Τα οφέλη του αστραγάλου για την υγεία

     Όταν πρόκειται για βότανα, ο αστράγαλος φαίνεται να υπερισχύει όλων των άλλων. Ενώ χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, ο αστράγαλος κερδίζει τώρα την αναγνώριση στη δύση. Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε το ισχυρό βότανο και τα πολλά οφέλη του για την υγεία.

 Τι είναι ο αστράγαλος;

Ως τονωτικό βότανο Qi, ο αστράγαλος συνταγογραφείται από καιρό για τη βελτίωση της ζωτικότητας και τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Μιας και περιέχει αντιοξειδωτικά και διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες, χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών και παθήσεων.

Το φυλλώδες, πολυετές φυτό αστράγαλος αναπτύσσεται στην Κίνα, τη Μογγολία και την Κορέα. Η ρίζα του αποξηραίνεται και χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Επίσης, διατίθεται σε κάψουλες, υγρό εκχύλισμα αλκοόλης και ως τοπική θεραπεία για την επιδερμίδα.

Σε ορισμένα νοσοκομεία της Ασίας, ο αστράγαλος είναι διαθέσιμος υπό μορφή ένεσης. Μια μελέτη του 2002 βρήκε ότι οι ενέσεις αστραγάλου μπορεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Για ποιούς σκοπούς χρησιμοποιείται ο αστράγαλος;

Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αστράγαλος:

 • Προστασία ενάντια σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος. Αυτό έχει υποστηριχτεί από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες.

 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θεραπεύει ανοσοανεπάρκειες.

 • Μειώνει την πίεση του αίματος.

 • Προλαμβάνει το κρυολόγημα και τη γρίπη, και συμβάλλει στη θεραπεία της δυσκολίας στην αναπνοή.

  • Προστατεύει το ήπαρ και τα νεφρά.

  • Μειώνει τη νυχτερινή εφίδρωση.

  • Θεραπεύει την αναιμία βελτιώνοντας τις γενικές εξετάσεις αίματος.

  Υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες;

  Δεν έχει αποδειχτεί ο αστράγαλος να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, αν και μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλες θεραπείες και φάρμακα. Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τον αστράγαλο, καλό είναι να μιλήσετε με έναν επαγγελματία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής σχετικά με τη δοσολογία.

Rate this item
(0 votes)