MODS), η κύρια αιτία θανάτου στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, ο λόγος γι' αυτό ήταν μια «μεγαλύτερη ενίσχυση στην ανοσοποιητική δραστηριότητα.» Αυτό υποδηλώνει ότι τα ζωντανά προβιοτικά συμπληρώματα που λαμβάνονται από υγιή άτομα μπορούν να ενισχύσουν ομοίως το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επειδή τα προβιοτικά απαντώνται στη φύση, δεν υπάρχουν πολλά που να υποδηλώνουν ότι η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων θα μπορούσε να έχει αρνητικές παρενέργειες. Ωστόσο, η βακτηριακή ισορροπία του καθενός είναι διαφορετική. Οι παρασκευαστές και οι διανομείς των συμπληρωμάτων διατροφής πάντα συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων στις συνιστώμενες δόσεις και την ενημέρωση του γιατρού σας για τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Rate this item
(0 votes)